<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Dro inn 10,4 mrd. i fjor

Med et totalmarked på rundt 17 milliarder kroner tar de store advokatfirmaene en stadig større del av kaken – to aktører omsatte hver for over én milliard i fjor. Og til tross for coronakrisen melder flere at de ligger godt foran 2019-tallene så langt i år.

"Førsteklasses ledelse": Schjødt topper liten for advokatfirmaet med høyest omsetning i fjor. De solide regnskapstallene til Schjødt skyldes blant annet en førsteklasses og sterk ledelse, ifølge Per M. Ristvedt, partner og avdelingsleder for tvist i firmaet. Foto: Eivind Yggeseth
Næringsliv

2019 var et formidabelt år for flere av landets største advokatfirmaer, i hvert fall inntjeningsmessig, og bragte med seg en drøss med omsetnings- og resultatrekorder for den norske advokatstanden.

Ferske regnskapstall viser at de 20 største advokatfirmaene i Norge totalt omsatte for over 10,4 milliarder kroner gjennom fjoråret, noe som er nesten 800 millioner kroner mer enn året før.

I snitt økte firmaene omsetningen med 7,6 prosent. Selskapene som sto for den største økningen var KPMG Law, Schjødt og Arntzen de Besche, som kan vise til imponerende omsetningsvekst på henholdsvis 25,2 prosent, 24,0 prosent og 16,4 prosent.

Kun tre av selskapene, Grette, BAHR og Kvale, opplevde fall i driftsinntektene. Her var nedgangen på henholdsvis 2,3 prosent, 1,0 prosent og 0,6 prosent.

Dyttet ned fra tronen

Hvis man ser på de 100 største norske advokatfirmaene, målt etter omsetning i 2019, er topp 20 de samme som året før. Men noen rokkeringer internt på listen har siste regnskapsår ført med seg. Åtte av selskapene har fått endret sin plassering.

Schjødt, Wikborg Rein og Thommessen, som de siste årene vært de tre største her til lands, kniver om topplasseringene. Sistnevnte hadde høyest omsetning i 2017, men ble dyttet ned til en tredjeplass i 2018, slått av Wikborg Rein og Schjødt. Wikborg Rein var det eneste advokatfirmaet som kunne skilte med milliardomsetning i 2018, men i 2019 fikk de tøff konkurranse fra Schjødt.

Tilsynelatende ser det ut til at Wikborg Rein dro inn mest i fjor også, med omsetning på 1.077 millioner kroner. Til sammenligning oppgis det driftsinntekter på 1.063 millioner kroner i resultatregnskapet til Schjødt. Men dersom man ser i notene, fremkommer det at Schjødts London-kontor dro inn 25,7 millioner kroner. Samlet gir det en omsetning på 1.088 millioner kroner, hvilket sender Schjødt til topps på listen over Norges største advokatfirmaer, etterfulgt av Wikborg Rein og Thommessen.

De tre største advokatfirmaene omsatte samlet for over 3,1 milliarder kroner, og og står dermed for nærmere 30 prosent av totalomsetningen til de 20 største.

Vokst mest

At Schjødt skulle passere milliarden i omsetning i 2019 ble allerede opplyst i fjor høst, i forbindelse annonseringen av fusjonen med det svenske selskapet Hamilton. Med en omsetningsvekst på 210 millioner kroner er Schjødt det advokatfirmaet som har den største inntektsøkningen i reelle tall. De sto også for det høyeste driftsresultat i 2019, med 713 millioner kroner oppført i regnskapet.

Den kraftige veksten kan i en viss grad forklares med at firmaet også innfusjonerte advokater fra Michelet & Co i 2019, ifølge partner og avdelingsleder for tvist, Per M. Ristvedt. Men de gode resultatene skyldes en kombinasjon av flere forhold, forteller han.

– Blant annet tilstreber vi alltid å levere best mulig løsninger til klientene, og å skape merverdier. Ellers arbeides det godt i hele firmaet, og vi har et fornuftig kostnadsfokus. Schjødt har en førsteklasses og sterk ledelse, samt at våre ulike avdelinger er meget godt forent og trekker hardt i samme retning, sier Ristvedt.

En god nummer to

I 2018 ble Wikborg Rein den første norske bransjeaktøren som kunne skilte med milliardomsetning, og i fjor dro nok en gang advokatfirmaet inn driftsinntekter på godt over milliarden. De norske avdelingene til selskapet sto i 2019 for over 83 prosent av omsetningen, nesten 900 millioner kroner. Virksomhet ved London-kontoret utgjorde nesten 12 prosent, mens Shanghai og Singapore-avdelingene sto for det resterende.

Managing partner Finn Bjørnstad bekrefter at selskapet har hatt en eventyrlig omsetningsvekst og resultatforbedring de siste årene.

“Eventyrlig omsetningsvekst”: Managing partner Finn Bjørnstad bekrefter at Wikborg Rein har hatt en eventyrlig omsetningsvekst og resultatforbedring de siste årene. Foto: Iván Kverme

– Dette skyldes at advokatene har blitt mer markedsorienterte, og at vi som et resultat av det har tatt markedsandeler. Samtidig har vi gjennomført en modernisering av virksomheten med effektivisering både av drift og advokatprosessene, sier Bjørnstad.

Han er spesielt stolt av at de har hatt oppnådd den positive utviklingen uten store utskiftninger på personalsiden, og uten at antall advokatårsverk har økt.

– Den aller viktigste grunnen til at vi holder konkurrentene bak oss er kvaliteten på vår organisasjon og de som jobber her, både advokater og i støttefunksjoner. I tillegg viser våre interne undersøkelser at vi har stor grad av medarbeidertilfredshet, og det er avgjørende når vi forventer så mye av våre ansatte, forteller Bjørnstad.

Fokus på innovasjon

Thommessen ble startet i 1856 og har i mange år tronet på toppen blant landets største advokatfirmaer. Deres 2019-regnskap viser rekordomsetning på 976 millioner kroner, opp 7,3 prosent fra året før, med et driftsresultat på over 500 millioner.

Målet til Thommessen er imidlertid ikke høyest mulig omsetning, ifølge managing partner i selskapet, Sverre Tyrhaug.

– Vi er først og fremst opptatt av å jobbe godt sammen som et team, som en solid samarbeidspartner for våre klienter, slik at de kommer i mål med sine prosjekter. Vårt mål er ikke å oppnå en viss omsetning, men å jobbe godt med innovasjon og forbedring av tjenestene våre, skape en knallbra arbeidsplass for alle i Thommessen og sørge for at klientene alltid opplever topp juridisk ekspertise, profesjonell prosjektledelse, forutsigbarhet og “peace of mind”, sier Tyrhaug. 

Selv om Thommessen ikke nådde øverst på årets inntektsliste inntok de førsteplassen i en annen kåring.

– Vi ble i 2020 – som fem av de seks siste årene – kåret til landets beste firma av klientene i den årlige Prospera-undersøkelsen, og skal bygge videre på dét for hele tiden å forbedre klient- og medarbeideropplevelsen, forteller partneren.

Klient- og medarbeiderfokus: – Vi skal bygge videre for hele tiden å forbedre klient- og medarbeideropplevelsen, sier managing partner Sverre Tyrhaug i Thommessen. Foto: Foto: Iván Kverme

“Tar en uke av gangen”

At coronakrisen som har herjet verden over har påvirket advokatfirmaene, er ingen overraskelse. Hvordan og i hvilken grad det gir utslag for de store selskapene varierer.

Schjødt, som fusjonerte med det svenske selskapet Hamilton i fjor, har ikke kunnet besøke Stockholm-kontoret. Fusjonen har likevel gått bra etter omstendighetene, forteller Per M. Ristvedt.

– Straks verden kommer tilbake til "normalen" bør det være mulig å hente ut ytterligere synergier fra fusjonen, sier han.

Finn Bjørnstad, som har vært managing partner i Wikborg Rein siden 2015, forteller at selv om flere oppdrag har falt bort, har en rekke nye henvendelser oppstått i kjølvannet av krisen.

– Vi ligger pr. i dag godt foran 2019, og stort sett har oppdrag som har falt bort blitt erstattet med nye oppdrag som har kommet som et resultat av krisetidene. Helt siden vi etablerte hjemmekontor har vi tatt én uke av gangen og ikke tatt for gitt at vi skal fortsette utviklingen vi hadde ut av 2019, meddeler han.

Ser høyere inntjening i 2020

Når det gjelder inntjeningen for resten av året, meddeler Bjørnstad at han er svært usikker på utfallet, men at de er “forsiktige optimister”.

– Vi fortsetter å rekruttere som om markedet skal holde seg relativt aktivt. Vi har helt siden mai sett positive tendenser både innen M&A (fusjoner og oppkjøp, journ. anm.) og i kapitalmarkedene, og de neste ukene vil fortelle oss om dette fortsetter utover høsten. Vi tar ingenting for gitt og er forberedt på det meste, forteller Bjørnstad.

Managing partner Sverre Tyrhaug i Thommessen melder også om høy aktivitet så langt i år.

– Som forretningsadvokater er vår oppgave å bidra til et godt fungerende næringsliv og sikre næringslivets verdier og rettssikkerhet. Det blir ekstra viktig i slike situasjoner vi nå opplever. For oss har oppdragsmengden vært høy i hele 2020, innen mange ulike prosjekter, tvisteløsning og transaksjoner – både kapitalmarkedstransaksjoner og M&A, sier Tyrhaug.

– Hvordan tror du bransjens omsetningstall for 2020 vil se ut?

– Omsetningen til forretningsadvokatfirmaene er en funksjon av aktiviteten i næringslivet. Jeg tror at de aller største firmaene i Norge – si de fem største – og mindre firmaer med tydelig strategisk profil, vil ha en omsetning i 2020 på nivå med året før eller høyere, avslutter Tyrhaug.