Harald Stanghelles samtalebok med kong Harald, Kongen forteller, er blitt en bestselger, og nå renner også kronene inn for den tidligere Aftenposten-redaktøren.
Etter det Kapital erfarer, er nå rundt 20.000 bøker solgt. Det betyr at Stanghelle kan fylle lommeboken med over 1,1 millioner kroner, og flere kroner skal det bli, ifølge Kapitals beregninger. Gitt at den store etterspørselen fortsetter, vil summen ende på over tre millioner hvis vi legger de sist oppdaterte opplagstallene til grunn i regnestykket.
– Det er hyggelig. Jeg har ikke regnet på det og heller ikke gått inn i prosjektet med økonomiske forventninger, sier Stanghelle når Kapital ringer for å få en kommentar til kongekronene.
– Foreløpig har jeg kun fått et forskudd på 75.000 kroner fra forlaget. Jeg får vente med de store planene for hva jeg skal bruke pengene på til jeg faktisk får dem, sier Stanghelle.
Kan passere tre mill.
VG skrev nylig at Kongen forteller var den mest solgte sakprosaboken i oktober, og at den sågar også lå på fjerdeplassen over de mest solgte bøkene i Norge samme måned. Det ifølge den månedlige oversikten til Bokhandlerforeningen.
Avisen kunne også fortelle at forlaget Kagge har kommet i en knipe. De har nemlig bestilt ytterligere eksemplarer av boken fordelt på to opplag. Men begge opplagene er forsinket fra trykkeriet i Latvia på grunn av corona, skriver VG.
Ifølge en pressemelding fra Kagge Forlag har de nå fått bestilt enda flere bøker. Totalopplaget inkludert siste ordre er nå på 55.000 eksemplarer av Kongen forteller.
Topper bestselgerlisten: Kagge Forlag har til sammen bestilt 55.000 bøker av Harald Stanghelles bok Kongen forteller. Foto: Terje Bendiksby
Gitt at etterspørselen etter kongeboken holder seg, og at de neste 35.000 bøkene også blir solgt, kan Stanghelle plusse på ca. to millioner kroner i honorar. Det vil i så fall si at han kommer til å håve inn over tre millioner kroner på boken.
Leste ikke kontrakten en gang
Honorarsummene har Kapital kommet frem til ved å bruke normalkontrakt fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO). Ifølge den ligger honoraret på 13 prosent av de 3.000 første solgte bøkene og på 15 prosent etter det. Boken har en utsalgspris på 393 kroner.
– Det har vært et veldig spesielt prosjekt, og da tenker jeg ikke på det økonomiske. Jeg undertegnet bare kontrakten fra Kagge. Jeg leste den ikke engang, vedgår Stanghelle.
– Hva tror du min sjef ville ha sagt til slik skjødesløshet med økonomi fra en tidligere “kollega”?
– Trygve vet godt at økonomi ikke er min sterkeste side. Jeg stoler på forlaget. Jeg kjenner Erling Kagge godt som en god venn og en glimrende forlegger. Dessuten var kontrakten lang, tre–fire–fem sider, i et pokker så kronglete språk.
Trygve vet godt at økonomi ikke er min sterkeste side. Jeg stoler på forlaget. Harald Stanghelle
Ville ikke skrive bok
I tillegg til å sette sitt preg på Aftenposten i en årrekke har Stanghelle vært redaktør og bidragsyter til flere bøker, men det er første gang han skriver en egen bok fra “a til å”.
– Jeg hadde bestemt meg for ikke å skrive noen bok noen gang. Jeg mener det kommer ut altfor mange halvgode bøker, som blir glemt med det samme de er utgitt. Jeg ville ikke bidra til at det blir flere av dem. Da Erling Kagge spurte om jeg kunne tenke meg å skrive en samtalebok med kongen, svarte jeg med trygghet ja, fordi jeg var sikker på at kongen kom til å si nei, sier Stanghelle, som altså ikke kunne lene seg på “Kongens nei”, filmen fra 2016.