<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
2/3 ikke solgt: To tredjedeler av boligene i Kapitals oversikt som var til salgs i slutten av juni er fortsatt ikke solgt. Flere meglere melder om at de vil legge ut boligene på ny nå i august.   Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Fortsatt mange usolgte luksusboliger

Flere markedsaktører har den siste tiden meldt om rekordhøyt salg av luksusboliger. Til tross for dette står 40 prosent av objektene fra Kapitals store kartlegging i våres fortsatt uten ny eier.

Da Kapital for første gang kunne presentere statistikken for over hundre boliger i Oslo som i slutten av mai ble avertert med en prislapp på minst ti millioner kroner, ble 75 prosent ikke solgt den påfølgende uken.

Seks uker senere var andelen usolgte fortsatt to tredjedeler. Og heller ikke gjennom sommeren har det vært noe salgsskred for de resterende.

Det er i den siste perioden kun gjennomført ni transaksjoner knyttet til objektene som inngår i Kapitals oversikt. Det betyr at rundt 60 prosent av boligeierne i det opprinnelige utvalget har fått gjennomført salg, mens eierskifte så langt har uteblitt for de resterende 40 prosentene.

Den relativt moderate salgstakten for luksusboligene i oversikten har funnet sted til tross for at det fra flere hold har blitt meldt om usedvanlig gunstige markedsforhold i det aktuelle segmentet den siste tiden.

Hett marked

“Salget av luksusboliger går så det suser”, kunne Dagens Næringsliv melde den siste uken i juli, da blant annet basert på tall fra Privatmegleren.

Det bredere markedet har etter alle solemerker også vært usedvanlig sterkt i juli. Eiendom Norges boligmarkedsstatistikk for denne måneden offentliggjøres først senere denne uken, men enn så lenge underbygger tall fra Obos inntrykket av god fart. Boligbyggeren viser til rekordhøyt salgsnivå i den aktuelle tidsrommet, samt et solid oppsving i prisene på brukte Obos-boliger.

Det er imidlertid ikke alle boligene i Kapitals oversikt som har vært i posisjon til å kunne dra nytte av disse markedsforholdene. Kun snaut 20 prosent av de usolgte boligene har en aktiv boligannonse, hvilket innebærer at de fortsatt vises som til salgs på Finn.no.

De resterende 80 prosentene som ikke er solgt, er trukket fra markedet. Flere av meglerne melder imidlertid om at boligene skal ut på markedet på ny nå i august.

Priskutt

For en tredjedel av boligene som ble solgt gjennom sommeren har selger og megler måtte jekke ned prisantydningen før salget gikk i boks.

Tallene Kapital sitter på viser at over en fjerdedel av de over hundre boligene på et tidspunkt har fått redusert prisantydningen siden mai, i håp om å lokke til seg flere interessenter. Priskuttene varierer fra 10.000 til 1,6 millioner kroner.

Boligen med det største priskuttet befinner seg i Operagata 24, og hadde en prisantydning på 13,9 millioner kroner i mai. Da det ikke ble gjennomført noe salg, ble prisantydningen først satt ned til 12,39 millioner kroner. Men da selv et priskutt på 1,6 millioner kroner ikke ga ønsket utslag, ble boligen lagt ut på nytt. Denne gangen var prisen jekket opp til 14,0 millioner kroner.

Annonsen for Operagata 14 er for øyeblikket inaktiv, noe som tyder på at boligen fortsatt ikke er solgt. Eiendomsmegleren har ikke svart på Kapital henvendelse.

Reportasjer
Eiendom