<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Henter nye seks milliarder

Torstein Hagen-kontrollerte Viking Cruises har hentet 700 millioner dollar i obligasjonsmarkedet. Det kan komme godt med, da skipene blir liggende til kai i hvert fall frem til sommeren.

Enklere i år: Torstein Hagens Viking Cruises har hentet nye seks milliarder i obligasjonsmarkedet. Denne gangen var renten mye lavere enn i mai i fjor. Foto: Emil Weatherhead Breistein
Næringsliv

En halvdel av obligasjonslånet er usikret og den andre sikret, melder S&P Global Intelligence. Kupongrenten er på henholdsvis syv og 5,6 prosent for de to transjene på lånet med åtte års løpetid.

Provenyet, som tilsvarer seks millarder kroner, skal gå til generelle selskapsformål, samt å betale den gjenstående kontraktsprisen på ca. 285 millioner euro på fartøyet Viking Venus. Wells Fargo var hovedtilrettelegger.

I et ferskt intervju med Kapital sier majoritetseier Torstein Hagen at Viking Cruises nå har 14 milliarder kroner på bok, etter å ha hentet penger i flere omganger.

Forrige gang Viking Cruises hentet obligasjonspenger var i mai 2020. Rederiet måtte da betale 13 prosent rente for å hente 675 millioner dollar med pant i skipene.

Viking hentet også penger hos eierne i fjor. Kapital skrev i november at minoritetsaksjonærene TPG og CPP spyttet inn nye 500 millioner dollar i morselskapet Viking Holdings, og at milliardær Torstein Hagen dermed lot sin eierandel vanne ut. 

Tidligst cruise i sommer

Bransjenettstedet Cruisehive meldte nylig at Viking Cruises er det andre rederiet som den siste tiden har utvidet pausen i cruisefarten til sommeren 2021. Viking har i denne omgang forlenget stansen frem til 31. mai. 

Hagen skriver følgende i en epost til Kapital:

– Vi utsetter nå til 1. juni men håper å gjennomføre noen prøveseilingen langs norskekysten. (Vi har to skip i (varmt) opplag i Kristiansand). 

Rederen legger til:

– Viking har det mest omfattende smittevernsprogram av noe cruiserederi. Blant annet har vi installert PCR laboratorier om bord i skipene, slik at vi kan teste gjester og mannskap daglig. Dette gjør det mulig å hindre spredning av virus ombord. Intet annet cruiserederi har noe lignende. Dessuten er våre passasjerer av en slik alder at de har blitt prioritert i vaksineringen. 

 Viking Cruises var det første rederiet som stanset seilinger 11. mars i fjor.