<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

E-sportforbundet vil inn i varmen

Hva er egentlig idrett? Norges E-sportforbund har søkt om å bli tatt opp i Norges Idrettsforbund, og på tinget i mai kan gaming bli en del av den store idrettsfamilien.

Hva er idrett? På idrettstinget i mai søker Norges E-sportforbund om å bli tatt opp som et eget særforbund.  Foto: Nordavind
Tech

Norges Idrettsforbund består i dag av 55 særforbund, fra friidrett og fotball, ski og skøyter, til biljard og casting. På det digitale tinget i mai skal delegatene bestemme om de skal inkludere nummer 56.

E-sportforbundet avholdt riktignok sitt første ordinære ting i september i fjor, men historikken går helt tilbake til 2010. Underveis har det vært både opp- og nedturer, flest av de siste, og virksomheten lå helt nede i mange år før e-sporten nærmest med rekordfart nå søker om å få bli en del av den aktive idrettens fellesskap.

Medlemslisten teller et 30-talls klubber, og her finner vi både rendyrkede lag der man bare spiller Counter-Strike og Fortnite, men også mange tradisjonelle idrettslag der e-sport nå er blitt en del av tilbudet. Klæbu Idrettslag driver med ni idretter, inkludert allidrett – og e-sport.

Norges Idrettsforbund har da også gått ut og oppfordret klubbene til å ta opp nettopp e-sport i porteføljen, og hvis man i Tokyo virkelig klarer å gjennomføre et OL i løpet av dette året, kan vi få se norske spillere i kulissene konkurrere i spillene StreetFighter og Rocket League.

For mange har likevel e-sport fortsatt et frynsete rykte, der spillene handler om å drepe flest mulig, og der spillerne stort sett gjemmer seg bort i mørke kjellere. Det ferske E-sportforbundet klarte også nesten å ødelegge forholdet til den etablerte idretten da initiativtagerne rett før sommeren i fjor tegnet en sponsoravtale med bettingselskapet ComeOn.

For å finansiere gjenoppbyggingen ble det gjort en millionavtale med en hovedsponsor som resten av idretten skyr som pesten – og etter sterkt press ble da også avtalen sagt opp etter bare et par dager.

Sender lag til VM

Bendik Stang er daglig leder i Snowcastle, et selskap som utvikler tradisjonelle dataspill uten noen form for e-sport involvert, og han ble også valgt som leder av Norges E-sportforbund på tinget i fjor høst.

Men han var også med da e-sporten forsøkte å organisere seg for over ti år siden. – I 2010 var jeg i Sør-Korea og møtte lederne i det internasjonale esport-forbundet. De jobbet med å få nok medlemsnasjoner til å få e-sport inn på OL-programmet, forteller Stang. – De spurte om jeg kjente noen som drev e-sport i Norge.

Med egen bakgrunn fra spillutvikling fikk han med seg flere som helt på frivillig basis etablerte et forbund, men etter fire–fem år ble dette lagt på is. – Vi sendte noen lag til mesterskap, og var med på noen generalforsamlinger, men på det tidspunktet var vi for tidlig ute.

Det gikk ytterligere et par år, og e-sporten i Norge begynte å komme i organiserte former gjennom blant annet det som først het Telenor-ligaen og som nå heter Telia-ligaen. Her samles de beste klubbene i Norge og konkurrerer i flere av esport-spillene.

Overivrige på å skaffe økonomi til driften gjorde forbundet en alvorlig feil ved å inngå en avtale med et utenlandsk spillselskap.
Bendik Stang. Norges E-sportforbund

– Vi fikk i gang forbundet igjen, men for å unngå at en gjeng frivillige skulle drukne i arbeid ønsket vi å skaffe til veie midler slik at vi kunne ansette noen.

Det var da den kritiserte avtalen med ComeOn kom på plass: – Overivrige på å skaffe økonomi til driften gjorde forbundet en alvorlig feil ved å inngå en avtale med et utenlandsk spillselskap. Avtalen ble avsluttet etter veldig kort tid, men dette er en sak vi som forbund skulle ønske var ugjort.

– Med økonomisk støtte fra Innlandet fylkeskommune og Lillehammer-regionen etablerte vi sommeren 2020 vårt eget forbundskontor med to ansatte i den tidligere OL-byen. Til forbundets første ting fikk vi god og nyttig bistand fra en jurist med god kompetanse innen idrettsjus, og vi har nå vedtatt NIFs lovnorm for særforbund med noen tilpasninger.

Inne i varmen: Esport-utøverne Joakim “Noobwork“ Haraldsen og Fortnite-verdensmesteren Emil “Nyhrox” Pedersen delte ut prisen til årets trener under Idrettsgallaen i 2020. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Forbundet er i vekst og har i dag om lag 34 tilsluttede medlemslag fordelt på fem regioner med totalt cirka 4.000 enkeltmedlemmer. En liten håndfull av disse er de profesjonelle esport-klubbene, som i dag er organisert som aksjeselskaper. – Dette er en ting som vi er klar over, og ved et opptak i NIF vil forbundets lov måtte endres på dette punktet.

Det norske E-sportforbundet var i fjor vinter også med på å stifte et europeisk forbund.

– Vi ønsker å innlemme all vår aktivitet i NIF slik at forbundet kan være en del av idrettsbevegelsens fellesskap med sterk foreningskultur og stort fokus rettet mot verdi- og antidopingarbeid, og være et alternativ til kommersiell virksomhet innen e-sport. Det vil også åpne opp for å få inn flere klubber, fortsetter Stang. 

Men det ferske forbundet har fortsatt en jobb å gjøre i arbeidet med å bli enda mer synlige i esport-miljøet. Telia-ligaen er den overlegent viktigste arenaen for e-sport i Norge, på en litt annen arena arrangerer også Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball en egen serie for Fifa-spillet, og der flesteparten av klubbene også stiller egne lag.

Stappfulle arenaer: I “normale” tider strømmer fansen til esport-arrangementer, som dette Counter Strike-mesterskapet i Berlin. Foto: Tobias Schwarz/AFP/NTB

– Vi har satt i gang med å arrangere en liga for spillere under 19 år. Det er et tydelig ønske fra medlemmene at vi skal dra i gang slik aktivitet, men her er det ingen pengepremier, bare heder og ære, sier Stang. 

E-sportforbundet er også medlem av det internasjonale esport-forbundet og vil arrangere VM-kvalifisering for om mulig å sende noen deltagere til det trettende VM i e-sport, som arrangeres i november i Eilat i Israel. Her skal det konkurreres i spillene Dota 2, CS-GO, eFootball PES samt dansespillet Audition.

En tur til Danmark

Det er fortsatt bare en liten håndfull av et dusin etablerte norske esport-klubber som vi også finner på medlemslisten til forbundet. Apeks er en av denne håndfullen, en klubb som formelt ble etablert i januar for drøyt to år siden, men med en historikk som går enda noen år tilbake.

Klubben er også et eksempel på hvilken rolle etablerte aksjeselskaper spiller innenfor e-sporten. Det startet nemlig med at Ole Anfinnsen og noen av hans kolleger fra selskapet ProUnite dro på tur til Danmark i 2018. ProUnite er et eventselskap som blant annet har hentet Manchester United til Norge – og arrangert boksekamper med Cecilia Brækhus. 

Men vi ble med for å se på en konkurranse, og ble bitt av basillen.
Ole Anfinnsen, Apeks

En av dem som var med til Danmark var daglig leder for ProUnite, Sjur Mørk. – Sjur hadde spilt proffhåndball i Danmark og hadde noen kontakter der. Disse begynte å snakke om e-sport, som var helt ukjent for oss, sier Anfinnsen.

– Men vi ble med for å se på en konkurranse, og ble bitt av basillen.

– Selv om e-sport har litt uryddig rykte?

– Ja, jeg sammenligner det litt med snowboard og skaterne da de startet.

Hjemme igjen fikk Anfinnsen & Co kontakt med den etablerte klubben Kingpins, og i januar 2019 skjedde overtagelsen og navnebyttet til Apeks.

ProUnite hadde i 2019 en omsetning på 20 millioner kroner, men for e-sporten handler det fortsatt bare om noen tusenlapper. Apeks har likevel 17 personer på lønningslisten, både spillere og fra administrasjonen. – Noen er mer proffe enn de andre, de som spiller Counter Strike og Fifa har høyere lønn enn de som spiller PUBG, forteller han.

Inntektene til en esport-klubb handler i hovedsak om noen sponsoravtaler og premiepenger. – I dag er det ingen esport-klubber som går med overskudd, målet er i første omgang å gå i null. Nå er ikke den beste tiden for å jobbe med samarbeidspartnere, men vi håper at vi etter pandemien kan få noen flere og større avtaler.

I Norge har Telia-ligaen den største premiepotten, men både for å etablere seg på et høyere nivå og hente inn større inntekter må klubber som Apeks etablere seg i internasjonale konkurranser.

Stadig flere spill: Fortnite er et av de siste spillene som er blitt en del av esport-porteføljen. Foto: Chris Delmas/AFP/NTB

– Vi har en Fortnite-spiller som nå har vært med i en konkurranse der han vant penger, og vi er også med i en internasjonal Counter Strike-konkurranse sammen med noen svenske spillere. Drømmen er å ha et helnorsk internasjonalt lag, men det tar tid å bygge opp noe slikt.

Apeks har også et lag som spiller fotballspillet Fifa. I starten samarbeidet dette med Strømsgodset, og representerte Drammensklubben i fotballforbundets serie, men nå tar Apeks-spillerne på seg Sandefjord-drakten når de spiller virtuell fotball. Det gjør de så bra at de ble nummer to i eSerien som ble avsluttet for bare en drøy uke siden – slått av Raufoss i finalen.

Vil til Japan

Apeks var tidlig inne i arbeidet med å få E-sportforbundet tilbake på banen, og for Anfinnsen har medlemskapet hele tiden vært en selvfølge.

Bortsett fra å lage vedtekter vet jeg ikke helt hva forbundet gjør.
Steffen Willumsen, Nordavind

For Nordavind, den ledende klubben i det norske esport-miljøet, har imidlertid medlemskap så langt ikke vært aktuelt. – Vår innstilling er at dersom idretten tar opp e-sport som særforbund, vil vi også være med, sier kommersiell leder Steffen Willumsen i Nordavind.

– Hvis det ikke skjer?

– Slik vi ser det, er vi da ikke tjent med å være med. Bortsett fra å lage vedtekter vet jeg ikke helt hva forbundet gjør. Det er veldig uklart akkurat nå. Derfor er det vanskelig å ta stilling før vi er akseptert av idretten, sier Willumsen.

E-sport i kulissene: Hvis japanerne  klarer å arrangere OL i sommer, er planen å arrangere et større esport-arrangement parallelt med lekene. Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB

Et skritt på veien dit kan være deltagelse i Japan i sommer, der det planlegges en stor esport-turnering parallelt med lekene. Og der Nordavind har som mål å representere Norge.

– StreetFighter er på mange måter en folkesport når det gjelder e-sport i Japan, og i tillegg er e-sport nå blitt legitimert. Helt frem til slutten av fjoråret ble all e-sport sett på som gambling,  og under japansk lov var det ikke lov å få lønn eller premiepenger, men det er endret nå. Det er også en av grunnene til at de har tatt med to e-sporter som en prøvegren i sommer, forteller Willumsen.

Han er også optimistisk foran de siste kvalifiseringene som skal avgjøre eventuell norsk deltagelse i Japan. – Vi håper å kunne delta med vår spiller og våre lag i både StreetFighter og Rocket League.

For mye vold?

Men hva vil idrettstinget mene om denne saken når søknaden kommer opp på tinget i mai? En av dem som i hvert fall kan mene noe på vegne av idretten er idrettspolitisk rådgiver Per Tøien i Norges Idrettsforbund. Han er sentral i forarbeidet som nå gjøres overfor både idrettsforbundets styre og overfor delegatene.

– Idrettsstyret oppfordret allerede for to år siden idrettslagene til å sette i gang med esport-aktiviteter, dersom medlemmene ønsker det og det ikke går utover den ordinære aktiviteten. I dag finnes det derfor lag over hele landet med grupper som driver med e-sport, forteller Tøien.

Idrettslagene driver mest med “tradisjonelle” spill, men naturligvis også med såkalte idrettssimulerende spill. – Det arrangeres NM i Fifa, og for tiden arrangeres også NM i e-seiling. Der var det deltagelse fra flere foreninger enn i de ordinære klassene på sommeren.

E-sportforbundet ønsker ikke å tilby idrettssimulerende spill, så sant særforbundene selv ikke ønsker å gjøre det.

Ingen ukjent arena: Norges Idrettsforbund og idrettspolitisk rådgiver Per Tøien oppfordret allerede for to år siden klubbene til å sette i gang med esport-aktiviteter. Foto: NIF

Alle idretter som søker om opptak, om det er innebandy eller e-sport, må dessuten oppfylle noen krav. – Det ene kravet er at de må oppfylle idrettsdefinisjonen, som er “fysisk aktivitet av konkurranse-, trenings- eller mosjonskarakter”. Det andre er at bare foreninger kan være medlemmer. Aksjeselskap eller kommersielle aktiviteter kan ikke være medlem av NIF. Det tredje er at idretten må ha en viss utbredelse, og det er i hvert fall ikke noe problem for e-sport.

Men her kan man snu på det og si at det også er voldselementer i kampsport og boksing.
Per Tøien, Norges Idrettsforbund

– På toppen av alt dette må de drive en idrett som er i tråd med idrettens formålsparagraf og verdigrunnlag. Der kan det fort bli en viss diskusjon, spår Tøien.

Et eksempel på dette er volden som preger mange av esport-spillene. – Men her kan man snu på det og si at det også er voldselementer i kampsport og boksing. Så det er ikke sikkert at den debatten kommer.

Hva sier styret?

En annen utfordring knyttet til e-sport er det faktum at spillene – idrettene – eies av kommersielle selskaper. Dette selskapet setter opp reglene for hvordan spillet skal se ut. – Det er et grunnleggende prinsipp at idretten selv har eierskap til spilleregler og konkurranseregler.  

– Det internasjonale friidrettsforbundet bestemmer at man skal løpe 800 meter, ikke 900 meter. De idrettssimulerende spillene reguleres også av avtaler. Det internasjonale fotballforbundet har avtaler med EA Sports om at de skal få låne navn, drakter og regler til Fifa-spillet. Men hvem skal regulere innholdet i Counter Strike, hvem eier spillereglene der? Til syvende og sist skal det godt gjøres for et forbund, nasjonalt eller internasjonalt, å overkjøre spillutvikleren.

– Et annet poeng er at man ikke skal kunne kjøpe seg til fordeler dersom det skal være rettferdig konkurranse, sier Tøien.

Før idrettstinget avgjør E-sportforbundets søknad, skal styret ta stilling til saken. – For tinget er det viktig hva styret lander på.

– Og hva kommer de til å si?

– Har ingen anelse, og jeg skal heller ikke ha noen mening om saken.

– Hvorfor er det viktig for e-sport å bli en del av den store idrettsfamilien?

– Det gir en ganske stor legitimitet, og er en alminneliggjøring eller en aksept for at e-sport er noe annet enn en kjelleraktivitet. I de chattekanalene jeg har vært innom, er det også mye toxic, mye “dårlig” kommunikasjon. Det vil kunne bli bedre hvis man kommer inn i en ordnet struktur. Viktigst er likevel at med e-sport i idrettslagene vil alle ungdommer og venner på stedet, uavhengig av interesse for idrett eller e-sport, kunne få samme møteplass og samme sosiale arena i idrettslagene. Norges Idrettsforbund ønsker også å bidra til at gaming og e-sport blir legitime fritidsinteresser og organiserte konkurranser, uavhengig av om selve forbundet blir medlem eller ikke.

Dette er første gang E-sportforbundet søker om opptak som et eget særforbund; de har ikke fått nei tidligere.

– Men hva skjer hvis søknaden blir avslått?

– Da kan de fortsette å leve videre slik som i dag. Et idrettslag kan da både være medlem i NIF og i Norges E-sportforbund, på samme måte som noen idrettslag både er med i NIF og for eksempel i KFUM, avslutter Tøien.

Status for de andre nordiske landene er at det finske esport-forbundet har en samarbeidsavtale med idrettsforbundet og at det danske er med i DGI (Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger). Det svenske esport-forbundet har søkt om opptak, men dette er utsatt.