<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Hele saken har vært et mareritt for oss

Etter halvannet års kamp mot Oslo kommune fikk investor Lars K. Staff endelig ferdigattest for 100 millioners-leiligheten som oljefondsjef Nicolai Tangen har lagt inn bud på. Men da var Staff død.

Prisrekord? Hvis denne toppleieligheten i Kruses gate 11 skulle gå for nærmere 100 millioner kroner, kan det med en kvadratmeterpris på over 300.000 kroner bety prisrekord i det norske annenhåndsmarkedet.  Foto: Svein Lindin
Eiendom

Ferdigattesten fra Oslo kommune ble utstedt på morgenen den 28. april i år, bare noen få timer før store deler av finans-Norge samlet seg i Ullern kirke for å ta et siste farvel med den populære investoren. Etter å ha slitt med alvorlig kreftsykdom i over tre år, sovnet Staff stille inn onsdag den 20. april med familien rundt seg.

Lite visste Staff da at kampen mot Plan- og bygningsetaten, som han brukte store deler av sin siste tid på, skulle få en “lykkelig” løsning. Først samme dag som hans egen bisettelse, kom beskjeden om at den innvendige ombyggingen og fasadeendringene på toppleiligheten i Kruses gate, som Staff, hans kone Monica og interiørdesigner Helene Hennie har brukt enormt med tid og penger på å oppgradere, ble endelig godkjent. 

– Det stemmer at vi mottok ferdigattesten på morgenen rett før bisettelsen, bekrefter Lars Staffs kone gjennom 30 år, Monica Staff, til Kapital. 

Det stemmer at vi mottok ferdigattesten på morgenen rett før bisettelsen.
Monica Staff

– Heller ikke denne gangen greide Plan og bygg å overholde tidsfristen sin på tre uker. Hadde de gjort det, hadde Lars selv fått oppleve godkjennelsen som han brukte mye av sin siste tid på å få igjennom.

Fikk ikke oppleve godkjenningen: Bare noen få timer før store deler av finans-Norge samlet seg til bisettelse i Ullern kirke for å ta et siste farvel med investor Lars Staff, ble det utstedt ferdigattest for leiligheten hans. Foto: Heiko Junge/NTB

360 graders panoramautsikt

“Rikmannsblokken på Frogners tak”, blir den gjerne omtalt som, det eksklusive leilighetsbygget i Kruses gate 11 på Oslos beste vestkant, hvor næringslivsledere som Stein Erik Hagen, Fabian Stang og Anne Carine Tanum tidligere har hatt leiligheter.

På toppen ligger et nyoppusset penthouse på 320 kvadratmeter, i eksklusiv og moderne funkisstil, med 360 graders panoramautsikt over hovedstaden – fra Holmenkollen i vest til Nordstrand i øst, og over Oslofjorden mot Drøbak i sør. Luksusleiligheten regnes som en av Norges råeste private boliger.

Finansavisen har tidligere skrevet at drømmeleiligheten på toppen har en prislapp på 100 millioner kroner. Lars Staff og hans kone Monica hadde opprinnelig tenkt å bo i leiligheten selv, etter å ha pusset den opp i lengre tid, men da beløp i hundremillionersklassen ble nevnt, skal investorparet likevel ha kommet på glid.

Var på visning tre ganger

– Det blir sikkert masse bråk, sa milliardær og oljefondsjef Nicolai Tangen til VG i oktober 2020, da han fortalte om sine planer om snarlig boligkjøp i Oslo.

La inn bud: Oljefondets toppsjef Nicolai Tangen skal ha lagt inn et SMS-bud på luksusleiligheten i Kruses gate på nærmere 100 millioner kroner, som ble akseptert av Lars Staff. Foto: Terje Pedersen/NTB

Noen få dager senere kunne Finansavisen fortelle at Tangen allerede hadde vært og sett på leiligheten i Kruses gate tre ganger. I januar 2021 kunne Kapital avdekke at handelen var kommet så langt at Staff-ekteparet allerede hadde kjøpt ny bolig, mens leiligheten i Kruses gate sto ferdigvasket og klar for overtagelse.

Men en strid med Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune satte en effektiv brems på realiseringen av Tangens drømmeboligkjøp. Kommunen ville at de to terrassene på 35 kvadratmeter, som var omgjort til vinterhager og økte boarealet fra 250 til 320 kvadratmeter, skulle omgjøres. Før dette ble gjort, nektet Plan- og bygningsetaten å utstede ferdigattest, slik at kun midlertidig bruksattest forelå.

La inn bud på SMS

Nicolai Tangen skal, etter det Kapital erfarer, ha lagt inn et skriftlig bud på leiligheten via SMS og fått aksept for dette. Men striden med Plan- og bygningsetaten skal ha gitt ham kalde føtter. Ifølge Kapitals kilder skal ansatte i Norges Bank ha frarådet Tangen å kjøpe en leilighet som medførte at han som toppsjef for en offentlig institusjon lå i strid med en annen offentlig institusjon.

Eiendomshandelen har derfor aldri blitt gjennomført. Hvorvidt Tangen nå vil gjennomføre kjøpet, i og med at ferdigattest endelig foreligger, er uklart. SMS-budet og aksepten kan tale for at det foreligger en bindende avtale, mens den lange tiden som har gått frem til striden med kommunen ble løst kan tale til Tangens fordel, dersom han ikke skulle ønske å stå ved budet.

Ingen kommentar

Kapital har spurt Tangen om han, siden han tidligere har lagt inn bud på leiligheten og fått aksept for det, nå kommer til å stå ved kjøpet.

– Tangen er ikke eier av denne leiligheten og har utover det ingen kommentar, skriver hans presseansvarlige, Line Aaltvedt i Norges Bank Investment Management.

Tangen er ikke eier av denne leiligheten og har utover det ingen kommentar.
Line Aaltvedt, presseansvarlig NBIM

– Hele saken har vært et mareritt for oss, sier Monica Staff til Kapital, og varsler at både saksbehandlingen i Plan og bygg og det hun beskriver som uberettigede klager, vil få etterspill.

Ifølge Staff består justeringene som er gjort for å få ferdigattest av å flytte et beslag fra toppen av skyvedørene til vinterhagen til nedsiden av skyvedørene.

– Dette er en endring som knapt kan ses med det blotte øye. Den har null å si for leilighetens kvalitet, mener Staff, som er tydelig oppgitt over at det måtte ta halvannet år for å få leiligheten godkjent.

Norges dyreste

Uansett hvem som skulle bli den heldige kjøperen av leiligheten på “Oslos tak” kan vedkommende glede seg over to parkeringsplasser i kjelleren, heis rett inn i leiligheten, luksuriøst interiør spesialdesignet av Helene Hennie, et stort kjøkken med fasiliteter en Michelin-kokk verdig, fire soverom, en integrert leilighet i etasjen under og lekkert felles innendørs svømmebasseng. Det skal også være gode lysforhold og nok veggplass til spektakulær kunst.

Etter det Kapital kjenner til, skal Tangen ha lagt inn et bud på over 90 millioner kroner. Gitt en slik pris, pluss dokumentavgift og honorar til megler eller forretningsfører, er det uansett ikke langt unna de 100 millionene som en eventuell kjøper nå må punge ut med. I så fall kan det – med en kvadratmeterpris på over 300.000 kroner – være snakk om både norsk og nordisk prisrekord pr. kvadratmeter bolig. Shipping- og kunstinvestor John Chr. Brynildsen betalte for noen år siden 45 millioner kroner for sin 157 kvadratmeter store bolig på Gimle, ikke langt unna. Det gav en kvadratmeterpris på nærmere 287.000 kroner, og nordisk rekord. Uansett ser det ikke ut til å være noen andre leiligheter i denne størrelsen som har blitt høyere omsatt i annenhåndsmarkedet i Norge noen gang.

Plan- og bygningsetaten opplyser overfor Kapital at behandlingen av søknaden om ferdigattest for byggesaken i Kruses gate 11 tok lenger tid enn tre uker fordi "behandlingsfristen var i påskeuken, og fordi vi har mange byggesaker til behandling for tiden".