<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Sektorvinnere (f.v): Pål Ringholm, Kreditt, Mikkel Nyholt-Smedseng, Fornybar, Harald Magnus Andreassen, Makro, Bengt Jonassen, Industri og Materialer samt Eiendom, Håkon Astrup, Bank of finans, Øyvind Mossige, Konsum, Peter Hermanrud, Strategi, Eirik Haavaldsen, Shipping, Alexander Aukner, Fisk, Petter Kongslie, IT og telekom, Oddvar Bjørgan, Olje, Martin Huseby Karlsen, Offshore, Esten Løkkebakken, Beste megler Foto: Eivind Yggeseth

Aksjemarkedets 13 vise menn

Bankanalytiker Håkon Astrup i DNB Markets klatrer helt til topps i Kapitals analytikerranking etter å ha anbefalt investorene å kjøpe rett etter coronakrakket i fjor. DNB Markets er fortsatt best av meglerhusene.

Tiden har igjen kommet for å presentere Kapitals årlige analytikerkåring. Vi har tradisjonen tro spurt meglerhusenes største og viktigste kunder om hvem som har vært flinkest til å analysere aksjemarkedet det siste året, i år fordelt på 14 ulike kategorier. Det var en analytiker, Bengt Jonassen, som vant to kategorier, slik at vi endte med 13 vise menn. Som vanlig har vi også rangert analytikerne uavhengig av sektor.

I år er det Håkon Astrup (33) i DNB Markets som er aller best i den totale rangeringen. Her tar analytikerne med seg poengene fra sin beste sektor og måles mot de andres beste sektor (se tabell).

Håkon Astrup dekker den nordiske bank- og finanssektoren, og vinner sin kategori for tredje året på rad, mens han er best sammenlagt for første gang. I fjor var det rigganalytiker Martin Huseby Karlsen, også han i DNB Markets, som toppet sammendraget.

Kjente navn på pallen

På plassen bak Astrup følger den kjente troikaen fra Sparebank 1 Markets: kredittanalytiker Pål Ringholm (54), aksjestrateg Peter Hermanrud (62) og makroøkonom Harald Magnus Andreassen (64). De har vært gjengangere i toppsjiktet i en årrekke og presterer i år altså kunststykket å havne på samme plass, men går akkurat ikke helt til topps.

Sparebank 1 Markets hanker imidlertid inn flest kategorier med sine fem seiere av 14 tilgjengelige, og vinner ni pallplasser av 42 mulige.

DNB Markets er likevel meglerhuset som høster flest poeng etter også å ha fått ni mann på pallen. Men Sparebank 1 Markets kapper i år innpå forspranget.

Bengt Jonassen (46) er fryktelig nær topp tre i sammendraget. Han tar seier i to kategorier og er kåringens virkelige allrounder, all den tid han plusser på med en andre- og en tredjeplass i ytterligere to kategorier. Jonassen er kanskje den “mest verdifulle” analytikeren i kåringen, i og med at han henter klart flest poeng for arbeidsgiver ABG Sundal Collier.

Sektorvinnere (f.v.): Bengt Jonassen, Industri og Materialer samt Eiendom, Håkon Astrup, Bank og finans, Martin Huseby Karlsen, Offshore, Petter Kongslie, IT og telekom, Peter Hermanrud, Strategi Alexander Aukner, Fisk, Esten Løkkebakken, Beste megler, Øyvind Mossige, Konsum, Mikkel Nyholt-Smedseng, Fornybar, Oddvar Bjørgan, Olje, Harald Magnus Andreassen, Makro, Eirik Haavaldsen, Shipping, Pål Ringholm, Kreditt. Foto: Eivind Yggeseth

Laget scenarier

Sammenlagtvinner Håkon Astrup klarte å holde hode kaldt da finanssektoren ble filleristet på børs under pandemiutbruddet sist vinter. Det Astrup er mest fornøyd med i fjor, er hvordan han og teamet på finans, som inkluderer hans kollega Mats Gabrielsen, belyste utfallsrommet da ting stod på som verst rundt bankene, og at de var så konkrete som mulig i sine analyser til kundene.

– Det er fort gjort å si at dette kan man ikke investere i, men vi klarte å gjøre det håndfast med ulike scenarioanalyser, og kunne vise hva som var nedsiden, sier siviløkonomen fra NHH.

– Er scenarioanalyser et verktøy du trekker frem fra kassen når det virkelig blåser?

– Ja, for det handler om å prøve å vise litt håndfast til hva som kan skje.

Det handler om å prøve å vise litt håndfast til hva som kan skje.
Håkon Astrup, DNB Markets

Startet i Arctic

– Hvilket forhold har du til Kapitals ranking? Kjente du til den før du ble analytiker?

– Som hyppig leser av Kapital mens jeg studerte var det en slags introduksjon til analytikeryrket. Så det er absolutt noe jeg har fulgt, lenge.

Da Astrup begynte som analytiker i 2010, var det i Arctic Securities, der deres daværende bankanalytiker Fridtjof Berents etter hvert klatret helt til topps på Kapital-rankingen. Berents gikk senere over på corporate og er nå Mads Syversens nestkommanderende. Astrup gikk på sin side over til DNB Markets i 2015 og startet klatringen mot toppen av rankingen.

– Har det vært et mål for deg å bli nummer én?

– I hvert fall i den sektoren jeg jobber på, helt klart. Man har lyst til å gjøre en god jobb. Det viktigste er selvfølgelig at kundene setter pris på den jobben vi gjør, og sånne typer kåringer som Kapitals indikerer det. Så det er noe vi jobber for, sier Astrup.

Fant de rette trekkene: Håkon Astrup i DNB Markets vant Bank og finanskategorien for tredje år på rad. Foto: Eivind Yggeseth

Var aktiv sjakkspiller

I en situasjon der ytterligere kompliserende faktorer i finansmarkedet som en pandemi dukker opp, kan Astrup ha dratt nytte av sin bakgrunn som sjakkspiller i norgestoppen på ungdomsnivå (han har vunnet mot Magnus Carlsen en gang for mange år siden).

– Sjakken krever jo at man konsentrerer seg over tid, og kan tenke flere trekk frem?

– Det har utvilsomt vært noe som har hjulpet på, sier Astrup.

– Og når det dukker opp et uventet trekk, en pandemi?

– Da er det viktig å puste med magen og få oversikt over utfallsrommet. Det er enkelt å bli psyket ut av røde tall og fallende grafer på skjermen.

– Er pandemien ute av verden med tanke på din sektor?

– Nei, ikke helt. Sektoren er fortsatt negativt påvirket av et lavere rentenivå enn før pandemien. Vi har sett at myndighetene har kommet med endel støttepakker, men vet ikke hva som skjer når økonomien må gå for egen maskin. Når det er sagt, har pandemien vist oss hvor motstandsdyktige norske banker og finansselskaper er mot et betydelig negativt sjokk, sier Astrup, og legger til at den norske finanssektoren har klart seg betydelig bedre sammenlignet med andre land i Europa.

Viktig for lønnsposen

Tradisjonelt er podiumplasser i Kapital-rankingen gode forhandlingskort foran bonusdiskusjonen som foregår i meglerhusene i disse dager, men tiden der man kunne heve flere millioner i bonus i et hus og signere for en konkurrent noen uker senere er i stor grad forbi. 

Meglerhusene sikrer seg nå med klausuler i avtaler med sine analytiker-ess som gjør at bonuser må betales tilbake om analytikerne bytter beite umiddelbart. De best rankede på aksjeanalyse er likevel fortsatt svært godt kompensert, og man ser enkelte med ligningsinntekter på syv–åtte millioner kroner.

Trio på delt andreplass (f.v.): Harald Magnus Andreassen, Pål Ringholm og Peter Hermanrud, alle fra Sparebank 1 Markets, og vinneren Håkon Astrup, DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Det er nok de beste også verdt, all den tid konkurransen mellom meglerhusene bare hardner til. Innføringen av Mifid II–regelverket gjorde at kostnadene for investeringsanalyser som tidligere har kunnet dekkes via for eksempel et påslag på handelskurtasje, nå må betales for direkte av kundene – enten investorene som skal benytte seg av analysene eller selskapene som analyseres.

Det kan føre til at fondsforvalterne vil velge færre leverandører, og nåløyet blir trangere. Et tegn på det kan være at de tre beste meglerhusene, DNB, Sparebank 1 og ABG Sundal Collier, tar totalt 60 prosent av poengene i kåringen, mens de resterende ni meglerhusene sitter igjen med 40 prosent på deling.

Når vi summerer alle poengene, er som nevnt DNB Markets best, foran Sparebank 1 Markets og ABG Sundal Collier. Nordea er årets stuper, med et fall fra fjerde til niende plass. Meglerhuset hadde i år kun én pallplass, tredjeplassen til Hans-Erik Jacobsen på Industri og materialer.

Fire nye fjes

Konkurransen er altså knallhard om å være på pallen. Likevel er det i år hele fire nokså ukjente navn som klarer å kapre sin første kategoriseier, og dermed en plass på “drømmelaget” til Kapital: IT-analytiker Petter Kongslie (29) og konsumanalytiker Øyvind Mossige (38), begge fra Sparebank 1 Markets, shippinganalytiker Eirik Haavaldsen (36) fra Pareto Securities og Carnegies Mikkel Nyholt-Smedseng (32), som dekker fornybarsektoren.

Kategorien Fornybar kom med i fjor, etter at Kapital hadde konsultert med en rekke investorer. Flere meglerhus har samlet slike selskaper på én analytiker, og sektoren ser bare ut til å vokse videre og bli viktigere på Oslo Børs, så kategorien blir neppe en døgnflue.

To kategorier mindre

I år har vi valgt å slå sammen fire kategorier til to, da det er stadig større overlapp mellom analytikerne som tar del i disse: Oljemarkedet og Oljeaksjer heter nå Olje, mens Offshore/Subsea (seismikk og subsea) og Offshore/Stål (rigg og supply) også slås sammen og nå heter Offshore.

Vinnerne av hhv. Olje og Offshore er kjente navn, nemlig hhv. Oddvar Bjørgan i Carnegie og Martin Huseby Karlsen i DNB Markets.

Voldsom mannsdominans

Ingen av kategoriene vinnes i år av en kvinne, og det er noen år siden det skjedde forrige gang. Det er kun én av totalt 42 podiumplasser som går til en kvinne, en tredjeplass til IT-analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities. Av om lag 240 nominerte navn på analyse er det 20 kvinner.

Med andre ord er kvinneandelen i bransjen litt over 8 prosent, slik vi kan måle det. Det er for øvrig omtrent den samme prosentandelen som Kapitals likestillingsbarometer i fjor viste for andel selskaper på børsen som ledes av en kvinne.

På aksjemegling ble det i kåringen nominert én kvinne av over 100 meglere.

På pallplassene er kvinneandelen 2,3 prosent. I fjor gikk det tre pallplasser til kvinner, noe som da tilsvarte en andel på 6,3 prosent.

Up & coming Støle

Banken som rangerer høyest på analyse ledes av en kvinne – Kjerstin Braathen i DNB. Men DNB Markets har kun med én kvinnelig analytiker av 19 som de har nominert i kåringen. Det er Kjersti Haugland, som kommer på fjerdeplass på makro.

En kvinne vi tror det kan bli spennende å følge på rankingen fremover, er siviløkonom Tiril Flørnes Støle (24) i Sparebank 1 Markets, som har fått sine første poeng i kategorien Bank og finans, samt også i kategorien Eiendom. Datteren til Paretos gründer Svein Støle vant for et par år siden EYs internasjonale casekonkurranse “Corporate Finance Woman of the Year” i London.

Slik har vi gjort det

Kapital har sendt ut spørreskjema til de største norske institusjonelle og private investorene som gjør aktiv bruk av finansanalytikernes tjenester. Vi har fått 44 svar. Forvalterne har rangert tre analytikere i 13 kategorier, samt tre meglere i kategorien for beste megler. Kåringen er gjennomført med en vektet rangering, hvor førsteplass får tre poeng, andreplass får to poeng, og tredjeplass får ett poeng. Er man ikke på pallen, blir det ikke poeng. Disse poengene er igjen vektet med 1, 2 eller 3, basert på størrelsen på formuen til forvalteren som stemmer. Sammenlagtseieren er gitt til den analytikeren som får flest poeng i en sektor (vist som prosent av totalt avgitte poeng).

Analyse fra hjemmekontor

Kapital har spurt noen av vinnerne hvordan de synes det har vært å være toppanalytiker under coronanedstengning, der man i lange perioder har vært henvist til hjemmekontor. Makroøkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er lite begeistret for den nye tilværelsen.

Han er ganske sikker på at arbeidstagere ønsker å utvikle ideer sammen og ikke bare virtuelt, og tror derfor f.eks. ikke at kontormarkedet vil bli rasert etter corona.

– Jeg kunne ha utviklet meg mye bedre hvis jeg hadde sittet sammen med dyktige kolleger som hadde inspirert meg og utfordret meg. Dette gjelder alle andre også, tror Andreassen.

– Men jeg har lært at jeg ikke kommer til å gå på jobben hvis jeg har feber og er forkjøla! 

Håkon Astrup i DNB Markets ser fordeler og ulemper ved mindre reising.

– Kollegene mine og jeg bruker mindre tid på flyplasser. Samtidig, når jeg er ute og reiser og møter investorer eller selskaper, får jeg endel input som er vanskeligere å få i et Teams-møte, sier Astrup.

Strateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets tror mye rundt coronapandemien kan bli avklart om kort tid. Men dersom f.eks. muterte virus utløser en ny “full lockdown” i USA og Europa, som i mars-april 2020, vil det ikke være bra. Heller ikke for børsene.

Peter Hermanrud, Sparebank 1 Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Strategi

Peter Hermanrud, Sparebank 1 Markets

Alder: 62 år
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH, MBA fra University of Chicago
Erfaring: Procter & Gamble, Elcon Securities, Vital Forsikring, Swedbank/First Securities, Sparebank 1 Markets

– Man lærer hele tiden nye ting. Det er det som er morsomt med denne jobben. I en periode i mars–april var jeg jo coronaanalytiker, ler Hermanrud, som nok en gang er landets beste aksjestrateg. Han fikk i år tøff konkurranse av Bengt Jonassen i ABG på andreplass.

– Har du blitt epidemiolog?

– Ja, litt. Jeg var helseanalytiker for rundt 30 år siden, og nå var jeg tilbake der, sier Hermanrud.

– Kundene har gitt deg tommel opp for dine helsefaglige råd?

– Ja, man vet aldri helt hva de stemmer for, men jeg vet folk leste og spurte om dette, og var veldig opptatt av det. I en jobb som dette må man bare snu seg rundt. Og man skal være glad for at man har flinke assistenter til å klare å grave frem ting i en foranderlig verden.

– Var det lett å bli for negativ da smitten spredte seg som verst?

– Ofte vil folk ha sin egen mening, men man kan hjelpe med å forstå hva som skjer. Det andre er selvfølgelig at man skal kjøpe aksjer når det er billig. Jeg håper at jeg var noenlunde balansert med hensyn til det.

Ofte vil folk ha sin egen mening, men man kan hjelpe med å forstå hva som skjer.
Peter Hermanrud, Sparebank 1 Markets

– Hva blir det viktigste i 2021?

– Du skal ikke se bort ifra at corona blir viktig. Det vet vi i løpet av et par måneder, tror jeg, sier Hermanrud, og viser til mutasjonene som har dukket opp. Han tror også ESG–fokuset fortsetter.

Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1 Markets Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Makro

Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1 Markets

Alder: 64 år
Utdannelse: Samfunnsøkonom fra UiO
Erfaring: Den norske bankforening, Elcon Finans, Swedbank/First Securities, Sparebank 1 Markets

– Det er hyggelig at kundene setter pris på det vi holder på med. Vi legger ned en god del arbeid, sier Andreassen, og legger til at han har kolleger som han lærer mye av, spesielt resten av “Sparebank 1-troikaen” nemlig Ringholm og Hermanrud, men også mange andre dyktige, sier Andreassen, som har vært på topp i makro-kategorien så lenge Kapitals analytikerranking har eksistert.

– Har du lært noe nytt det siste året, om epidemier f.eks.?

– Det grepet vi gjorde veldig fort, var å forstå at det gamle opplegget på en konjunktur ikke passet på corona. Nedgangstider er langvarige, tunge prosesser. Corona, mente vi da det kom, er ikke en langvarig krise. Vi snakket om at det ville komme en vaksine i 2021. Det var optimistisk, men man har fått det til. Og økonomien ville fungere, sier samfunnsøkonomen.

Andreassen forklarer at den bratte nedturen varte i 2–3 uker og at vareforbruk og industriproduksjon er på et høyere nivå nå enn før corona.

– Dette er en forferdelig ulykke, som ikke er evigvarende, og den krever ikke store endringer i produksjonsapparatene våre, sier han.

Dette er en forferdelig ulykke, som ikke er evigvarende, og den krever ikke store endringer i produksjonsapparatene våre
Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1 Markets

Andreassen tror også private tjenester vil komme tilbake for fullt etter hvert.

– Vi har spart mye, ikke bare i Norge. Ingenting tyder på at vi ikke vil tørre å bruke penger når den dagen kommer der økonomien er tilbake igjen, fullt ut. Vi kommer til å slite litt med at færre forretningsreisende vil fly, men det er en bitte liten del av økonomien.

Kapital sin årlige Analytikerkåring, Analytiker. Pål Ringholm, Sparebank 1 Markets Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Kreditt

Pål Ringholm, Sparebank 1 Markets

Alder: 54 år 
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH, AFA 
Erfaring: Arthur Andersen, DNB Markets, Swedbank/First Securities, Sparebank 1 Markets

Ringholm er som vanlig suveren, med snaut halvparten av stemmene, i kategorien for kredittanalyse. I år er det Ole Andre Kjennerud i DNB Markets som kommer på plassen bak.

– Hva tror du gjorde at du befester posisjonen?

– Da året startet, trodde jeg syklusen skulle vare litt til, men andre halvdel av januar og hele februar skrev jeg om corona, og dette ble jo den store tingen. Så kom Federal Reserve på banen 23. mars, og reddet oss. Da var jeg kjapt ute og sa at det bare var å kjøpe kreditt, og high yield, og det gikk fra bunnen ca. 25 prosent året ut, sier Ringholm.

Så kom Federal Reserve på banen 23. mars, og reddet oss.
Pål Ringholm, Sparebank 1 Markets

– Så corona var på et vis over i løpet av noen uker i februar og mars?

– Pengemengde, aksjer og kreditt, har gått hånd i hånd siden. Men jeg må være ærlig og si at markedet har gått sterkere enn vi kunne tro på vårparten i fjor.

– Hva blir viktig i 2021?

– Det som blir viktig nå er renten. Ikke bare det, men det som forenklet er viktigst, er at stimuliene til markedet som sentralbankene har igangsatt, og finanspakkene som kommer nå bl.a. i USA, fortsetter, sier Ringholm.

Han har en hel smørbrødliste med risikofaktorer som kan ødelegge rentefesten, deriblant høyere inflasjon. Essensen er at markedet flyter på en seng av likviditet, og hvis den plutselig blir dratt bort, vil det oppleves uheldig, for å si det mildt.

Håkon Astrup, DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Bank og finans

Håkon Astrup, DNB Markets

Alder: 33 
Utdannelse: Bachelor fra NHH og master i finans fra London Business School 
Erfaring: Arctic Securities, DNB Markets fra 2015

Astrup vinner bank- og finanskategorien for tredje året på rad, og går dessuten helt til topps i sammendraget.

– Supert! Det er alltid hyggelig å få slike tilbakemeldinger, reagerer han når Kapital forteller om resultatet.

– Har du en formening hva som har gjort at du har klatret helt til topps?

– Det viktigste for å nå frem i den tøffe konkurransen er laginnsats, det er ikke noe man klarer på egen hånd. Særlig kollegaen min Mats Gabrielsen på finansteamet i Oslo har bidratt veldig mye til at vi har gjort det så bra, sier Astrup, og legger til at det er generelt mye humankapital å trekke på som analytiker i DNB Markets-systemet.

Han oppsummerer 2020 med at “det skjedde veldig mye”.

– Vi var litt for positive inn i Covid. Når ting da falt som det gjorde, oppgraderte vi hele banksektoren til kjøp. Det gikk jo riktig vei, til slutt, selv om det tok litt tid.

– Børsen jager stadig nye rekorder. Er det noe oppside igjen i sektoren din?

– I 2021 tror vi utlånstapene vil komme ned, bankene vil normalisere utbyttene sine, og vi vil nærme oss renteøkninger fra Norges Bank. I tillegg klarer vi å regne hjem dagens prising i bank og finans uten å bruke noe veldig kreative kalkulatorer, så jeg synes det ser relativt bra ut.

I 2021 tror vi utlånstapene vil komme ned, bankene vil normalisere utbyttene sine, og vi vil nærme oss renteøkninger fra Norges Bank.
Håkon Astrup, DNB Markets

Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på IT og telekom

Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets

Alder: 29 
Utdannelse: Bachelor NMBU i Ås og master NHH i Bergen 
Erfaring: Startet i Sparebank 1 Markets på deltid i 2013, fulltid siden 2016

Årets yngste kategorivinner legger seg i telekom- og IT-kategorien rett foran Christoffer Bjørnsen i DNB Markets. Fjorårets nummer 1, veteranen Frank Maaø i DNB, skyves ut av pallen. Kongslie har jobbet med “TMT–bransjen” hele tiden i Sparebank 1 Markets, men har gradvis breddet ut til litt industri, ferge og medtech.

– Jeg er liksom poteten på huset, sier Kongslie, som tar imot beskjeden om at han gikk helt til topps i sektoren, som har vært i støtet på Oslo Børs det siste året, med å bli ganske paff.

Når Kapital så spør om hva han tror bragte ham øverst i kategorien, tror han det er en kombinasjon av gode anbefalinger på aksjene generelt, og spesielt hans top picks Crayon og Kahoot!, to av fjorårets børsvinnere, samt “en enorm passion for faget”.

– Jeg er litt sånn “cut the crap” og sier det jeg mener, uavhengig av om det er det man vil høre eller ikke, sier Kongslie, og legger til at det er noe han tror kundene liker.

Jeg er litt sånn “cut the crap” og sier det jeg mener, uavhengig av om det er det man vil høre eller ikke.
Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets

Som en av kåringens yngste, og som en analytiker som finner noen langsiktige selskaps-case han virkelig brenner for og pusher, tror han kanskje han får endel stemmer fra kunder som vil motivere ham til “å løpe enda litt fortere”.

– Det funker i hvert fall!

Eirik Haavaldsen, Pareto Securities Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Shipping

Eirik Haavaldsen, Pareto Securities

Alder: 36 
Utdannelse: Journalisthøgskolen, litteraturvitenskap fra UiO, master i finans fra NHH 
Erfaring: Analytiker i Pareto Securities fra 2011, analysesjef fra 2016

Eirik Haavaldsen, analysesjef i Pareto Securities, er årets vinner av shippingkategorien.

– Hvilke av fjorårets anbefalinger er du mest fornøyd med?

– 2020 var et forferdelig volatilt år, så kanskje vanskelig å si at man er så fornøyd med noe som helst. Om vi skal trekke frem noe, blir det kanskje at vi turte å oppgradere Wallenius Wilhelmsen på bunnen i mars, da det hverken ble kjøpt eller produsert biler omtrent noe sted. Aksjen var billig, og selskapet er godt drevet med en solid balanse. Det viste seg å være en veldig riktig anbefaling.

I tillegg var analytikerne til Pareto Securities ganske harde på at man skulle kjøpe VLGC-aksjene i juni og juli.

– Det var også en bra timing, selv om det tok tid før det spilte seg ut i aksjene, og vi måtte sparke i vårt dyktige meglerbord ganske så lenge før vi fikk noe oppmerksomhet der.

– Hvilke shippingsegmenter har du mest tro på i 2021?

– Råvareetterspørselen har kommet kraftig tilbake, noe som alltid er bra for shipping. Ordrebøkene er stort sett lave, og det bestilles lite nytt. Det skaper et interessant bakteppe, men vi synes jo endel aksjer til en viss grad har priset inn nettopp det de siste månedene – og at man sånn sett nå skal ha is i magen.

Å spå shippingaksjer mellom ett til to år frem i tid er svært vanskelig når verden ser ut som den gjør, poengterer årets shippingvinner.

– Men vi tror tank er det segmentet som har mest potensial utover året. Når transportetterspørselen kommer tilbake, vil ratene begynne å løfte seg, og optimismen mot 2022 vil øke. Litt tidlig ennå, men det kommer, mener analysesjefen.

Vi tror tank er det segmentet som har mest potensial utover året.
Erik Haavaldsen, Pareto Securities

Oddvar Bjørgan, Carnegie. Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Olje

Oddvar Bjørgan, Carnegie

Alder: 55 
Utdannelse: Siviløkonom fra Bodø, statsautorisert revisor og høyere avdeling fra NHH 
Erfaring: Danske Securities, Sundvall, ABG Sundal Collier, SEB Enskilda, SpareBank 1 Markets, Nordea Markets, Carnegie

– 2020 ble preget av tidenes største etterspørselsfall i mars da store deler av verdensøkonomien stengte ned på grunn av pandemien. Etter litt famling lyktes Saudi-Arabia å samle det største antall oljeprodusenter noensinne til å kutte produksjonen, og siden har oljeprisene langsomt krøpet oppover. Oljeprisen falt mest av alle råvarepriser på grunn av transportsektoren, og oljeaksjene gjorde det følgelig dårligst av alle aksjesektorer i 2020, forklarer Bjørgan, som i flere år har toppet kategoriene oljeaksjer og oljemarkedet, som i år er slått sammen til én kategori, olje.

– I 2021 tror vi oljeprisen vil fortsette å styrke seg i takt med gjenåpning av den økonomiske aktiviteten, og vi tror oljeetterspørselen vil være tilbake til all-time high mot slutten av 2022. Med dagens hylekor om oljeskam i alle offentlige kanaler som også de store europeiske oljeselskapene innretter seg etter, kan vi lett ende opp med å se at oljeproduksjonen faller lenge før etterspørselen og at oljeprisene kan gå i været en gang i løpet av de neste fem årene.

Oljeprisene kan gå i været en gang i løpet av de neste fem årene.
Oddvar Bjørgan, Carnegie

Analytikeren mener at skal man tro på norske medier, er det i dag et stort flertall av det norske folk som støtter uproporsjonalt opp om store norske såkalte klimatiltak og mange som argumenterer for å legge ned norsk oljeindustri.

– Jeg føler ordskiftet er i overkant enkelt, da alle sikkert synes det høres fint ut med “klima”, men denne “diskusjonen” er stort sett kjemisk renset for kostnadsoverslag og økonomiske implikasjoner for det norske folk. Et annet paradoks er for øvrig at for hvert oljefat vi kutter i Norge, vil det bare øke tilsvarende mye i Saudi-Arabia og Russland, og med høyere CO2-utslipp, men dette har vi tydeligvis råd til, sier de som har utnevnt seg selv til talerør for hele det norske folk.

Martin Huseby Karlsen, DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Offshore

Martin Huseby Karlsen, DNB Markets

Alder: 41 
Utdannelse: Sivilingeniør innen industriell økonomi fra NTNU 
Erfaring: Startet i DNB Markets i 2004

2020 var et tøft år for oljeservicesektoren på Oslo Børs.

– Ja, og særlig innen rigg og supply var det ekstremt tøft etter det kraftige oljeprisfallet. For riggsektoren ble 2020 året der flere av de større selskapene startet en chapter 11-prosess, og vi tror dette representerer et vendepunkt for disse selskapene og industrien som helhet.

Når selskapene kommer ut av chapter 11, vil de ha konvertert det aller meste av gjelden til egenkapital, og aksjene kan igjen bli investerbare, etter mange år med altfor mye gjeld og lite investorinteresse, mener han.

– Industrielt tror vi også at selskapene som gjennomgår en chapter 11-prosess vil bli fremtidens vinnere, siden de har en vesentlig lavere kapitalkostnad enn de selskapene som ikke gjennomgår en restrukturering.

Kategorivinneren tror meglerhusets avmålte industrisyn i fjor ble lagt merke til blant investorene.

– For oljeservicesektoren har vi hatt et mer avmålt syn enn konsensus og vært klar på at endel aksjer ikke har vært investerbare på grunn av gjeldssituasjonen. På den annen side trakk vi frem enkelte kjøpskandidater som Odfjell Drilling.

Han mener at selv om oljeprisen har steget, tror han likevel oljeselskapene vil være disiplinert med fremtidige investeringer og prioritere investeringer innen andre områder enn offshore.

– Særlig fornybart har fått allokert en større andel av investeringsbudsjettene. Samtidig tror vi at oljeserviceindustrien vil bli ytterligere konsolidert. Flere rigger og båter vil bli skrapet. Det tror vi gir en sunnere balanse, og oljeserviceindustrien vil være noe mer disiplinerte med tanke på prising. I sum mener vi dette skaper mulighet for noe høyere dagrater og bedre inntjening i enkelte segmenter, noe som gjør oss litt mer optimistiske enn tidligere år.

Oljeserviceindustrien vil bli ytterligere konsolidert i årene som kommer, og flere rigger og båter vil bli skrapet.
Martin Huseby, DNB Markets

Øyvind Mossige, Sparebank 1 Markets Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Konsum, medier, fly og biotek

Øyvind Mossige, Sparebank 1 Markets

Alder: 38 
Utdannelse: Siviløkonom, NHH 
Erfaring: ABG Sundal Collier, SEB, Danske, Sparebank 1 Markets

Mossige var i kåringen for ett år siden nummer to bak det årets kategorivinner Ole Martin Westgaard i DNB Markets, men klyver i år forbi.

– Hvorfor tror du investorene stemte frem akkurat deg?

– Jeg håper investorene opplever at jeg engasjerer meg i casene og at anbefalingene er tydelige og gjennomtenkte. Aksjemessig har vi truffet mer enn vi har bommet. Vi har lenge påpekt endel relevante temaer i XXL og vært tydelig på oppsiden i Kid. Nedgraderingene i Fjordkraft og Orkla kom på gode tidspunkter, og gjennom coronapandemien har vi hele tiden stått fast på at kursfallet i SATS har vært en kjøpsmulighet.

– Noe du vil trekke frem ved måten du analyserer selskaper på?

– Jeg prøver så godt som mulig å skaffe meg god kontroll på de viktigste verdidriverne på kort og lengre sikt. Konsensussyn kan ofte være riktige, andre ganger en gavepakke for et nytt case.

– Hva har du fokusert på det siste året?

– 2020 har vært en øvelse i å balansere langsiktig verdi og kortsiktig moment. XXL har vært et eksempel der momentet tidvis har vært for sterkt.

2020 har vært en øvelse i å balansere langsiktig verdi og kortsiktig moment.
Øyvind Mossige, Sparebank 1 Markets

– Hvilke faktorer vil prege sektoren i 2021?

– For retail-sektoren dreier det seg nå mye om å skille hva som er engangs coronaeffekter, og hva som er vedvarende endringer og underliggende utvikling og normalisert inntjening når vaksinen er rullet ut og folk er tilbake til en ny hverdag. Digitaliseringen har skutt fart, og det blir enda tydeligere hvem som tilfører konsumentene verdi.

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Industri og materialer

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier

Alder: 46 
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH 
Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie, ABG Sundal Collier

En verdensøkonomi som i 2020 tidvis var helt i knestående, har mildt sagt skapt krevende arbeidsforhold for de analytikere som følger selskaper som eksempelvis Norsk Hydro, Yara og Elkem. Mens de umiddelbare følgene av pandemiutbruddet var kraftige kursfall for nevnte aksjetrio, har de karret seg jevnt og trutt oppover i kurs og har de siste tolv måneder samlet sett gitt investorene god avkastning. 2020 sett under ett har ABG Sundal Collier truffet sånn rimelig bra med anbefalingene innenfor denne sektoren, opplyser Jonassen overfor Kapital – men innser at nedgraderingen av Norsk Hydro i fjor høst var dårlig timet.

– Du topper kategorien også i år. Ved siden av et grundig analysearbeid, hva tror du kan være årsaken til at investorene nok et år stemmer deg frem?

– Det er jo vanskelig å svare på, men jeg vil tro jeg er en god diskusjonspartner, har god oversikt over selskapene samt at kombinasjonen av topdown-erfaring og bottomup-erfaring skaper en ekstra dynamikk i budskapet, sier han.

– Norsk Hydro, Elkem og Yara anbefales av mange. Hva mener du om disse aksjene fremover?

– Vi tenker at Norsk Hydro er dyr i forhold til sin egen prisingshistorikk, men inntjeningen er på riktig vei. Det samme gjelder for Elkems del. Yara går inn i et meget spennende tiår med fremveksten av grønn hydrogen og mulige effekter for hvordan gjødsel vil bli produsert og hvordan ammoniakk vil brukes. Vi tenker at Yara er det beste stedet å være gjennom denne energirevolusjonen, mener Jonassen.

Vi tenker at Yara er det beste stedet å være gjennom denne energirevolusjonen.
Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier

Alexander Aukner, DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Fisk

Alexander Aukner, DNB Markets

Alder: 41 
Utdannelse: Bachelor og master i management fra University of Technology Sydney 
Erfaring: Jobbet åtte år for Explora Capital Management, fire år som analytiker og fire år som forvalter. Begynte i DNB Markets i 2013.

Alexander Aukner tar for tredje året på rad seieren hjem innen sjømatsektoren. – Som i tidligere år fokuserer vi på å være tidlig ute med analyser om de større trendene som fiskehelse, landbasert oppdrett og lukkede anlegg. Arbeidet vi over lang tid har gjort med landbaserte anlegg, har virkelig kommet til sin rett i 2020 med en stor økning i antall landbaserte selskaper som har gått på børs eller hentet penger.

– Jeg er nok mest fornøyd med at vi var tidlig ute med større analyser på dette området, noe jeg liker å tro har bidratt til den sterke investorinteressen vi nå ser i dette segmentet.

DNB Markets-analytikeren tror 2021 kan bli et år med to halvdeler, hvor første halvdel nok i stor grad fortsatt vil bli preget av ymse restriksjoner, lav etterspørsel i HORECA-markedet og god tilgang på fisk.

– I andre halvår og inn i 2022 ser situasjonen mye bedre ut med økt etterspørsel fra en forventet gjenåpning av samfunnene kombinert med en historisk lav vekst i tilbudssiden. Selv om selskapsestimatene nok skal noe videre ned i det korte bildet, virker de fleste investorer å se igjennom den kortsiktige støyen og prise selskapene på litt lengre sikt. Således er sektoren et spill på gjenåpningen av samfunnene, mener han – og legger til:

I andre halvår og inn i 2022 ser situasjonen mye bedre ut.
Alexander Aukner, DNB Markets

– Etter flere år med god tilbudsvekst og fallende priser, som i sin tur har stimulert etterspørselen, ser det ut som det meste ligger til rette for en sterk oppgang i lakseprisene inn mot slutten av året, og vi er positive til sektoren av den grunn.

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Eiendom

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier

Alder: 46 
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH 
Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie, ABG Sundal Collier

Som i fjor topper ABG Sundal Collier-analytikeren så vel klassen for industri og materialer som eiendomsklassen. Jonassen trekker særlig frem Entra-anbefalingen når han ser tilbake på 2020.

– Ja, vi traff nok best på Entra. Etter å ha nedgradert aksjen høsten 2019 oppjusterte vi den under utbruddet av Covid-19. Vår konklusjon var at eiendomsmarkedet stod foran en syklisk nedtur og ikke en strukturell nedtur. Dette, sammenholdt med fallet i lange renter, gjorde eiendom til en attraktiv investeringsklasse, og aksjen ble kraftig undervurdert i forhold til underliggende verdier, sier han. ABG Sundal Collier-analytikeren tror pandemiutbruddet har påvirket eiendomsbransjen på flere måter.

– Pandemien har først og fremst senket rentene, noe som i sin tur har gitt flere effekter. Boligpriser og priser på næringseiendom har begge skutt i været. Foreløpig synes etterspørselen å være relativt uberørt, men usikkerheten om de langsiktige konsekvenser for etterspørselen etter næringslokaler er fortsatt rådende, sier han.

Jonassen tror flere faktorer vil påvirke eiendomssektoren til neste år.

– Det er en viss treghet i leiepriser kontra ledighet. Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke gjennom 2021 som følge av økt tilbud gjennom ferdigstillelser og senvirkninger av nedturen. Innenfor bygg er nedturen allerede underveis, samtidig som ledende indikatorer har begynt å peke opp. Vi tenker at bunnen i aktiviteten nås i 2021, med vekst fra 2022. Til slutt sier modellene våre at det er ytterligere oppside i boligprisene for 2021, noe som vil gi økt lønnsomhet for boligutviklerne i år og videre inn i 2022.

Det er ytterligere oppside i boligprisene for 2021, noe som vil gi økt lønnsomhet for boligutviklerne i år og videre inn i 2022.
Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier

PS – disclaimer – ABG Sundal Collier er rådgiver for Entra under dagens oppkjøpssituasjon.

Mikkel Nyholt, Carnegie Foto: Eivind Yggeseth

Beste analytiker på Fornybar

Mikkel Nyholt-Smedseng, Carnegie

Alder: 32 
Utdannelse: MSc Finance & Investments fra University of Edinburgh 
Erfaring: Carnegie

Nyholt-Smedseng vinner kategorien etter å vært nummer tre for ett år siden, da vi lanserte “Fornybar” som egen kategori for første gang. Fornybarsektoren tok av på børsen i 2020, og Carnegies analytiker fikk et veldig aktivt år, tross hjemmekontor og lite møtevirksomhet.

– Fornybarsektoren har stormet videre, med enda høyere fart enn tidligere, og dette tror jeg bare kommer til å fortsette inn i 2021, sier han.

Mye momentum kommer som følge av politiske vedtak, mens konkrete strategier for f.eks. hydrogen, fornybar energikapasitet, skattlegging av plastproduksjon og begrensninger i eksport/import av søppel bidrar til at det faktisk skjer business også i det korte bildet, forklarer analytikeren.

– Kjernen bak alt handler jo om at ressursbruken til menneskeheten har vært for høy i forhold til jordens evne til reproduksjon, og at vi nå med kunnskap om dette må ta grep for å sikre at karbonavtrykket vårt blir mer bærekraftig, slår Nyholt-Smedseng fast.

Kjernen bak alt handler jo om at ressursbruken til menneskeheten har vært for høy i forhold til jordens evne til reproduksjon.
Mikkel Nyholt-Smedseng, Carnegie

– Vi var de første som så trendskiftet i Tomra tilbake i 2017, og anbefalte kjøp av aksjen mens de fleste andre ropte selg. Siden har vi vært aktive og bidratt til oppmerksomhet rundt både Nel, Borregaard og Scatec, som alle har vært gode reiser. Det siste året tror jeg anbefalingene våre innen hydrogen og plast har gjort seg ekstra bemerket, sier han, og legger til:

– Jeg begynte å snakke om en mulig splitt av Hexagon Composites allerede i februar, og da splitten var en realitet i desember, hadde de som kjøpte tidlig allerede tjent veldig gode penger. Avkastningen har bare fortsatt å stige.

Esten Løkkebakken, Arctic Securities Foto: Eivind Yggeseth

Beste megler

Esten Løkkebakken, Arctic Securities

Alder: 45 
Utdannelse: Autodidact University 
Erfaring: ABG, som fusjonerte med Sundal & Collier, nå ABG Sundal & Collier. Deretter Carnegie før jeg var med og startet Arctic Securities. Over 20 års erfaring.

Arctic Securities-partneren er tydelig på hva som skal til for å lykkes om aksjemegler.

– Jeg tenker man hele tiden må være tilgjengelig for kundene, her er det ingen unntak. Kundenes formue er viktigere enn min fritid. De som tror noe annet må finne på noe annet å gjøre. En megler må bry seg genuint om kundene og deres portefølje. Og ikke minst tilegne seg kunnskap om selskapene og om markedsdynamikken ellers, sier Løkkebakken – og legger til:

Kundenes formue er viktigere enn min fritid. De som tror noe annet må finne på noe annet å gjøre.
Esten Løkkebakken, Arctic Securities

– Det er umulig å ha en edge på absolutt alle selskapene, men vær god på noen av dem og ha en klar formening om selskapet. Jeg tror kundene liker å snakke med noen som har en tydelig mening om en aksje skal opp eller ned. Så må man ha en forståelse av hvor pengene er på vei. Det hjelper ikke å ha rett om alle er uenig i en periode.

Meglerrollen har vært i stor endring de siste årene, mener årets kategorivinner.

– Ja, markedet er mer komplisert og omfattende enn før. Sosiale medier, bloggaktivitet, algoritmer og ETFer preger hverdagen til en megler. Det er vanvittig mye informasjon, og man må derfor være flink til å fokusere på de riktige signalene og datapunkter som betyr mest i hver situasjon, og hva som flytter aksjene. I gamle dager ble du god om du leste avisen tidlig og sendte den første telefaxen, sier han.

Å lykkes som megler krever store forsakelser, mener Løkkebakken.

– Det er ikke alltid et bullmarked, mange har nok blitt fartsblinde. Å jobbe fjorten timer hver dag år etter år der det er perioder med dårlig likviditet og svake kurser, og samtidig gi avkall på det meste annet i livet, er nok verre enn mange tror.

Investor
Investornytt