<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
"Fortsatt god investering": Ekspertene mener at kjøp av sjøhytte fortsatt er en bra investering, tross stive kvadratmeterpriser. Denne hytta på Stathelle er til salgs for 29 mill., tilsvarende en kvadratmeterpris på 232.000 kr. Foto: EiendomsMegler 1 BV

- Et kontinuerlig kok

Salget av sjøhytter går så det suser, og 2021 ligger an til å slå rekordåret 2020. – Nå er det ikke uvanlig at sjøhytter går for tre millioner over prisantydning, sier hyttemegler Tore Solberg.

“Alle” melder om et brennhett hyttemarkedet om dagen; både eiendomsmeglere, analytikere og Finn.no. Påsken regnes vanligvis som startskuddet for salg av sjøhytter, men i år startet det mye tidligere, forteller ekspertene.

– I tidligere år har vanligvis utviklingen i sjøhyttemarkedet fra januar til mai vært ganske flat, og det samme var tilfellet i 2020. Eksplosjonen i dette markedet kom pr. medio mai i fjor, og etter dette tidspunktet har det vært et kontinuerlig kok, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Så langt ser 2021-tallene ut til å bli enda bedre, for selger, enn i fjor.
Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret

Tallene fra Prognosesenteret viser at salget av sjøhytter har steget med 64,8 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor, mens gjennomsnittsprisen er opp 11,5 prosent.

Selgers marked: – Så langt ser 2021-tallene ut til å bli enda bedre, for selger, enn i fjor, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Håkon Sæbø

– Så langt ser 2021-tallene ut til å bli enda bedre, for selger, enn i fjor. Det ser ikke ut til å ta noen ende, sier Øye.

Han får støtte av Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord.

– Å selge tre millioner over prisantydning er ikke noe spesielt om dagen. Hvis man ønsker å kjøpe hytte nå må man være på ballen, sier hyttemegleren, som allerede har solgt to sjøhytter til over 26 millioner kroner i år.

Haukholmen 1, 4780 Brekkestø Foto: Sondre Transeth

Haukholmen 1, Brekkestø

Kr 20.000.000

Selger: Petter Woxen

Sist omsatt for: Ikke oppgitt i 1987

Interiørdesigner bak årets dyreste kjøp

Selv om gjennomsnittsprisen for en sjøhytte “bare” er på 2,4 millioner kroner, er stadig flere villig til å strekke seg mye lengre for å oppnå hyttedrømmen.

Jeg kan som megler med over 32 års erfaring ikke huske sist det var så mange kjøpere til fritidseiendommer over 10 millioner kroner som i fjor og i år.
Gustav Sædberg i PrivatMegleren Sædberg & Lian

Hittil i år er det solgt 159 sjøhytter til minst fire millioner kroner - en økning på 150 prosent sammenlignet med i fjor. Tilsvarende er det solgt 15 sjøhytter til minst 10 millioner kroner, ifølge Prognosesenteret, hvilket er rekordmange i denne prisklassen så tidlig på året før.

– Jeg kan som megler med over 32 års erfaring ikke huske sist det var så mange kjøpere til fritidseiendommer over 10 millioner kroner som i fjor og i år, sier Gustav Sædberg i PrivatMegleren Sædberg & Lian, som selger hytteperler langs sørlandskysten.

Trygg havn: Den usikre coronasituasjonen gjør det norske hyttemarkedet til en trygg havn, mener Gustav Sædberg i Privatmegleren Sædberg & Lian. Foto: Privatmegleren Sædberg & Lian

Den dyreste sjøhytta som er tinglyst i år befinner seg ytterst på Nøtterøy, med utsikt til Sverige på klare dager. Interiørdesigner Christian Maktabi punget i april ut 32 millioner kroner for en strandperle med strandlinje på 120 meter og to brygger. Fritidseiendommen ligger i Brevikveien, og Maktabi blir dermed hyttenabo med blant annet Thomas Wilhelmsen, konsernsjef i Wilh. Wilhelmsen og John Fredriksen. Det er brødrene Andreas og Niels Wilhelm Damm, tippoldebarn av Niels Wilhelm Damm, som grunnla forlaget Damm 1843, som kan innkassere 32 millioner fra Maktabi for hytteperlen de selv fikk overført i sitt navn på 70-tallet.

Brønnviga 31, 4641 Søgne Foto: Eiendomsmegler 1

Brønnviga 31, Søgne

Kr 20.000.000

Selger: Geir og Ruth Jørgensen

Sist omsatt for: Kr 5,9 mill i 2007

“Moderat pris” på 52 millioner

Det er for tiden flere hytter i høyere prisklasser til salgs på Finn.no enn vanlig. I midten av mai var det 35 hytter ved sjøen til salgs med en prislapp på minst 10 millioner kroner, og det er i Lillesand, Færder og Sandefjord flesteparten av de eksklusive hyttene befinner seg.

Den desidert dyreste fritidseiendommen til salgs for øyeblikket er på 35 mål og ligger mellom Hvitsten og Drøbak. Prislappen er på 52 millioner kroner og inkluderer fire eiendommer helt ved vannkanten med strandlinje på 340 meter. Det er oppført 15 mindre hytter her med enkel standard. Selger er EL og IT Forbundet som er medlem av LO og har over 39.000 medlemmer. Eiendommen har opplevd stor interesse siden den ble lagt ut forteller eiendomsmegler Hans Petter Søvik i Krogsveen.

Solbergstrandveien 54 A og B og Telegrafveien 5 og 7, Drøbak Foto: Krogsveen

Solbergstrandveien 54 A og B og Telegrafveien 5 og 7, Drøbak

Kr 52.000.000

Selger: Tele og dataforbundets Forening Oslo

Sist omsatt for: Ikke oppgitt i 1933

– Hyttemarkedet går så det griner om dagen. Vi har vært i kontakt med flere, blant annet en stor fagforening som ønsker å videreføre dagens bruk av hyttene, sier han.

Men det er et mulig utviklingspotensiale her som gjør at stedet også kan være aktuelt for andre formål, forteller eiendomsmegleren.

– Man kan renovere hyttene og selge til private eller kanskje etablere et borettslag her. Uansett, så er ingenting gitt før kommunen har godkjent en søknad fra ny eier, sier Søvik.

Prisantydningen på 52 millioner er satt etter “en lengre dialog mellom selger, takstmenn og prisutviklingen i markedet”, ifølge megleren.

– Vi mener vi har satt en moderat pris, sier han.

Hva EL og IT Forbundet måtte ut med for eiendommen i sin tid er uvisst, for sist gang den ble tinglyst er tilbake i 1941, ifølge Statens kartverk.

Vil ta 2,5-gangeren

Neste sjøhytte på pristoppen ligger på Hellersøya, kun en kort båttur fra Blindleia i Lillesand. For 40 millioner kroner kan fritidseiendommen med tomt på hele 182 mål og flere holmer bli din. Stedet har flere kilometer med strandeiendom og reklamerer med fantastisk utsikt fra morgen til kveld. Eiendommen ble kjøpt for nærmere 16,5 millioner kroner i 2013, og nå ønsker selger å ta nesten 2,5-gangeren.

Hellersøya 14 og 15, 4780 Brekkestø Foto: Tor Erik Schrøder/Inviso

Hellersøya 14 og 15, Brekkestø

Kr 40.000.000 

Selger: Arnulf Andersen 

Sist omsatt for: Kr 16,5 mill. i 201

Den tredje dyreste ligger på Stathelle i Vestfold og Telemark. For 29 millioner kroner kan du bli eier av “et ferieparadis i skjærgården med egen strand, dypvannsbrygge, store terrasser og en fritidsbolig i særklasse” informerer annonsen. Hytta, med en unik arkitektur og andre etasje formet som en båt, mottok kommunens byggeskikkpris i 2016. Selgeren av den uvanlige sjøhytta er kiropraktor Bent Rune Jacobsen, som var med å starte opp Åssiden Kiropraktorsenter i 1984. Kiropraktoren kjøpte selv eiendommen for 1,5 millioner kroner tilbake i 2005.

Vestre Vågøy Foto: EiendomsMegler 1 BV

Vestre Vågøy 27, Stathelle

Kr 29.000.000

Selger: Bent Rune Jacobsen

Sist omsatt for: Kr 1,5 mill. i 2005

Tabellen under gir en oversikt over de 21 sjøhyttene til salgs på Finn.no som har en prislapp på minst 12 millioner kroner. Størrelsene på hyttene varierer noe, men median-primærrommet ligger på litt over 100 kvadratmeter. Medianprisen er 17 millioner.

Ring meg om fem år, eller om ti år - og jeg lover deg at prisene for sjøhytter vil være mye høyere enn hva de er i dag.
Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord

For 14 av hyttene i dette utvalget er prisen som selger i sin tid kjøpte eiendommen for tinglyst. Dersom disse selgerne nå år sine ønskede prisantydninger, gir det en gjennomsnittlige verdiøkning for disse fritidseiendommene på 17 prosent årlig. Majoriteten av hyttene har ikke skiftet eier på minst 10 år, noe som kan bety en pen gevinst for flere.

- Sjøhytte fortsatt god investering

Til tross for kvadratmeterpriser i sjøhyttemarkedet som ligger langt over Tjuvholmen og Barcode-nivåer, er ikke ekspertene bekymret for utviklingen.

– Ring meg om fem år, eller om ti år - og jeg lover deg at prisene for sjøhytter vil være mye høyere enn hva de er i dag, sier Tore Solberg.

Helårsbruk: Coronapandemien har gjort at flere ønsker å bruke hytten i større grad utenom juli-måned også, forteller Tore Solberg, EiendomsMegler1 Sandefjord. Foto: Pressefoto

– Vil du si at kjøp av sjøhytte i dag en bra investering?

– Ja, og jo bedre beliggenhet - dess bedre investeringsobjekt. Beliggenheten er veldig avgjørende her. Man kan ikke kjøpe en hvilken som helst hytte i skogen og tro at man skal tjene mangegangeren ved salg. Men de færreste kjøper en sjøhytte kun som investering, det skal være et samlingspunkt for familien.

Hytter ved sjøen er og blir et knapphetsgode. Vi tror ikke at markedet blir noe dårligere i år og neste år.
Gustav Sædberg i PrivatMegleren Sædberg & Lian

Gustav Sædberg peker også på at den usikre coronasituasjonen gjør det norske hyttemarkedet til en trygg havn.

– Hytter ved sjøen er og blir et knapphetsgode. Vi tror ikke at markedet blir noe dårligere i år og neste år, da mange fremdeles ser til ”trygge” Norge og investering her, sier sørlendingen.

Storøyaveien 141, 3231 Sandefjord Foto: EiendomsMegler 1

Storøyaveien 141, Sandefjord

Kr 22.000.000

Selger: Per Christian og Alette Ottesen

Sist omsatt for: Ikke oppgitt i 2016

Ser endring hos interessenter

– Merker dere forandring i etterspørselen nå mot før corona?

– Det viktigste er først og fremst beliggenheten, og det har ikke endret seg. Men det virker som at folk har fått øynene opp for at det er mer enn sol og strand som har noe å si når man skal kjøpe sjøhytte. Jeg opplever at flere blir mer opptatt av blant annet kulturtilbud og turmuligheter i nærheten, sier Solberg.

Begge kystmeglerne trekker også frem større fokus på bruk av hytta utenom juli-måned.

Tåreslandsveien 35/36 - Åsodden på Ågerøya i Blindleia, 4770 Høvåg Foto: Privatmegleren

Tåreslandsveien 35/36, Lillesand

Kr 20.000.000

Selger: Bent Lorentz Larssen

Sist omsatt for: Kr 3,75 mill. i 2007

– Hyttene blir bedre og bedre, med høyere standard og mer komfort slik at de kan brukes lengre hver sesong. Og når det nå er ”legalisert” å ta en arbeidsdag på hytta med teamsmøter etc., så er dette også en faktor for at flere vil kjøpe, sier Sædberg.

Et av spørsmålene Solberg nærmest aldri fikk før, men som stadig dukker opp om dagen er knyttet til nettopp til dette:

– Flere spør meg om man for eksempel kan få helårsvann til hytta, det er helt nytt, sier han.

Håvøyveien 48, 3967 Stathelle Foto: Krogsveen

Håvøyveien 48, Stathelle

Kr 20.000.000

Selger: Lars Andre Tangerås

Sist omsatt for: 4,8 mill. i 2002

- Tatt helt av på Finn

Selv om eiendomsmeglerne stadig melder at utbudet er lite, er det faktisk lagt ut flere sjøhytteannonser på Finn.no i år enn normalt, forteller Jørgen Hellestveit, produktdirektør i Finn eiendom. Og disse har opplevd et mye større trykk i antall annonseklikk enn tidligere år.

Hittil har vi opplevd en trafikkvekst på nesten 80 prosent.
Jørgen Hellestveit, produktdirektør i Finn eiendom

– Hytteinteressen har tatt av på Finn i år. Hittil har vi opplevd en trafikkvekst på nesten 80 prosent, og det er publisert 43 prosent flere annonser for hytter ved sjøen mellom Oslo og Lindesnes målt mot samme periode i fjor, sier han.

Stor pågang: Finn.no opplever sterk vekst i både antall hytteannonser "ved sjøen" og i antall klikk på annonsene, forteller Jørgen Hellestveit, produktdirektør på FINN eiendom. Foto: Caroline Roka/Finn.no

Antall annonser med prisantydning på minst 10 millioner kroner har også økt, informerer Hellestveit. Prisene ser ikke ut til å skremme interessentene, ifølge hyttemegler Solberg.

Det er ikke vanskeligere å selge en hytte til 30 millioner om dagen enn en til fem millioner dersom den har de riktige fasilitetene.
Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord

– Det er ikke vanskeligere å selge en hytte til 30 millioner om dagen enn en til fem millioner dersom den har de riktige fasilitetene. Når det er sagt; selv om folk kanskje er litt hysteriske, så er det ikke slik at de mister hodet helt. De er veldig bevisste på hva som er bra. Man kan ikke legge ut en eiendom til langt over markedspris og forvente at en gærning skal bite på - det gjennomskuer markedet, sier hyttemegleren.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenterert er nå spent på de kommende månedene.

– Det meldes om hysteriske tilstander langs kysten. Jeg blir overrasket om vi ikke får en tosifret vekst på salg og priser i år også. Det skal veldig mye til for at 2021 ender på et lavere nivå enn fjoråret. Det er spesielt månedene som kommer nå som blir spennende, mener Øye.

Bryggeveien 8, 1367 Snarøya Foto: Aktiv Eiendomsmegling

Bryggeveien 8, Snarøya

Kr 18.750.000

Selger: Bjørn Henning Ekeland

Sist omsatt for: Kr 5,75 mill. i 2018

Reportasjer
Eiendom