<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Honorarfest innbragte 11,2 mrd.

Fjoråret ble, overraskende nok, rekordsterkt for norske advokatfirmaer: De 20 største dro inn nærmere en milliard mer i 2020 enn året før og tre aktører kan nå skilte med milliardomsetning – med god margin. 

Milliardbedrift: Advokatfirmaet Thommessen, med managing partner Sverre Tyrhaug, passerte for første gang milliardomsetning i fjor. Foto: Iván Kverme
Næringsliv

Da pandemien først traff i fjor, fryktet samtlige managing partnere Kapital har snakket med dårligere tider og svakere tall.  Men 2020 ble et uventet bra år for advokatbransjen.

– Usikkerheten var betydelig fra midten av mars og utover våren. Aktiviteten i fjor sommer var imidlertid overraskende høy, og veksten i andre halvår kom med en uventet kraft, sier Thomas K. Svensen, managing partner i advokatfirmaet BAHR.

Den store pågangen førte til at fjoråret bragte med seg en drøss av resultat- og omsetningsrekorder for advokatfirmaer her til lands. Det bekrefter også ferske regnskapstall.

De 20 største advokatfirmaene i Norge, målt etter inntjening, dro inn til sammen over 11,2 milliarder kroner i 2020. Det er over 900 millioner kroner mer enn året før, da de samme selskapene omsatte for 10,3 milliarder.

Første-, andre- og tredjeplassen går til Schjødt, Wikborg Rein og Thommessen, som beholder samme pallplasseringer som i fjor. Trioen kan nå skilte med milliardomsetning med god margin på henholdsvis 1,42 milliarder, 1,16 milliarder og 1,12 milliarder kroner. På bunnlinjen leverte også firmaene solid. Resultat før skatt var snaut 900 millioner kroner for Schjødt, mens de to øvrige begge fikk et resultatet på rundt 600 millioner kroner.

Ser betydelig vekst i 2021

2018 var første gang et norsk advokatfirma brøt milliardgrensen for omsetning i løpet av ett år. Det snart 100 år gamle forretningsadvokatfirmaet Wikborg Rein passerte da milliarden med 4,7 millioner kroner. 

2020-regnskapene viser en økning i resultat før skatt og inntjening med henholdsvis 18,8 og 8,2 prosent. Managing partner, Finn Bjørnstad, er svært fornøyd med utviklingen.

Vi har ikke et mål om å være størst, men vi har definitivt et strategisk mål om å ta ytterligere markedsandeler de neste årene.
Managing partner i Wikborg Rein, Finn Bjørnstad

– Det er sterke tall, og særlig dersom man ser på veksten over en treårsperiode som var på hele 40 prosent. Vi har hatt sterk medvind og tatt betydelige markedsandeler i våre kjerneområder. Dette preget oss også i 2020. Partnere og ansatte har gjort en fantastisk innsats og jobbet mer enn noen gang, til tross for de vanskelige arbeidsforholdene, sier Bjørnstad, som har jobbet i firmaet siden 1985.

Så langt i år er tallene til Wikborg Rein betydelig foran samme periode i fjor, ifølge informerer Bjørnstad. Han tror den totale omsetningen i bransjen vil fortsette å øke, med betydelig vekst også i 2021.

Festen fortsetter: – Jeg tror veksten vil være betydelig for de ti største advokatfirmaene også i 2021, sier Finn Bjørnstad, managing partner i Wikborg Rein. Foto: Iván Kverme

Ventet kraftig nedgang

Wikborg Rein har i mange år vært det største advokatfirmaet i Norge, men ble i 2019 for første gang forbigått av Schjødt, som overtok et betydelig antall advokater fra Michelet og Hamilton i Sverige og dermed sikret seg milliardomsetning. Wikborg Rein har imidlertid planer om å ta en større del av kaken i tiden fremover.

– Vår vekst og lønnsomhetsforbedring er oppnådd basert på organisk vekst. Vi har ikke et mål om å være størst, men vi har definitivt et strategisk mål om å ta ytterligere markedsandeler de neste årene, sier han.

Nå puster også advokatfirmaet Thommessen Wikborg Rein i nakken. I 2020 ble det 165 år gamle advokatfirmaet det tredje i Norge til å passere den magiske milliarden – med god margin. Thommessen dro inn både rekordhøyt resultat og omsetning. Men det var ikke gitt at det var den veien det skulle gå, medgir managing partner Sverre Tyrhaug.

– Da corona kom, forberedte vi oss på en kraftig omsetningsnedgang, sier Tyrhaug. Men slik gikk det altså ikke.

– Både ansatte og partnerne har levert, og jeg er stolt over at vi har kommet igjennom både usikkerheten og et ekstremt hektisk år sammen. Høy aktivitet i næringslivet har gitt oss mye å gjøre blant annet med kapitalmarkedsarbeid og børsnoteringer, fusjoner og oppkjøp. Men vi har også generelt hatt høyt trykk innen alle våre fagområder, sier Thommessen-sjefen, som ikke permitterte eller sa opp noen ansatte.

Både ansatte og partnerne har levert, og jeg er stolt over at vi har kommet igjennom både usikkerheten og et ekstremt hektisk år sammen.
Sverre Tyrhaug, Thommessen

– Overraskende høy aktivitet

I år som i fjor er det de samme advokatfirmaene som troner på topp 20-listen, dog med flere endringer i rekkefølgen. Seks av selskapene beholder samme plassering, mens 14 har fått ny listeplass.

Advokatfirmaet BAHR slo akkurat Wiersholms inntjening og landet dermed på fjerdeplass, opp ett hakk fra året før. Begge firmaene snuser nå på 900 millioner kroner i omsetning. Fjoråret ble overraskende bra, både for BAHR, som leverte rekordsterke tall, og bransjen generelt, meddeler BAHRs managing partner Thomas K. Svensen.

Bedre enn ventet: – Den største utfordringen gjennom fjoråret var å håndtere et høyt aktivitetsnivå med en helt annen arbeidsform, noe som har gått langt bedre enn forventet, Thomas K. Svensen, managing partner i BAHR. Foto: Erik Krafft

– BAHR hadde en uvanlig høy vekst i 2020. Vi var involvert i en rekke store og viktige saker, og i et helt spesielt år, med stor usikkerhet, klarte vi å kombinere et høyt aktivitetsnivå med en helt annen arbeidsform enn vanlig. BAHRs medarbeidere var særdeles tilpasningsdyktige og gjorde en fantastisk jobb, sier Svensen.

– Den største utfordringen gjennom fjoråret var å håndtere et høyt aktivitetsnivå med en helt annen arbeidsform, noe som alt i alt har gått langt bedre enn forventet, forteller BAHR-sjefen.

Overskudd før skatt endte på 522 millioner kroner, ekskludert arbeidsgodtgjørelse til partnere på 47 millioner.

Klatret mest

Advokatfirmaene som stod for de største byksene på listen var Kvale og Haavind, som klatret tre plasser hver, til henholdsvis 8. og 14. plass.

Managing partner i Haavind, Preben Brecke, mener fjoråret satte alle på en prøve, men at firmaet bestod testen med god karakter. Haavind hadde flere store oppdrag som bidro til å sikre et sterkt resultat, forteller han. To eksempler er etableringen av Norges tredje største kraftprodusent gjennom Hydro/Lyse-transaksjonen og salget av Telenors hovedkvarter på Fornebu.

Sentrale oppdrag: Etableringen av Norges tredje største kraftprodusent gjennom Hydro/Lyse-transaksjonen og salget av Telenors hovedkvarter på Fornebu var med på å sikre Haavind med MP Preben Brecke et sterkt resultat i fjor. Foto: Haavind

– Hvordan vil du beskrive året som var?

– Det var spesielt på mange måter. Etter lockdown i mars var det en periode med stor usikkerhet, der oppdragsmengden gikk ned. Da opplevde vi at spesielt domstolene var flinke til å få rigget digitale rettssaker og prosesser, noe som var viktig for Haavind, som løpende bistår i store og komplekse tvistesaker. Jeg må også få skryte av alle våre ansatte, som har vist en fantastisk stå på-vilje, sier Brecke og legger til:

–  Vi har ikke som målsetning å være det største advokatfirmaet, men å være ledende innen våre prioriterte områder.

– Hvordan har 2021 vært så langt, og hva tenker du om resten av året?

– Vi har hatt høyt trykk i hele firmaet første halvår, spesielt i kjerneområder som fornybar, eiendom, havbruk og tech. Man skal alltid være forsiktig med å spå, men vi tror på fortsatt høy aktivitet frem mot jul.

3/4 tjente mer

Blant Norges 20 største advokatfirmaer opplevde 75 prosent økt inntjening i fjor. I snitt innkasserte selskapene 6,5 prosent mer enn i 2019, men noen dro tallene mer opp enn andre.

Schjødt hadde størst omsetningsvekst på 31,4 prosent, tett etterfulgt av Kvale med 29,4 prosent. Marius L. Andresen, managing partner i Kvale, forteller at selv om 2020 var utfordrende, så var det et godt år for firmaet, som dro inn 315 millioner kroner.

– Vårt fokus da pandemien kom, var å sikre at vi opprettholdt virksomheten og at våre kunder fortsatt fikk god oppfølging. Det var derfor også helt sentralt å skape tillit og trygghet hos våre ansatte, og vi hverken permitterte eller sa opp ansatte, sier Andersen, som derimot ansatte medarbeidere og tok opp partnere gjennom fjoråret.

Valgte å satse: I stedet for å permittere og si opp, tok Kvale Advokatfirma opp 10 nye partnere i fjor og ansatte flere nye. – Veksten i antall medarbeidere slår også godt ut i solide resultater, sier MP Marius L. Andresen. Foto: Kvale

Etter påsken i fjor tok markedet tok seg kraftig opp, og Haavind oppnådde en betydelig omsetnings- og resultatvekst, forteller Backe, som beskriver det generelle markedet som godt i året som gikk.

– De gode tallene i 2020 er et resultat av tett samarbeid og gode enkeltprestasjoner. Vår virksomhet baserer seg på langsiktige relasjoner til våre kunder. Veksten i antall medarbeidere slår også godt ut i solide resultater, sier Andresen.

Falt mest

Advokatfirmaene som leverte svakere tall i fjor hadde et omsetningstap på til sammen 100 millioner kroner. Advokatfirmaet Sands stod for den største nominelle nedgangen med 43,6 millioner kroner lavere inntjening i 2020 enn året før og landet på 488 millioner. Resultatet var også ned nesten tre prosent til snaut 200 millioner. Managing partner Oddbjørn Slinning beskriver likevel 2020 som “et greit år”.

– Nedgangen i omsetningen skyldes primært fratreden av noen partnere i begynnelsen av 2020 i tillegg til at pandemien nok påvirket oss ganske negativt i april og mai 2020. Vårt hovedfokus er derimot lønnsomhet pr. partner, selv om vi naturligvis jobber hardt for å ta markedsandeler og dermed øke topplinjen, sier Slinning og legger til:

– Det er naturlig med konsolidering etter flere år med sterk vekst. Vi er fremdeles i en vekstfase, men vi har samtidig fokus på å øke lønnsomheten pr. partner. Det lyktes vi med i 2020.

Partneravgang ga nedgang: Inntjeningen til Sands var 43,6 mill. kr. lavere i fjor enn året før. - Nedgangen skyldes primært fratreden av  noen partnere i begynnelsen av 2020, i tillegg til negativ påvirkning av pandemien i april og mai i fjor, sier MP Oddbjørn Slinning. Foto: Sands

Så langt i år har aktiviteten vært god ved alle kontorene til Norges 10. største advokatfirma, og 2021-tallene er ganske markert foran samme periode i fjor, informerer Sands-sjefen.

– Hvordan skiller dere dere fra andre firmaer?

– Vår bransje er preget av veldrevne firmaer med mange dyktige advokater, så det er ikke enkelt å skille seg ut. Men et særtrekk ved oss er at vi har kontorer i syv byer langs kysten, og er således et ekte nasjonalt firma som jobber tett med lokalt næringsliv. Videre har vi stort fokus på kvalitet, samarbeid og det at vi skal ha det gøy på jobb med en tilrettelagt arbeidshverdag for alle.

Bransjens største utfordringer og muligheter

Kapital har spurt toppene i noen av Norges største advokatfirmaer om deres største utfordringer og mulighetene i bransjen. Her er svarene:

Finn Bjørnstad, managing partner i Wikborg Rein Advokatfirma.

1. Hva er de største utfordringene for Wikborg Rein og bransjen?

– Generelt er den største utfordringen å reagere tidsnok for å kunne tilpasse seg de endringer som vil komme fremover. Dette dreier seg markedsmessige trender, endring av rammebetingelser og forventninger fra ansatte og kunder.

– Når det gjelder utfordringer knyttet til post covid, er det ulike utfordringer avhengig av hvilken posisjon firmaene har i markedet. I en bransje hvor kompetanse og humankapital står sentralt, vil vi tro hele bransjen har følt på utfordringene ved å ikke se hverandre i hverdagen og slik få ut det beste av hverandre på kontoret.

2. Hvor ligger de største mulighetene?

– Vi vil fortsette arbeidet med modernisering av virksomheten med en strukturert tilnærming til kunder og marked. Det har gitt store gevinster, og vi har mer å gå på fremover. Det siste året har vist hvor viktig det er å ha en balansert portefølje samt å investere i innovasjon for å kunne bistå klientene innen de nye næringer som vokser frem. Dette gjelder eksempelvis for nye krav knyttet til bærekraftig virksomhet og prosjekter innen fornybar energi, hvor vi er så heldige å være med på veldig mye av det som skjer i disse dager.

– Videre ser vi muligheter og gevinster for økt samhandling på digitale flater internt og eksternt. Vi vil ta med oss disse positive erfaringene til å fortsette trykket på forretningsutvikling og skape økt verdi for våre kunder i fremtiden. Wikborg Rein er et internasjonalt selskap, og vi har erfart at dette gir økte muligheter for verdiskapning på tvers av de markedene vi opererer i. Som en relativt konservativ bransje når det gjelder å ta i bruk de siste digitale verktøy, ser vi at mange har kommet langt og tatt steg i riktig retning.

Sverre Tyrhaug, managing partner i Thommessen

1. Hva er de største utfordringene for Thommessen og bransjen?

– Det siste året har det etter min vurdering vært å være til stede for våre mange ansatte, kanskje særlig de nye. Det er ikke så lett, eller gøy, å starte i ny jobb fra hjemmekontor – og i tillegg er man kanskje ny i byen.

– Fremover blir en viktig jobb å utvikle Thommessen til å bli en attraktiv arbeidsplass for alle. Det det går på alt fra å jobbe med mangfold til personlig utvikling for den enkelte, hvor nøkkelord for meg er mening, læring, mestring og en følelse av autonomi og ansvarliggjøring. Det skal vi få til inn i et arbeidsliv som nok vil se annerledes ut fremover, og vi går nå inn i en hybridmodell som vi skal bruke de neste årene på å lære av, justere og forbedre.

– Fremover må vi finne balansegangen mellom fleksibilitet på den ene siden, og fellesskap og team på den andre. Kontoret skal være vårt faste holdepunkt, og må i enda større grad bli en møteplass for klienter og kolleger, kombinert med en fleksibilitet for den enkelte til å vurdere hvordan hver enkelt dag best legges opp.

2. Hvor ligger de største mulighetene?

– Vi har gjennom pandemien sett hvordan samhandling over digitale plattformer har styrket den geografiske integrasjon mellom våre fire kontorer i Oslo, Bergen, Stavanger og London. Det ser vi er en sterk trend internasjonalt i vår bransje, og vi var vel det første av de norske forretningsadvokatfirmaene som gikk ut med våre tanker og modell for hvordan vi vil jobbe etter covid-19.

– Det andre sentrale har vært for oss, som for bransjen, å fortsette å utvikle firmaet, dets tjenester og produkter gjennom en pandemi.

– Jeg tenker at både utfordringene og mulighetene fremover for oss og bransjen handler om å skape en jobb man liker – i et miljø man liker samt fortsette å utvikle tjenestene og kompetansen slik at man alltid møter klientenes behov og forventninger til oss i hvert eneste oppdrag, bruke teknologi til å forenkle våre klienters og vår hverdag – og bidra til et velfungerende og bærekraftig næringsliv.

Thomas K. Svensen, managing partner i BAHR

1. Hva er de største utfordringene for BAHR og bransjen?

– Jeg vet ikke om jeg vil kalle det utfordringer, men konkurransen fra utenlandske aktører er langt fremskreden og av mange undervurdert. Dette gjelder særlig de store advokatfirmaene som allerede i dag i mange sammenhenger konkurrerer mot utenlandske advokatfirmaer i relativt stor grad.

2. Hvor ligger de største mulighetene?

– Norske advokatfirmaer er i verdenstoppen både hva gjelder kvalitet og effektivitet – forvaltet riktig vil dette bidra til verdiskapning i bredere forstand.

Oddbjørn Slinning, managing partner i Sands

1. Hva er de største utfordringene for Sands og bransjen?

– Hverken Sands eller advokatbransjen som sådan lider noen nød, men en utfordring flere av oss jobber med å løse er likestilling og mangfold. Bransjen må fortsatt jobbe aktivt for å være et attraktivt sted for flere deler av befolkningen.

2. Hvor ligger de største mulighetene?

– For Sands ligger nok den største muligheten i å utnytte det lokale nettverket våre syv kontorer gir oss. Der er vi ennå ikke gode nok. Ellers ligger det største mulighetsrommet for bransjen i å henge med på den teknologiske utviklingen, tørre å ta risiko og løse likestillings- og mangfoldsutfordringen på en varig måte.

Marius L. Andresen, managing partner i Kvale

1. Hva er de største utfordringene for Kvale og bransjen?

– Det viktigste for et advokatfirma er å rekruttere gode medarbeidere på alle nivåer. En solid teoretisk plattform er nødvendig, men interesse og engasjement for våre kunders virksomhet er avgjørende for at vi skal oppnå godt samarbeid og gode resultater.

2. Hvor ligger de største mulighetene?

– Vi tror at markedet fortsatt vil preges av konsolidering. De største aktørene i bransjen vil fortsette å dominere, men et økende kostnadsfokus vil gi større muligheter for firmaer som vårt. Vi er svært fornøyd med at vi fra 1. august får inn Lilly K. Relling, Jonas Benkow og Stine Eriksrød som unge og lovende nye partnere fra egne rekker.

Kapital har vært i kontakt med Per M. Ristvedt, presseansvarlig i Schjødt, som ikke ønsket å gi noen kommentar til saken.

Norges største advokatfirmaer målt etter omsetning i mill. kr. 

 
Plass 2020 Plass 2019 Firma Driftsinnt. 2020 Driftsinnt. 2019 Endring Res. f. skatt 2020
1 1 Advokatfirmaet Schjødt 1.424 1.088 31,4% 897
2 2 Wikborg Rein Advokatfirma 1.165 1.077 8,2% 606
3 3 Advokatfirmaet Thommessen 1.116 976 14,4% 598
4 5 Advokatfirmaet BAHR 899 760 18,3% 522
5 4 Advokatfirmaet Wiersholm 898 850 5,6% 457
6 7 Advokatfirmaet PwC 533 526 1,4% 70
7 9 Advokatfirmaet Selmer 518 489 6,0% 197
8 11 Advokatfirmaet Haavind 503 447 12,6% 4,4
9 8 Deloitte Advokatfirma 499 495 0,9% 32
10 6 Sands Advokatfirma 488 532 −8,2% 200
11 10 Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig 483 476 1,4% 198
12 12 Arntzen De Besche Advokatfirma 455 442 3,0% 2,4
13 13 Kluge Advokatfirma 433 415 4,4% 159
14 17 Kvale Advokatfirma 315 244 29,4% 135
15 14 Advokatfirma Dla Piper 299 306 −2,4% 100
16 15 Ernst & Young Advokatfirma 285 306 −6,6% 1,2
17 16 Advokatfirmaet Hjort 262 280 −6,4% 81
18 19 Advokatfirmaet Grette 244 216 12,9% 112
19 18 Kpmg Law Advokatfirma 240 221 8,8% 44
20 20 Advokatfirmaet Føyen 173 182 −5,1% 63
Kilde: Purehelp