<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Dette har vært shortselgernes gullkalver

Mange investorer har gjort gode penger på å shortselge aksjer i kriserammede norske selskaper. Men langt fra alle investeringene har vist seg å være god business.

På shortetoppen: Flyselskapet Norwegian har vært en favoritt blant shortselgerne på Oslo Børs. De har tjent mer på kursnedgang i dette selskapet enn i noe annet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Næringsliv

Enkelte selskaper og sektorer er overrepresentert i oversikten over hvilke aksjer på Oslo Børs investorene har shortet fra inngangen av 2017 og frem til i dag. Dette gjelder ikke minst endel aktører innen olje og oljeservice, viser Kapitals gjennomgang av shortsalgaktiviteten på Oslo Børs.

Enkeltaksjen som i størst grad har vært en gullgruve for shortselgerne, er imidlertid flyselskapet Norwegian   . Her har shortandelen periodevis vært svært høy, samtidig som kursutviklingen i perioden har vært et sorgens kapittel. Ifølge shortnordic.com har dette gitt en samlet nettogevinst på drøyt 709 millioner kroner, fordelt på 692 posisjoner.

Spesielt var shortandelen i Norwegian høy gjennom 2017 og i begynnelsen av 2018. Da var det stadig fart i aksjekursen, samtidig som konsernsjef og storeier Bjørn Kjos villig lånte ut betydelige deler av sin beholdning. Dette var det flere enn Kjos som tjente penger på.

Det amerikanske hedgefondet Highbridge Capital Management, investeringsselskapet Connor, Clark & Lunn Investment Management og Morgan Stanley-avleggeren PDT Partners er aktørene som har tjent mest på shorting av Norwegian-aksjer. Deres samlede avkastning er på over 250 millioner kroner. Også den kjente milliardæren George Soros har vært en aktiv shorter i Norwegian. For Soros har det gått litt opp og ned, med en samlet avkastning på litt over åtte millioner som resultat.

Store penger i oljeservice

Nest etter Norwegian finner man Subsea 7   på en god andreplass over de norske selskapene der shortsalg har bragt inn størst gevinst. Her har den samlede gevinsten vært på drøyt 669 millioner kroner, fordelt på 542 posisjoner.

Oljeserviceselskapet har i perioder vært børsens mest shortede, og kilden til både store gevinster og store tap. Best har det gått for amerikanske Aqr Capital Management, som har gjort snaut 173 millioner fordelt på hele 71 shorter. Minst heldig har utviklingen vært for Ubs Asset Management, som er i minus med over 93 millioner på shorting i Subsea 7.

Selskaper shorterne har tjent mest på

Selskap på Oslo børs

Netto resultat i mill. kr*

Norwegian Air Shuttle 709,7
Subsea 7 669,8
Norsk Hydro 361,4
Rec Silicon 328,9
XXL 296,6
TGS 235,8
B2 Holding 168,1
Aker Solutions 157,5
Seadrill 87,8
BW Offshore 67,0

*I perioden 2017 til feb. 2021

Shortnordic

Andre norske selskaper der shortselgere har gjort en kule er aktører som Norsk Hydro   , solselskapet Rec Silicon   og sportskjeden XXL   . Her har shorterne tjent henholdsvis rundt 361, 329 og 297 millioner kroner.

Milliardtap

I motsatt ende av skalaen finner man oppdrettsselskapet Mowi   , der det er tapt over en milliard kroner på shortsalg. Her var shortinteressen spesielt høy gjennom 2017 og 2018, i en periode der aksjekursen steg jevnt og trutt. Dette har medført noen saftige tap. Verst har det gått med David Einhorns Greenlight Capital og Maverick Capital, som er i minus med henholdsvis rundt 355 og 250 millioner kroner.

De øvrige norske selskapene som har påført shorterne størst tap er NEL   , hvis prising det er blitt stilt spørsmål ved over flere år. Hydrogenselskapet har imidlertid surfet videre på den grønne bølgen på børs, med tidobling i kursen som resultat. Det har kostet shorterne over 823 millioner kroner.

Øvrige norske aksjer der shortsalg har vist seg å være dårlig butikk inkluderer Kjell Inge Røkkes Aker   , Schibsted   , riggselskapet Borr Drilling   og Kongsberg Automotive   .

Selskaper shorterne har tapt mest på

Selskap på Oslo børs

Netto resultat i mill. kr*

Mowi −1.077,1
Nel −823,2
Aker −597,0
Schibsted −280,9
Borr Drilling −280,5
Kongsberg Automotive −246,3
Yara −193,1
Aker Bp −137,5
Scatec Solar −123,9

*I perioden 2017 til feb. 2021

Shortnordic