<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Går godt: Gry Cecilie Sydhagen har med selskapet Metizoft klart å tjene penger fra første stund, og vunnet flere priser.  Foto: Per Eide/Studio Metizoft

Metizoft-gründer: – Fullt mulig å kombinere med familieliv

Gry Cecilie Sydhagen har vunnet flere priser for selskapet Metizoft. Selskapet ble etablert to måneder før hun fikk barn nummer tre. Familielivet har aldri stått i veien for å bygge en lønnsom gaselle.

Som første kvinne ut tok Sydhagen med seg prisen Årets kvinnelige gründer hjem i 2009.

– Jeg er imponert over Sydhagen og hennes evne til å sørge for at bedriften hun driver er i stadig utvikling og fremdrift. Hun er en rollemodell og er absolutt verdig tittelen “Årets kvinnelige gründer”, sa daværende statsråd i Nærings- og handelsdepartementet Sylvia Brustad da hun delte ut et tilskudd på en million kroner til Sydhagen, og selskapet hennes Metizoft.

I juryens begrunnelse stod det blant annet at “Sydhagen opererer i en svært mannsdominert og tradisjonsbundet næring”. Juryen trakk også frem bedriftens potensial. “Bedriften er i en klasse for seg selv. Dette gjelder både produkt, bedriftsutvikling, mål og internasjonalisering. Konseptet er i forkant av utviklingen i en tradisjonsbundet bransje, kombinerer software og miljøbehov og løser et komplisert behov for kunden.”

Det er ikke mange teknologibedrifter i Fosnavåg, så jeg startet jobben med å finne egne oppdrag. Nøden tok meg.
Gry Cecilie Sydhagen

Som utdannet systemutvikler var det ikke unaturlig at software skulle bli en del av Sydhagens første gründerprosjekt.

– Jeg hadde sagt opp jobben i Ålesund og flyttet tilbake til hjemstedet med familien, uten å ha en jobb å gå til. Det er ikke mange teknologibedrifter i Fosnavåg, så jeg startet jobben med å finne egne oppdrag. Nøden tok meg, forteller Gry Cecilie Sydhagen om oppstarten av Metizoft.

Tok først PC-reparasjonsoppdrag

Hun hadde nylig sluttet i jobben som systemutvikler, da hun hadde fått to barn svært tett, og mistet permisjonsrettighetene sine. Da startet hun i stedet et eget IT-selskap der hun blant annet drev med reparasjoner og bygging av PC. 

Slik kom ideen til Metizoft.

Det er fullt mulig å kombinere med familieliv. Ikke velg bort eller utsett familie på grunn av bedriften din. Det går faktisk fint.
Gry Cecilie Sydhagen

– De lokale verftene etterspurte et system for å møte dokumentasjonskrav for farlige stoffer ombord i skip. Vi tok utfordringen og satte oss grundig inn i temaet for å utvikle en slik løsning. Med Hong Kong-konvensjonens nye krav til shippingindustrien så vi mulighetene for at dette kunne vokse og satset.

Metizoft ble grunnlagt i 2006, og Sydhagen fødte barn nummer tre bare to måneder etter oppstarten. Samtidig var samboeren kaptein på skip, og hun var mye alene hjemme med de tre barna.

– Det var en hektisk tid, men alt går, sier Sydhagen, som vil få frem at du kan være både gründer og trebarnsmor.

– Det er fullt mulig å kombinere med familieliv. Ikke velg bort eller utsett familie på grunn av bedriften din. Det går faktisk fint.

Nytt produkt: Gry Cecilie Sydhagen og selskapet hennes Metizoft lanserte i fjor et ESG-rapporteringsverktøy for å ivareta nye behov for dokumentasjon og rapportering i den maritime industrien. Foto: Per Eide/Studio Metizoft

Solide resultater

Selskapet hennes skal også ha klart å tjene penger fra første stund.

– Med en oppstartskapital på 252.000 kroner var vi bare nødt til å være forsiktig og bygge stein på stein.

Bare tre år etter oppstarten blir Sydhagen som nevnt kåret til Årets kvinnelige gründer. Året etter etablerer de et kontor i Singapore, og i 2011 kommer den første rederikontrakten. I 2018 lander Metizoft en avtale med Frontline, som blir et stort gjennombrudd for selskapet, og påfølgende år utfører selskapet sine første inspeksjoner. 

Sydhagens råd til andre gründerspirer:

 
  • Behold troen og roen, både på deg selv og ideen din. Alt ordner seg.
  • Bygg opp et godt team rundt deg, både i bedriften og allier deg med de hjemme.
  • Bruk nettverket ditt, og vurder å oppsøke relevante bransjenettverk.
  • Finn ditt pusterom. Gjør noe helt annet, da har en mer energi til kreativ og strategisk tenkning.
  • Det er viktig å holde en god dialog med både banken og eventuelle investorer.
  • Innovasjon Norge har bl.a. en mentorordning der jeg selv har vært med som mentor. Gjennom å være med her får en også god oversikt over andre gründere og gründerbedrifter, og det blir kanskje enklere å ta kontakt for sparring. Der er alle i samme båt.

Siden har Metizoft mottatt flere priser, som Årets gasellebedrift i 2021 og som Årgangsgaselle i fjor. I fjor lanserte de også et helt nytt produkt, nemlig et ESG-rapporteringsverktøy for å ivareta nye behov for dokumentasjon og rapportering i den maritime industrien.

– Nye reguleringer forsterker behovet for våre tjenester, sier Sydhagen.

I 2021 omsatte Metizoft AS for over 79 millioner kroner, og fikk et resultat før skatt på nesten 27 millioner.

– Hvordan ser regnskapsåret 2022 ut?

– De siste to årene har vi re-investert mye i å videreutvikle våre produkter, og å lansere vårt nye ESG-verktøy for bærekraftrapportering i den maritime industrien. Derfor blir 2022 et “dårligere” år resultatmessig, forklarer Sydhagen, som sitter på over 47 prosent av eierandelene i selskapet.

Målet for 2023 og fremover er ifølge gründeren å utvikle produktene og tjenestene videre.

– Vi er godt i gang. Da pandemien slo til, scannet vi markedet for å finne nye trender og muligheter. Fokuset på ESG innen shipping var da mindre enn i dag, men det er allerede nå på agendaen hos de aller fleste. Vi ser at myndigheter, men kanskje i enda større grad store finansinstitusjoner, nå legger press på industrien for å forbedre sine ESG-resultater. Dette kan våre tjenester hjelpe med.

– Har du andre gründerprosjekter på gang, eller tar Metizoft opp all tiden?

– Det har vi selvsagt, men vi må holde fokuset og ikke bli for brede i våre satsinger. Vi har skapt vår nisje. Kunsten er nok å si nei oftere enn ja vedrørende nye prosjekter.

Reportasjer
Næringsliv