<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kloakkampen på Bygdøy – milliardær mener kommunen er “dobbeltmoralsk”

– Det er merkelig at Oslo kommune med viten og vilje lar forurenset utslipp renne ut i et område de selv hevder er svært viktig for dyreliv, sier Truls H. Holm, som fortsatt er “drittlei” utslippene utenfor Bygdøy-eiendommen sin.

Tar ansvar: – Jeg gjør dette som en samfunnsengasjert borger som ikke ønsker forurensning, sier Truls Herman Holm til Kapital om utslippene utenfor Bygdøy-eiendommene. Foto: Svein Lindin
Eiendom

På bakgrunn av den kommunale og statlige marine kartleggingen er bløtbunnsområdet som befinner seg i fjorden utenfor og i strandsonen til flere av eiendommene i Admiral Børresens vei på Bygdøy klassifisert som “viktig” av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Mudderbankene er viktige for en rekke ulike fuglearter og fiskeslag, har Fylkesmannen påpekt.

Oslo kommune stiller derfor flere strenge krav for å unngå “uakseptabel forurensning eller redusering av den biologiske og økologiske funksjonen” fra beboerne rundt. 

Men naboene fortviler og mener det gjelder andre spilleregler for kommunen selv.

– Vi opplever at Vann- og avløpsetaten slipper ut forurensede masser, dreper det meste av livet i vannet og ødelegger fuglelivet i sundet. Altså at Oslo kommune selv ødelegger det de hevder er så viktig for biologisk miljø, samtidig som de prøver å pålegge private eiere urimelige restriksjoner, skriver Truls H. Holm i en epost til etaten.

Lite idyllisk i badevannet: Strandeiendommene på Bygdøy er noen av landets dyreste, til tross for at vannet tidvis fylles med utslipp. Foto: NTB Scanpix

– For ille å godta

Holm utdyper til Kapital at han opplever kommunen som “dobbeltmoralsk”. Nå er det på høy tid at et avløpsrør legges ut på dypt vann, mener milliardæren.

– Den ene etaten vet ikke hva den andre gjør. Ingen tar ansvar. Vi kan ikke sitte og se på at de slipper ut kloakk og forurenser. Det er for ille å godta. Nå gjelder det å finne en måte å presse kommunen på til å legge ut et rør til dypt vann, sier Holm til Kapital.

I 2007 betalte milliardæren drøye 21 millioner kroner for eneboligen på 400 kvadratmeter, beliggende i første rekke mot vannet – som tidvis fylles med tvilsomme utslipp. Kapital skrev i fjor sommer at Holm, som har slått seg stort opp på næringseiendom, er drittlei utslippene i nærområdet på Bygdøy – et av Norges dyreste boligstrøk.

Milliardæren er ikke den eneste med adresse i den fasjonable gaten som klager på kloakkutslippene. Idrettskjendisene Kjetil André Aamodt og Terje Håkonsen, samt milliardær Egil Stenshagen, alle med bostedsadresse i Admiral Børresens vei, har sammen med Holm klaget over flere kloakkutslipp under snowboardesset Håkonsens brygge.

Herman Holm tok flere bilder av skummende utslipp like ved sin eiendom i januar. - Hva som er i dette skummet er jeg urolig over, sier han. Foto: Truls Herman Holm

– Forurenser badeplass

I fjor sommer ble kloakk sprøytet ut i havet rett utenfor noen av Norges dyreste eiendommer. Det skyldtes en feil på den elektroniske kommunikasjonen på sentralen, fortalte funksjonsleder Jan Tveite i Vann- og avløpsetaten den gang. Feilen ble rettet opp, men rett over nyttår skjedde et nytt utslipp under Terje Håkonsens brygge, fremkommer det i en epost fra Holm til kommunen.

“Dette kan ikke være miljømessig riktig eller forsvarlig. Jeg gjentar at dette er badeplass for mange barn og voksne hos oss, våre naboer og Oslo Seilforening har vannsportaktiviteter for barn i sommerhalvåret ca. 200 meter rett ovenfor i sundet ved Lille Herbern,” skriver Holm.

Funksjonsleder Tveite har tidligere opplyst at kloakkutslipp i Oslofjorden i noen tilfeller blir bevisst brukt som en sikkerhetsventil for avløpsnettet, for å hindre at private hus og kjellere oversvømmes når avløpsnettet blir overbelastet ved for eksempel ekstrem nedbør.

Men denne gangen var det “pent vær, vindstille og lavt vann”, skriver Holm, som har lagt ved en rekke bilder i eposten fra januar.

I et svar til Holm skriver funksjonsleder Tveite at det ikke har vært utslipp av kloakk fra kommunale pumpestasjoner, og at de ikke vet hva slammet er eller hvor det kommer fra, men at det jobbes med saken.

Vurderer å flytte røret

Milliardæren har gjentatte ganger forsøkt å få kommunen til å legge røret ut på dypt vann, noe Vann- og avløpsetaten har avslått hver gang. Nå kan det imidlertid se ut som etaten er på gli.

– Vi har bestemt oss for å gjøre et større prosjekt av de tilbakevendende utslippene under brygge i Admiral Børresens vei og finne ut hva som skjer der ute, sier Tveite i Vann- og avløpsetaten til Kapital.

Holm har tidligere truet med å politianmelde ansvarlige etatsledere, og hevdet at kommunen ikke har gjort noe med saken. Nå er tonen en litt annen.

– Det virker som de nå tar det på alvor. Jeg håper virkelig kommunen kan legge røret ut på dypt vann. Jeg gjør dette som en samfunnsengasjert borger som ikke ønsker forurensning, sier Holm, som har tatt på seg ledertrøyen i kampen mot kloakkutslippene. Han får skryt av flere naboer, blant annet Egil Stenshagen, for at han stadig følger opp.

Jeg gjør dette som en samfunnsengasjert borger som ikke ønsker forurensning.
Truls H. Holm

Er på saken

I en epost fra slutten av januar i år, til blant andre Holm, Stenshagen, Aamodt og Øystein Stray Spetalen, skriver Tveite at utslippet på nyåret ikke skal ha vært kloakk, men påpeker at slike utslipp uansett ikke skal forekomme.

“Vi kan uansett ikke ha det slik. Vi har derfor satt et team på saken for å saumfare ledningsnettet i området. Skal det i det hele tatt kunne gjøres en vurdering om eventuelt røret under brygga kan flyttes ut på dypt vann, så må vi forsikre oss om at uønskede utslipp i fremtiden ikke skjer i det skjulte på dypet,” heter det her, og videre:

“Dette må ikke tolkes som om røret under brygga nå blir flyttet, men det er med som et moment i vår vurdering.”