<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De rike arvingene

Audun Lysbakken (SV). Foto: Gorm Kallestad/NTB
Leder og kommentar

Norske rike arvinger er ikke veldig opptatt av status og penger. I hvert fall ikke når vi snakker med dem. Men det er et faktum at de 100 rikeste arvingene i landet, som vi har nøstet oss frem til gjennom vår egen 400-liste over landets rikeste, potensielt sitter på verdier for 700 milliarder kroner.

Og disse verdiene skal forvaltes på en klok måte. Til glede for foreldre, søsken, barn og samfunnet.

Så da har vi forsøkt å danne oss et bilde av disse arvingene. Hvem er de, har de utdannelse, hva har de gjort og hva tenker de? Det siste er ikke så lett, for de færreste sier mye. Men Grieg-familien i Bergen, en kjent shipping-familie, viser prisverdig åpenhet. Femtegenerasjonen, Nicolai Grieg, forteller hva han vil satse på. Han leder familiens innovasjonsnav Grieg Edge.

Samtidig som vi fant frem de 100 rikeste arvingene, kom nyheten fra Sosialistisk Venstreparti (SV) og partileder Audun Lysbakken om at SV vil foreslå en ny arveavgift (arveavgiften ble fjernet i 2014).

Med et bunnfradrag på fem millioner kroner skal formuer under 100 millioner kroner få en arveavgift på 30 prosent, og all formue over dette en arveavgift på 70 prosent.

Arver man en formue på en milliard kroner, som mange på vår liste vil gjøre, betyr det en arveavgift på 658 millioner kroner.

Dette er sykt, og vi skrev i Finansavisen at “idiotene vil overta”.

Det er sterke ord, men vi snakker om en konfiskering. Tar man med at arvingene må selge alt eller det meste for å få penger til arveavgiften, og også betale skatt på utbytte for å skaffe penger, er det snakk om 100 prosent skatt.

Staten tar alt. Det blir ingen ting å overta og forvalte for de rike arvingene.

Det blir ingen ting å overta og forvalte for de rike arvingene.

Dette kunne være en aprilspøk, men det er alvor. Vi må anta at SV vil danne regjering med Ap og Sp ved en valgseier for de rødgrønne i september, og de vil presse på for å få sine merkesaker frem i en regjeringsplattform. Da blir spørsmålet hvor langt en regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister vil gå. Arveavgiften før 2013 var på ti prosent.

Familier og personer med store formuer har allerede begynt å planlegge og disponere ut fra at det blir en stor arveavgift og en høyere formuesskatt.

Noen flytter ut av landet, og noen gjennomfører arve- og gaveoppgjør nå. Arv er ikke bare et spørsmål om dødsfall og arv, slik mange ser ut til å tro, men om gaveoverførsler i dag.

Økonomisk kan det bli et spørsmål om liv og død hvis SV-forslaget skulle gå igjennom.

Man bør imidlertid gjøre det som gjøres må, mens man er i live.