<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Alt er utsolgt

Rekordene har stått for fall på populære Mosetertoppen i Hafjell i vinter. En rekke profiler fra norsk næringsliv og finans har sikret seg “krypinn” i området.

Så langt øyet kan se: Flott utsikt er bare ett av flere trekkplastre Mosetertoppen kan skilte med. Bildet viser uteområdet tilhørende en hytte som er til salgs i områdets annenhåndsmarked. Foto: Ole Walter Jacobsen
Eiendom

– Det ligger jo godt oppe i fjellet, men har samtidig god tilgjengelighet. Solvendt, med flott utsikt og snilt terreng samt tilgang til Norges beste skianlegg og veldig fine langrenns- og turområder, sier Anders Buchardt om det nye “in-stedet” Mosetertoppen til Kapital.

De mange trekkplastrene i og rundt Hafjell har ført til at en rekke fritidsboligkjøpere med velfylte lommebøker i årevis har flokket seg hit, og da tradisjonelt til områdene sørøst for alpinanlegget som ble bygget til OL på Lillehammer, med Gaiastova som et slags episenter for all afterski-aktivitet. 

De siste årene har det imidlertid skjedd nærmest en eksplosjon i hyttebyggingen nord for alpinanlegget, i området kalt Mosetertoppen, som tradisjonelt har hatt mye lavere tomtepriser og status. Her har hyttene de siste årene poppet opp som paddehatter og tiltrukket seg stadig flere nærings- og finansprofiler, noe lysløyper, en relativt ny langrennsstadion og nå Buchardts nye Favn Restaurant og kommende fjellandsby bidrar til. I løpet av vinteren er det også satt flere rekorder her. Blant annet gikk en hytte på Mosetertoppen før jul for 28 millioner off market, mens en annen ble solgt for 23,5 millioner i det åpne markedet i januar.

En rekke profiler fra norsk næringsliv og finans er blant dem som har sikret seg “krypinn” på Mosetertoppen. Etter det Kapital kjenner til, bygger Gelato-gründer Henrik Müller Hansen en ny, eksklusiv hytte på det som skal være en av stedets råeste tomter, med en antatt prislapp på nærmere 30 millioner kroner. Også Scatec-sjef Raymond Carlsen er i ferd med å få oppført en eksklusiv laftehytte ikke langt unna, den med en anslått pris på “noen og tyve millioner kroner”.

Av tinglysningene kan vi ellers lese at folk som Herman Steen, partner i Wikborg Rein, og investor Ole Petter Kjerkreit har sikret seg hver sin fritidsbolig i området i løpet av vinteren. De to bladde opp henholdsvis 22,75 og 16,15 millioner kroner.

Fulle hus

En av grunnene til den økte aktiviteten på og ved Mosetertoppen har vært hektisk utbygging, både av hytter, leiligheter og infrastruktur. Blant annet advokat Fred Gade og hyttekongen Stein Plukkerud er engasjert i dette, samt nevnte Buchardt, som har hatt med eksalpinist Aksel Lund Svindal på laget. 

Fjellfyrste: Salget har gått strykende, og belegget har vært høyt, forteller Anders Buchardt om vinteren på Favn Hafjell. Foto: Iván Kverme

Buchardt står bak fjellandsbyen Favn, tegnet av arkitekt Reiulf Ramstad. Her er det, i tillegg til leiligheter, bygget restaurant, café, skiutleie. Utbyggeren bekrefter høy aktivitet og stor pågang, og forteller at de allerede har omsatt for rundt 350 millioner kroner.

– For vår del har vi hatt Favn ute for salg, og der er alt utsolgt i løpet av det siste året. Det er snakk om 48 enheter som er under bygging nå. I tillegg har vi ferdigstilt første del av et leilighetsprosjekt med utleieenheter, hvor det har vært så å si fullt i hele vinter, sier han.

Det andre av totalt fire byggetrinn er nå i gang, noe som på sikt vil gi ca. 1.000 utleiesenger. Finansavisen har tidligere beskrevet hvordan enhetene først ble forsøkt solgt i begynnelsen av 2020, uten suksess. Buchardt og co. gikk da for utleie, og angrer ikke.

– Det har vist seg å slå an, og vi ser at dette er en interessant eiendom å bli sittende på langsiktig. Dessuten er det enklere når utleien skjer fra én eiendomsbesitter, kontra fordelt på veldig mange individuelle utleiere, sier Buchardt.

– Mot mer normale tilstander

Eiendomsmegler Stig Henning Svartor ved Privatmegleren Lillehammer selger ved flere av landets mest populære skidestinasjoner, som Hafjell og Kvitfjell. Han forteller om et generelt godt marked, hvor man raskt får respons når ting legges ut.

18 mill.: Det er fortsatt ikke for sent å sikre seg en godbit på Mosetertoppen. Denne hytta ligger for tiden ute for salg på finn.no. Foto: Ole Walter Jacobsen

– Det er endel nye objekter som skal ut på markedet, både prosjekter og brukte hytter, og det er stor interesse for de rette objektene. Det viktige for oss er å forsøke å prise ting riktig – forventningene er høye hos selgerne, mens vi prøver å være forsiktige optimister, sier han.

Han utelukker ikke at gjenåpning etter coronapandemien og utsikter til høyere renter kan komme til å legge en demper på hytteprisene fremover, men mener dette er naturlig.

– Det har vært et unormalt marked i bortimot to år. Nå går det mot mer normale tilstander, og det er egentlig ganske sunt, argumenterer megleren.

For dem som fortsatt bærer på hyttedrømmen, er det ikke for sent å sikre seg en godbit i annenhåndsmarkedet. Blant annet ligger det ute en moderne storhytte med utsikt og anneks på Mosetertoppen til den nette sum av 18 millioner kroner. Selger Helge Juul Aschjem skryter av beliggenheten og fasilitetene i området.

–  Utsikten fra Moseter mot Gudbrandsdalen er også helt fantastisk, sier han.