<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Gallerist Peder Lund: – En av de aller viktigste kunstnerne i vår tid

Galleriet til Peder Lund på Tjuvholmen holder for tiden en utstilling med den tyske fotokunstneren Wolfgang Tillmans. I siste episode av Kunstpraten forteller Peder Lund om utstillingen.

Visjonær: – Det aller viktigste er å få kunst fra den store verden til Norge. Det har vi behov for. Det er så mye som mangler her, sier gallerist Peder Lund på besøk hos Kunstpraten. Foto: Andreas Drange Jensen
Livsstil

Han er en av de fremste galleristene i Norge. Peder Lund representerer store, internasjonale kunstnere, og Ida Ekblad,  en av de norske kunstnerne som har mest suksess. Lund er også rådgiver for flere samlere, deriblant Selvaag-brødrene.

Nå er Peder Lund aktuell med en utstilling i galleriet sitt på Tjuvholmen i Oslo og som bærer hans navn. Der viser galleriet kunst av den tyske fotokunstneren Wolfgang Tillmans.

– Kunstpraten har hørt at alt var solgt før åpning?

– Det er ikke så veldig vanskelig med Wolfgang. Han er en av de aller viktigste kunstnere i vår tid. Til høsten skal han stille ut på Museum of Modern Art i New York, sier Lund i studio.

Vist på Veneziabiennalen: Wolfgang Tillmans-verk på utstilling hos galleriet Peder Lund. Foto: Kari Nestaas

Hva Tillmans’ kunst koster, og hvem som har kjøpt den, kan du høre mer om her:

– Kunstbransjen var i vill krise

I stallen til Peder Lund er nålevende kunstnere som Paul McCarthy, Ed Ruscha og Roni Horn. Han har også tilgang til kunst etter navn som Louise Bourgeois og Constantin Brâncusi, som har forlatt moder jord, men hvis kunst oppnår skyhøye priser i annenhåndsmarkedet i likhet med de tre førstnevnte.

– Hvordan har du fått alle disse svære, internasjonale navnene tilknyttet ditt galleri?

– Jeg har University of the Gutter, eller penere, jeg er autodidakt. Etter gymnaset dro jeg til USA og kom til New York først. I ’93 var kunstbransjen i vill krise. Jeg hadde ingen penger jeg heller, men jeg hadde noen samlere jeg kjente. Det var et fint tidspunkt å komme inn i kunstmarkedet på, sier Lund, som forteller om den videre reisen i episoden.

Ingen utdannelse: – Jeg har University of the Gutter, eller penere, jeg er autodidakt, forteller Peder Lund, som er en av Norges fremste gallerister og også har høy standing internasjonalt. Foto: Andreas Drange Jensen
I ’93 var kunstbransjen i vill krise. Jeg hadde ingen penger jeg heller, men jeg hadde noen samlere jeg kjente.
Diskret: Peder Lunds galleri på Tjuvholmen. Foto: Kari Nestaas

Alt var ikke rosenrødt etter at han kom hjem til Norge.

– Da jeg tok den syvende telefonen, og fikk som svar: “Tja, dette hørtes rart ut,” kom jeg ganske raskt ned på jorden.