<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Disse kvinnene er adm. dir. i selskapene med høyest driftsresultat

Når alt kommer til alt, er det resultatet som gjelder. Her dominerer bank- og oljesjefene, med Kjerstin Braathen, Tone Lunde Bakker og Kristin Færøvik i spissen.

Topper listen: DNB-sjef Kjerstin Braathen troner på toppen av listen over kvinnelige sjefer som leder selskapene med høyest driftsresultat. Foto: Gorm Kallestad/NTB
Næringsliv

Det kan være mye makt i et par høyhælte sko, i alle fall hvis skoene tilhører toppsjefen. Det finnes ikke mange kvinner med operativt lederansvar i norsk næringsliv, men de som er der er både driftige og dyktige. For første gang i historien kan 20 kvinnelige toppsjefer skilte med over en milliard kroner i bunnlinje. Fire av dem leverte sågar tosifret milliardresultat. Helt øverst på pallen finner vi konsernsjef Kjerstin Braathen, som i fjor bidro til en bunnlinje på nærmere 32 milliarder kroner i DNB   . Få norske kvinner, om noen, har greid å hanke inn et så høyt driftsresultat før.

Dyktige bankdamer

Braathen er for øvrig en av totalt fem topper på listen over de kvinnelige sjefene med høyest resultat som leder et selskap i banksektoren. Rett etter henne på listen finner vi Tone Lunde Bakker i Swedbank, som leverte et driftsresultat på 24 milliarder kroner i fjor. Lunde Bakker har sittet ved roret til bankens norske virksomhet siden 2017, da en rekke profilerte ansatte forlot firmaet. Andre profilerte banksjefer på årets liste er Tine Gottlob Wollebekk , Liv Bortne Ulriksen og Jannicke Trumpy Granquist, som er administrerende direktører i henholdsvis Norwegian Finans Holding NOFI, Sparebank 1 Nord-Norge   og Kommunalbanken.

Suverent syvkløver

En annen dominerende sektor på resultatvinnerlisten er olje- og energibransjen. Her finner vi intet mindre enn syv driftige damer: Kristin Færøvik, den sentrale, men mindre profilerte sjefen i det svenskeide oljeselskapet Lundin Energy Norway, etterfulgt av Statkraft Energis administrerende direktør Hilde Bakken, Marianne Jensen Olsnes i Norske Shell, Vår Energi-sjef Kristin F. Kragseth, BKK-toppsjef Jannicke Hilland, Gro Kyllingstad i Spirit Energy Norway og administrerende direktør Kristin Lian i Elvia.

Genererer rekordresultater: Siden 2017 da Tine Wollebekk inntok lederstolen i Bank Norwegian, som eies av Norwegian Finans Holding, har selskapet levert et samlet driftsresultat på ca. 10,5 mrd. kr. Foto: Adrian Nielsen

Nye fjes

Ellers er det verdt å merke seg at det er flere nykommere på listen. Av de allerede nevnte bank- og oljetoppene er det kun Tine Gottlob Wollebekk, Kristin Færøvik og BKK-toppsjef Jannicke Hilland som også var å finne i oversikten for i fjor. Resten er nye fjes. Det er også leder i Blommenholm Industrier, Kjersti Løken Stavrum og Aino Olaisen i familiefirmaet Steinar Olaisen. Investeringsselskapet Blommenholm Industrier er storaksjonær i Schibsted, og kontrollerer mer enn en fjerdedel av de stemmeberettigede A- og B-aksjene. Investeringsselskapets inntekter er i all hovedsak influert av Schibsteds   utbyttepolitikk. Aino Olaisen er milliardærarving. Familien er majoritetseier i Nord-Norges største oppdretter, Nova Sea. Selskapet er et fullintegrert oppdrettskonsern og har Mowi   på eiersiden.