<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Eks-laksesjef vant kvinnelig styrelederpris

– Jeg kunne godt tenke meg å være styreleder i et stort, internasjonalt selskap, gjerne med hovedbase utenfor Norge, sier konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase i oppdrettsgiganten SalMar.

Trikset: – Jeg har alltid fått høre at jeg er god på å bevare roen når det stormer, forteller konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase i SalMar, som opplevde tidenes “orkan” da lakseskatten plutselig ble innført. Her fra fremleggelsen av førstekvartalstallene til oppdrettskjempen.  Foto: Iván Kverme
Karriere

Red. anm.: Dager etter denne artikkelen gikk i trykken ble det i en børsmelding opplyst at Linda Litlekalsøy Aase fratrer som konsernsjef i SalMar. Styreleder Gustav Witzøe takker i en kommentar Aase for innsatsen som konsernsjef.

Women’s Board Award skal oppmuntre kvinner til å ta styreverv og steget opp i styrelederrollen. Gunnar Eckbo i Styreinformasjon er primus motor bak prisen. Rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval bistår med intervjuer av kandidatene.

I år er det konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase i oppdrettsgiganten SalMarSALM  som vant den prestisjefylte prisen. Hun var portrettert i Kapital i vår i forbindelse med at hun skulle overta roret i SalMar i sommer. I høst fikk hun brynet seg da lakseskatten ble annonsert omtrent utfra det blå, og selskapet raste på børs. 

– Klokkertro på at mangfold

– Hva betyr det å vinne Women’s Board Award?

– Det gjør meg utrolig stolt, rørt og glad, sier Aase til Kapital nå og fortsetter:

– Det er en stor ære å få denne prisen, og det gir en ekstra indre styrke og motivasjon til å jobbe videre med å få flere kvinner inn i styrerommet. Hvorfor er dette viktig? Jo, fordi jeg har klokkertro på at mangfold skaper resultater, både for samfunnet og for bunnlinjen i den enkelte bedrift. Ordet mangfold omfatter mye: alder, kjønn, seksualitet, kompetanse, erfaring, funksjonsgrad osv. Men et åpenbart fokus for å fremme mangfold må være å få flere kvinner på banen. Derfor betyr denne prisen ekstra mye for meg, sier Aase.

Juryen

 

Svein Richard Brandtzæg

Karin Greve-Isdahl

Gunnar Eckbo

Marianne Elisabeth Johnsen

Anette Justad

Kine Kjærnet

Adele Bugge Norman Pran

Gro Reinertsen

Tina Stiegler

Tore Ulstein

Viktig med driv

Gangen i nomineringen av kandidater til Women’s Board Award er at en jury ledet av styreproffen Anette Malm Justad kaster frem en rekke navn for så å velge ut et lite knippe. De utvalgte kvinnene intervjues av juryen og hodejegerselskapet Mercuri Urval for å sjekke at de har riktig kompetanse – og ikke minst også driv. 

– Det er veldig viktig at kandidatene har driv og tør å vise seg frem, utdyper Eckbo i Styreinformasjon. 

Aase tikket av på alle punkter og ble årets soleklare vinner. 

Juryen trekker spesielt frem at SalMar-sjefen har passion for det hun gjør, er trygg, viser engasjement og er opptatt av å være en god rollemodell. De mener også at Aase i styrerommet inngir trygghet og tillit og ikke er redd for å si noe dumt eller er redd for uenighet. Hun har kunnskap på tvers av bransjer og tar på de lange brillene når temaet er strategisk utvikling. 

– Linda er opptatt av å kunne være seg selv, supplerer partner Gro Reinertsen hos Mercuri Urval. 

– Hun fremhever viktigheten av å bli trygg på egen historie, hvem du er og hvilken lidenskap du har – og at det er rom for å gjøre feil, sier hodejegeren.

Tenker stort: – Det er stort sett alltid mye kontrollkompetanse i styrer. Forretningsutvikling og strategi er mer meg, sier konsernsjef Linda Litlekalsøy Aase i SalMar, som ønsker seg en styrelederjobb i et stort, internasjonalt selskap. Foto: Marit Hommedal/NTB

Dagen SalMar raste 

SalMar-sjefen kom fra jobben som konserndirektør for forretningsområdet Electrification, Maintenance and Modifications i Aker Solutions tidligere i år. Der ledet hun arbeidet med å gjøre modifikasjoner, ombygging og vedlikehold på olje- og gassinstallasjoner, uten å forstyrre produksjonen. Hun har også hatt en lederstilling i Rolls-Royce Marine. 

Aase er utdannet sivilingeniør og metallurg fra NTNU i Trondheim. Hun er gift og har fire voksne døtre. Mannen Jan Aase, tidligere proff håndballspiller, er nå brigadeleder i Bergen Brannvesen.

I slutten av september hadde Linda Litlekalsøy Aase trolig tidenes blåmandag på jobb da lakseskatten ble annonsert. På et døgn falt SalMar-kursen ca. 30 prosent, og milliardverdier ble blåst bort, noe som blant annet gikk hardt utover laksearving Gustav Magnus Witzøe, som eierskapet er overført på. 

“Aldri før har noen nordmann tapt så mye penger på så kort tid, som det 29-åringen Gustav Magnar Witzøe måtte lide onsdagen den 28. september 2022,” skrev Finansavisen. Den unge arvingen, som er sønn til SalMar-grunnleggeren Gustav Witzøe, fikk barbert bort formuen med rundt ti milliarder kroner.

– Klart at pulsen stiger

– Hvordan var dagen din da grunnrenteskatten ble kjent? Hva følte du?

– Det er klart at pulsen stiger, men det viktige er å sette retning, skaffe datapunkter til å fatte gode beslutninger og jobbe sammen med teamet for å sikre at vi gjør de riktige tingene.

– Hva var det vanskeligste å takle den dagen? Sinte eiere, fortvilte ansatte, pågående journalister, egne følelser …?

– Jeg tror nok den gjennomgående usikkerheten nyheten skapte både internt og eksternt på hvilke konsekvenser dette kommer til å få var det mest utfordrende.

– Hvilken lærdom har du tatt med til styrerommet? 

– Jeg tenker først og fremst det er viktig at når det stormer som mest må man bevare roen på alle nivåer, og jobbe for å få oversikt over situasjonen før man hopper rett på løsningene. Når oversikten begynner å komme, begynner det systematiske arbeidet med analyser og konsekvenser og deretter mulige tiltak. Her har også styret en viktig rolle i arbeidet med å fatte de gode beslutningene på strategisk nivå, være en god sparringpartner og samtidig spille konsernledelsen god.

– Hva er trikset for å klare å holde seg rolig? 

– Jeg har alltid fått høre at jeg er god på å bevare roen når det stormer. Jeg tror dette handler om indre styrke og kanskje også evne til å sette ting i perspektiv. Jeg har i min lederkarriere hatt noen hendelser som har vært med på å definere meg som leder og menneske. En av disse hendelsene var da jeg som leder i Aker Solutions mistet fire av mine ansatte i helikopterulykken ved Turøy i 2016. En slik hendelse setter spor i så mange dimensjoner. For meg har denne brutale erfaringen gitt en ekstra trygghet og ro i mitt lederskap.

Jeg har i min lederkarriere hatt noen hendelser som har vært med på å definere meg som leder og menneske.
Linda Litlekalsøy Aase

– Sett for oss ulike skattemodeller

– Et utvalg foreslo en grunnrenteskatt for noen år siden. Men den ble forkastet av Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, som heller ville ha en produksjonsavgift. Jeg antar at dere uansett hadde diskutert at det kunne bli endringer i rammebetingelsene?

– Vi hadde sett for oss ulike scenarioer og ulike skattemodeller, men den foreslåtte løsningen var ikke blant de mest sannsynlige. 

– Er det administrasjonens eller styrets oppgave å tenke på potensielle scenarioer?

– Som et stort og mangfoldig konsern følger vi med på en rekke risikoer og utvikling av disse, men at regjeringen over natten skulle foreslå å innføre en grunnrenteskatt på 40 prosent, kom helt ut av det blå for oss. Slike risikovurderinger hører hjemme både i styrerommet og i administrasjonens arbeid, mener konsernsjefen og tilføyer:

– Forslaget gjør at vår evne til å reinvestere blir svekket, og konkurransekraften mot andre land som ikke har tilsvarende skatt blir dårligere. Summen er at det også vil gå ut over arbeidsplasser til slutt.

– Forretningsutvikling og strategi

Aase har to eksterne styreverv i dag, i statsforetaket Enova og i Aker Carbon CaptureACC.

– Hva er dine styrker som styremedlem?

– Jeg har alltid fått høre at jeg er en god relasjonsbygger og lagspiller, og at jeg er strategisk og kommersielt sterk. Jeg er ikke redd for å ta i et tak og rekke opp hånden og bidra der det trengs.

Jeg er ikke redd for å ta i et tak og rekke opp hånden og bidra der det trengs.
Linda Litlekalsøy Aase

Du gikk fra å være styremedlem i SalMar til å bli konsernsjef i samme selskap. Det er en litt uvanlig rekkefølge. Hva tok du med deg av lærdom fra styret til konsernsjefsstolen?

– Som konsernsjef ser jeg viktigheten av at styret både er involvert og har eierskap til viktige prosesser og beslutninger. Styret og styreleder har en svært viktig rolle i utviklingen av selskapet. Jeg tenker det er viktig å bruke styret aktivt og kanskje ikke alltid tenke at sakene som bringes til dem skal være gjennomarbeidet og ferdig utviklet fra administrasjonens side og klar for beslutning. Man kan også bruke styret til å modne frem strategiske veivalg.

Drømmeselskapet

– Hva er drømmestyrejobben din?

– Det er å være med i et styre der jeg aktivt kan bidra til å utvikle selskapet med min kompetanse, kunnskap og lederskap. Det er stort sett alltid mye kontrollkompetanse i styrer. Forretningsutvikling og strategi er mer meg. Jeg synes også det er inspirerende å jobbe med mennesker som har helt annen bakgrunn, erfaring og kunnskap enn meg selv og gjerne på tvers av bransjer.

– Hvilket styre har du lyst til å lede?

– Jeg kunne godt tenke meg å være styreleder i et stort internasjonalt selskap, gjerne med hovedbase utenfor Norge. Min industrielle erfaring – og spesielt fra å jobbe i Aker-systemet – har gitt meg kunnskap og kompetanse til å bidra til å utvikle strategiske samarbeids- og forretningsmodeller, som jeg tror kunne vært verdifullt og spennende å ta med seg over den norske landegrensen.

Blitt styreleder i Veidekke

For bragden å vinne Women’s Board Award blir Aase hedret på et arrangement hos revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG i Oslo den 18. oktober, som altså er etter at denne artikkelen er skrevet. Premien hun får er å velge seg executive-kurs på BI for opptil en verdi av 100.000 kroner. 

Gro Bakstad som var nominert til prisen i fjor, er nå blitt styreleder i Veidekke.
Gunnar Eckbo

Fjorårets vinner Tina Stiegler har allerede meldt seg på kurs på BI, ifølge Gunnar Eckbo. Hun har også fått styrelederverv i noen små selskaper, deriblant Arpiil Reklame. 

– Stieglers største styreroller er nok fremdeles at hun er styremedlem i Posten og TV2. Det tar litt tid å bygge seg opp, og det kan være en god strategi å starte med mindre roller. Vi regner store verv som selskaper med omsetning på mer enn 150 millioner kroner, sier Eckbo og tilføyer:

– Men Gro Bakstad som var nominert til prisen i fjor, er nå blitt styreleder i VeidekkeVEI. Det ble hun bare tre måneder etter nominasjonen. Det er rekord både i Norden og i Sveits, sier Eckbo, som er engasjert i tilsvarende styrelederpriser i andre land.