<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Sommeridyll: Adm. direktør i Netnordic, Jarl Øverby, stod for fjorårets fjerde dyreste hyttekjøp sammen med kona. Ekteparet punget ut 29 mill. for en strandeiendom på 11,4 mål, like ved Jomfruland i Kragerøskjærgården Foto: Eileen Stulen

Her er de dyreste hyttene som ble solgt i fjor

Kjøpesterke vil fortsatt ut av byen. Gjennom fjoråret ble det tinglyst 188 omsetninger av fritidsboliger til minst 10 millioner kroner, en økning på 26 prosent fra 2021. – Helt andre krefter styrer i dette markedet, sier hytteekspert. Se her hvem som punget ut.

Etter to år med uvanlig stor pågang i hytteheimen satte stadig økende renter og strømpriser en bråbrems på markedet i fjor. Én del av fritidsboligmarkedet ser imidlertid ut til å gå upåvirket hen.

Mens omsetningen i landets hyttemarked falt med 26 prosent i 2022, opplevde “premiumsegmentet” den rake motsatte utviklingen. Gjennom fjoråret ble det tinglyst 188 omsetninger av fritidsboliger til minst 10 millioner kroner. Det er en økning på 26 prosent sammenlignet med året før.

Antall omsetninger av dyre fritidsboliger har gått som en kule gjennom 2022 – vi har et rekordår til de grader.
Senioranalytiker Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret

– Denne delen av hyttemarkedet lever sin egen verden, det blir ikke påvirket av renter og energipriser. Det er helt andre krefter som styrer i dette markedet. Antall omsetninger av dyre fritidsboliger har gått som en kule gjennom 2022 – vi har et rekordår til de grader, sier senioranalytiker og hytteekspert Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Han peker på flere faktorer som kan forklare den sterke veksten.

– Dette viser hva som har skjedd med norsk økonomi de siste tre årene. Flere har fått god råd – antall rike mennesker har økt, noe som speiles i hyttemarkedet. I tillegg ønsker flere nordmenn å realisere hyttedrømmen som står sterkt her til lands.

Fjorårets dyreste

Tall fra Prognosesenteret viser at omsetningen av de 188 dyre hyttekjøpene utgjorde totalt over 2,7 milliarder kroner i fjor. Blant de 20 dyreste transaksjonene bladde hytteeierne opp minst 20 millioner kroner, mens i snitt måtte hytteeierne ut med 14,4 millioner kroner for eiendomsoverdragelsen.

– Mange i denne prisklassen har jobbet seg opp store formuer over flere år, og for flere spiller det liten rolle om hytta koster 10, 20 eller 30 millioner når de finner det de vil ha, påpeker Øye.

Denne delen av hyttemarkedet lever sin egen verden, det blir ikke påvirket av renter og energipriser.
Senioranalytiker Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret

En rekke kjente navn, flere av dem figurerer på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, går igjen på både kjøper- og selgersiden. (Se oversikt lengre ned i saken.)

Den som overdro den desidert dyreste hytta i fjor var finansmann Jan Petter Collier. Grunnleggeren og storeieren i meglerforetaket ABG Sundal Collier punget ut 41 millioner kroner for en strandeiendom på Hvasser i fjor sommer. Det er ikke den eneste ferieeiendommen Collier har i området, fortalte han avisen Øyene etter kjøpet.

Troner på topp: Jan Petter Collier stod for den dyreste tinglysningen i hyttemarkedet i fjor. Finansmannen bladde opp 41 millioner for strandeiendommen på Hvasser. Foto: Andreas Klemsdal / Andreas Klemsdal

– Vår familie har vært på Hvasser i mange år, og er svært glad i stedet. Vi har nå tre eiendommer her, opplyste han til Øyene.

Med en formue på 3,2 milliarder, ifølge listen over Norges 400 rikeste, kunne nok investoren ha spedd på mer i en eventuell budrunde, men eiendommen skiftet eier utenfor det åpne markedet. Collier hadde nemlig en forkjøpsrett til Langestrandveien 36 som han valgte å benytte seg av.

Ferieeiendommen, som kan skilte med privat strand og brygge, har også milliardæren Egil Stenshagen som nærmeste hyttenabo.

En god nummer to

Den nest dyreste hyttetinglysningen i fjor var fire millioner “billigere” enn det Collier ga. Lene Tangevald-Jensen sikret seg Hafjell-hytta til den avdøde investoren Lars Staff. Selv betalte investoren 6,3 millioner kroner i 2003 for tomten i Lunnstadmyrvegen 390. Eiendommen strekker seg over 1,5 mål, og ligger midt mellom Gaiastova og restauranten Vidsyn – for de som er kjent på Hafjell.

Nest dyrest: Lene Tangevald-Jensen stod for det nest dyreste hyttekjøpet i fjor, etter at hun sikret seg Hafjell-hytta til avdøde investor Lars Staff for 37 mill. Foto: Svein Lindin

Etter at hyttekjøpet ble kjent i høst, fortalte Tangevald-Jensen til Finansavisen at hytta har høy teknisk standard.

– Dagens høye byggekostnader kombinert med få tilgjengelige salgstilbud gjør at 86.000 kroner pr. kvadratmeter er blitt markedspris for denne typen hytter på Hafjell. Dette mener jeg er en god investering, uttalte hun.

Tangevald-Jensen er frilansjournalist, og har skrevet portrettintervjuer for Kapital i en årrekke. Hennes samboer, Color Line-eier Olav Nils Sunde, havnet på en 48. plass på listen over Norges rikeste i fjor.

Nest dyrest: Lene Tangevald-Jensen stod for det nest dyreste hyttekjøpet i fjor, etter at hun sikret seg Hafjell-hytta til avdøde investor Lars Staff for 37 mill. Foto: Andreas Klemsdal

Punget ut 22 mill. for ubeboelig hytte

Ikke alle ønsker timesvis med transport for å komme seg til ferieparadisene sine, og betalingsvilligheten for kortreiste strandperler er tilsynelatende høy. Flere av fjorårets dyreste tinglysninger finner vi en kort kjøretur utenfor Oslo, på fasjonable Snarøya.

I høst ble hotellarving Jan Erik Rivelsrud eier av en strandeiendom med panoramautsikt, etter å ha kjøpt opp to eiendommer på totalt 19 mål ytterst i Bryggeveien på Ostøya. Arvingen måtte bla opp 22 millioner for en hytte som i dag fremstår som ubeboelig, ifølge en rivesøknad Rivelsrud nå har sendt inn til kommunen.

Stor boltreplass: 22 mill. kr. måtte Jan Erik Rivelsrud bla opp for å sikre seg strandeiendommen med panoramautsikt, etter å ha kjøpt opp to eiendommer på totalt 19 mål på Ostøya utenfor Sandvika i fjor. Foto: Iván Kverme / FA

Den eksisterende hytta har ikke hverken fungerende bad eller kjøkken. Den skal være i svært dårlig forfatning med et stort etterslep på vedlikehold og med omfattende råteskader, ifølge arkitekten som har skrevet søknaden.

Rivelsrud er styreleder og eier i Rica Eiendom, og sitter med sine søstre, Vibeke og Kristin, på en eiendomsportefølje på 20 eiendommer. Søsknenes samlede formue ble beregnet til 4,35 milliarder kroner i fjor.

Stor boltreplass: 22 mill. kr. måtte Jan Erik Rivelsrud bla opp for å sikre seg strandeiendommen med panoramautsikt, etter å ha kjøpt opp to eiendommer på totalt 19 mål på Ostøya utenfor Sandvika i fjor. Skjermbilde: Sem & Johnsen

Seriegründer kapret Asker og Bærums dyreste

Rivelsruds hyttekupp er imidlertid ikke den dyreste tinglysningen gjort i fritidsboligmarkedet i Asker og Bærum i 2022. På naboøya til Ostøya, beliggende på Grimsøya, finner vi nabokommunens aller mest kostbare hytteeiendom i fjor med en prislapp på 31 millioner.

Det var ekteparet Birgitte og Egil Greve som bladde opp for å sikre seg ferieeiendommen på 6,5 mål med egen brygge. Egil Greve har startet og bygget opp 13 selskaper, blant annet biotekselskapet Kappa Bioscience, hvor Greve var daglig leder i 14 år frem til februar i år.

Biotekselskapet har vært ledende leverandør av vitamin K2, og ble solgt til det amerikanske Balchem Corporation, som verdsatte det norske gründerselskapet til nesten 3,2 milliarder kroner i fjor.

Selger av Grimsøya-perlen er den mer ukjente Per Christian Mortensen som kjøpte eiendommen fra sitt eget selskap Einar Mortensen AS for nærmere 8,1 millioner kroner i 2017, ifølge Budstikka.

Kortreist idyll: Gründer Egil Greve og kona Birgitte stod for fjorårets tredje dyreste fritidsboligtinglystning, etter å ha sikret seg en ferieeiendom på 6,5 mål på Grimsøya i Indre Oslofjord. Foto: Andreas Klemsdal

Regjerer på Norefjell

Blant selgerne som kunne cashe inn de høyeste salgssummene for sine fritidseiendommer finner vi investor Øystein Stray Spetalen. Det tok imidlertid nesten ett år, etter at Kapital først avslørte at milliardæren forsøkte å selge Norefjells dyreste leilighet, før fritidsboligen ble overdratt til ny eier i fjor. Spetalen skal i utgangspunktet ha bedt om 30 millioner i 2021, men tok til takke med 27 millioner for den 373 kvadratmeter store leiligheten året etter. Med på kjøpet fikk den nye hytteeieren, AKA-arvingen Marte Christine Thoresen, blant annet tre garasjeplasser.

Til tross for en rabatt på 10 prosent sikret Spetalen seg en solid gevinst. I en artikkelserie kalt “rikingsafarien”, som Kapital laget i 2015, skrev vi blant annet om hvem som hadde de dyreste hyttene og leilighetene på Norefjell. Da skrev vi at Spetalens toppleilighet var på over 350 kvadratmeter, og at Spetalen etter det Kapital kjente til, betalte 12 millioner kroner for den i 2005.

Selv om leiligheten på Norefjelltunet er solgt, har ikke Spetalen-familien forlatt Oslos nærmeste høyfjell. En drøy kilometer fra Norefjelltunet sitter de fortsatt med Norefjells dyreste hytte, som ble tinglyst på Charlotte Spetalen for 41 millioner kroner i 2021. Det rangerer kjøpet som den nest dyreste hytteeiendommen på fjellet noensinne, skrev Finansavisen, som først omtalte salget. Selger var investor Per Christian Haukenes, som skal ha kjøpt tomten for 4,5 millioner kroner i 2012.

Bladde opp: Håvard Haukeland, medgründeren i Spacemakers AI som ble kjøpt opp for over 2 mrd. av amerikanske Autodesk for et par år siden, betalte 21 mill. for denne fjellhytta på Norefjell i fjor. Foto: Finn

Bedriftshytte til 20 mill.

Det mangler ikke på milliardærer som utvidet eiendomsporteføljen sin i fjor. Få dager før julaften sikret Norges femte rikeste mann, eiendomsbaronen Ivar Tollefsen, seg nok en skjærgårdseiendom i Kragerø. Gjennom sitt heleide selskap Fredensborg 1994 punget han ut 20 millioner for øya Sjursholmen og flere holmer, med et areal på nærmere 45 mål.

Ifølge lokalavisen Kragerø Blad Vestmar (KV) har selgerne, Erik Nyquist, Ingrid Marie Nyquist og Otto Nyquist, tilhold i Oslo og Bærum. Familien skal ha eid Sjursholmen siden 1950-tallet, skrev Finansavisen tidligere i år. På den idylliske øya skal det stå en enkel funkishytte, to annekser og en tysk bunker.

Privat øy: Få dager før julaften sikret eiendomsbaronen Ivar Tollefsen, seg nok en skjærgårdseiendom i Kragerø, gjennom selskapet Fredensborg 1994. Foto: Heimstaden

“Sjursholmen har flott beliggenhet ytterst i Kragerøs skjærgård, og vil etter all sannsynlighet bli brukt som bedriftshytte for Fredensborg-ansatte,” uttalte kommunikasjonssjef Erlend Ellingsen i Fredensborg til lokalavisen over nyttår.

Eiendommen ble aldri lagt ut i det åpne markedet, men Tollefsen har selv hytte i samme kommune og har i mange år vært Kragerøs største private arbeidsgiver. I tillegg eier Fredensborg 94 prosent av Kragerø Resort ikke langt unna. I høst ble det imidlertid kjent at Fredensborg legger ned alle hotell- og serveringsvirksomheter i Kragerø sentrum og på Skåtøy på grunn av dårlig økonomi.

Gått under radaren

Mange av fjorårets dyreste hyttetinglysninger er omtalt i mindre lokalaviser og noen i større mediehus, men noen har gått mer eller mindre under pressens radar.

En av dem er eiendomsinvestor Anders Buchardt, som sikret seg et lite ferieparadis på Vesterøy, den nest største øya i Hvaler kommune, på forsommeren. Eiendommen på 2,8 mål dukket først opp på Finn i mai med en prisantydning på 17 millioner. “Fantastisk totalrenovert eiendom med 110 meter strandlinje og store brygger – sol hele dagen,” stod det i annonsen.

Hytta rommet imidlertid ikke mer enn 94 kvadratmeter. Dagen etter den kom til salgs kuppet Buchardt strandeiendommen for 18,5 millioner kroner.

En annen investor som også har fått utvide sin private hytteportefølje i fred er Runar Vatne. På tampen av fjoråret ble to fritidsleiligheter i Hemsedal overdratt i investorens navn. De prosjekterte leilighetene i Skigaarden 5 kostet totalt 28,6 millioner kroner og ble tinglyst like før jul. Leilighetene brer seg over rundt 300 kvadratmeter til sammen i byggets toppetasje. Vatne har i tillegg en tredje leilighet, rett over veien i nummer to, som ble tinglyst i hans navn med en prislapp på 7,9 millioner i 2018.

Rikingenes fjellparadis

Det er selskapet til hytteutbygger Erik Teigen, Skigaarden, som står bak Vatnes foretrukne leilighetskompleks beliggende på drøye 1.000 meters høyde i Hemsedal. Kapital har tidligere skrevet at Teigen opprinnelig ønsket å bygge en 2,6 kilometer lang skitunnel på toppen her, men det ble aldri noe av. I stedet har en liten eksklusiv alpelandsby blitt til, bilfri, med underjordisk garasjeanlegg og omgitt av skitraseer. Komplekset består av flere hundre leiligheter med rundt to milliarder kroner i salgsverdi når siste bygg står ferdig.

Folk trives så godt her at nærmest ingen ønsker å selge. Det er nesten litt frustrerende for meg som megler.
Daglig leder ved Fjellmeglerens avd. Hemsedal, Gjermund Svendsen-Rosendal

Hyttemegler Svendsen-Rosendal, som er daglig leder ved Fjellmeglerens kontor i Hemsedal, har jobbet med på Skigarden-prosjektet siden det startet i 2012. Han sparer ikke på kruttet når han omtaler det.

– Dette er helt unikt, jeg tror ikke du finner noe lignende i Norge. Det ligger kanskje på den beste tomten i hele Skandinavia med blant annet umiddelbar nærhet til skianlegg og serveringstilbud. Men man må oppleve det for å skjønne hva det er, sier hyttemegleren og legger til:

– Folk trives så godt her at nærmest ingen ønsker å selge. Det er nesten litt frustrerende for meg som megler, sier han med et smil.

Ettertraktet: Flere av landets formuende har sikret seg fritidsboliger i det populære Skigaarden-komplekset i Hemsedal. Investor Runar Vatne fikk nøkkelen til to leiligheter i Skigarden 5 på tampen av fjoråret, i tillegg har han en fra før av over i bygget over gaten. Foto: Andreas Klemsdal

Norges svar på Zermatt?

Blant fjorårets 188 dyreste hyttetinglysningner har Teigens selskap Skigaarden Utvikling Ap 5 dratt inn 91,7 millioner. For det er ikke bare investor Vatne som har lagt sin elsk på hyttelandsbyen, som ifølge prosjektets eiendomsmegler Gjermund Svendsen-Rosendal minner mest om Zermatt.

Den dyreste Skigaarden-transaksjonen var det tidligere Visma-sjef, Øystein Moan, som stod for. 19 millioner bladde Moan opp for leiligheten i tredje etasje på rundt 240 kvadratmeter. Etter at finansmannen tiltrådte som administrerende direktør i Visma i 1997, har han forvandlet selskapet fra konkurskandidat til å bli et av Europas mest verdifulle IT-selskaper. Og det har regnet ned på Moan også. Størstedelen av hans formue, som i fjor ble beregnet til 3,55 milliarder kroner, er tilknyttet softwareselskapet.

Gjenganger: Selskapet til hytte- og leilighetsutbygger Erik Teigen er å finne som selger på flere av de dyreste fritidsboligene tinglyst i fjor. Foto: Gard Setsaas

Mustad-arving Tuva Bevreng Kråkenes er også å finne blant Skigaardens nyere hytteeiere. Bevreng Kråkenes er datteren til Ruth Katharina Mustad Bevreng, som også befinner seg på 400-listen, og sitter på en verdifull portefølje av næringseiendom på begge sider av Lysakerelven, blant annet det innbringende kjøpesenteret CC Vest.

Navnekonflikt langs sørlandskysten

Den 10. dyreste transaksjonen i fritidsboligmarkedet i 2022 var det lakseoppdretter Karl Olaf Jørgensen som stod for. Gjennom sitt heleide selskap Havbruksinvest sikret han seg en øyperle langs Sørlandskysten, beliggende mellom Lillesand og Kristiansand. Jørgensen måtte ut med snaut 23,4 millioner i fjor for øya på nesten ti mål som gikk under navnet Selholmen.

Ikke lenge etter overdragelsen tok imidlertid den nye eieren til orde for at navnet Selholmen var feil. Jørgensen viste til at det neppe har vært sel der og at det også finnes eldre kart, hvor navnet var Seholmen, skrev Lillesands-Posten i fjor sommer.

Jørgensen fikk medhold av kommunen, og i fjor sommer tok Statens kartverk innspillet til følget - det nye navnet Seholmen ble vedtatt.

Den sjøvante milliardæren begynte som hobbyoppdretter på starten av 80-tallet, og har gjennom årene slått seg opp som oppdretter og tjent gode penger i sjømatbransjen gjennom blant annet Hellsund Fiskeoppdrett. Beliggende midt i Blindleia har oppdrettsselskapet blitt en av næringens mindre, men mest suksessfulle aktører. I tillegg er han en av de største aksjonærene i Norway Royal Salmon (NRS). Kapitals formuesanslag var på 1,25 milliarder kroner i fjor.

Flere idrettsstjerner i toppen

Ny eier: Den tidligere verdensmesteren i både rally og rallycross, Petter Solberg, overdro en hytte på Geilo for nærmere 14,5 millioner i fjor vinter. Foto: Jørgen Steinli/NTB

Det er ikke bare milliardærer å finne på tinglysningstoppen fra 2022 – også flere celebre idrettsprofiler stod for kostbare hyttetransaksjoner i fjor. Vi har blant annet den tidligere verdensmesteren i både rally og rallycross, Petter Solberg, som overdro en hytte på Geilo for nærmere 14,5 millioner i fjor vinter.

I godt selskap: Tidligere skøyteløper Johan Olav Koss å finne på listen over de dyreste hytteoverdragelsene i 2022. Foto: Lise Åserud/NTB

Den olympiske gullmedaljevinneren Johann Olav Koss kunne innkassere en solid gevinst etter salget av Hafjell-hytta på 18,75 millioner i fjor. Den tidligere idrettsstjernen hadde punget ut 15,5 millioner for den nybygde hytta på 231 kvadratmeter i 2020.

Tidligere midtstopper og fotballtrener Helge Aune solgte også hytta i Måsåbergvegen på Hafjell. Den nye eieren måtte ut med 23,5 millioner for den nye hytta på rundt 250 kvadratmeter. Den tidligere elitespilleren kjøpte eiendommen av hyttenabo Gaute Eie, investeringsdirektør i Eika Kapitalforvaltning, for 5,25 millioner i 2020.

Også en annen eks-fotballproff er å finne på listen. I fjor sommer sikret Ole Martin Årst seg en kremeiendom med nyoppført hytte, svømmebasseng og strandlinje i Søgne for 18 millioner.

Ser videre oppgang

Så langt i år er det blitt tinglyst syv fritidsboliger til minst ti millioner kroner. Det er like mange som i 2021, men en nedgang fra 2022 da antallet lå på 12 enheter. Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener antallet er for lavt til å si noe om trenden i år, men hytteeksperten er positiv til fremtidsutsiktene. Han utelukker ikke at vi vil få mange nye dyre omsetninger i år som i fjor.

Jeg tror vi vil få en viss vekst i år, er ingenting som tyder på et fall. I dette markedet er ikke penger et problem. 
Senioranalytiker Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret

– Det er fortsatt mange som vil kjøpe hytte, i tillegg spiller demografien positivt inn i hyttemarkedet. Det er vanskelig å tro at vi skal opp 26 prosent i denne delen av markedet i år også, men jeg tror det vil fortsette å ligge på et høyt nivå, sier senioranalytikeren og legger til:

– Jeg tror vi vil få en viss vekst, det er ingenting som tyder på et fall. I dette markedet er ikke penger et problem, avslutter Øye.

Reportasjer