<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Drømmehøst for bjellesauer

Etter en litt treg sommer har Kapitals Bjellesauportefølje skutt i været i høst, med kursrakettene Vaccibody og Scatec Solar som de store driverne.

Fant godt beite: Jan Haudemann-Andersen er bjellesauen som har gjort det aller best på Oslo Børs i år. Aksjene hans i Vaccibody er nå verdt rundt 2 milliarder kroner. Foto: Iván Kverme
Investornytt

Siden vår forrige oppdatering  i begynnelsen av august har Hovedindeksen falt 0,3 prosent. Bjellesauporteføljen, som Kapital introduserte i februar, har på sin side bykset opp 24 prosent i samme tidsrom. Fra oppstarten er nå Bjellesauporteføljen opp 52 prosent, mot Hovedindeksens 3 prosent.

Porteføljen har fått drahjelp av en av høstens virkelige kursraketter, riktignok i det unoterte markedet, nemlig Vaccibody VACC-ME, som utvikler kreftvaksiner. Aksjen er opp 80 prosent på NOTC-markedsplassen siden forrige oppdatering.

Sikter mot børs: Agnete Fredriksen er grunnlegger av Vaccibody og vitenskapelig direktør for selskapet som har inngått en gigantavtale med Roche. Foto: Iván Kverme

Nylig ble det nemlig kjent at Vaccibody inngår en avtale verdt opptil 6,7 milliarder med Roche , og sikter mot notering på Merkur Market. Det siste betyr etter alt å dømme bedre likviditet i Vaccibody-aksjen. Merkur-noteringer har vist seg å være svært så populære blant investorer de siste månedene.

Jan Haudemann-Andersen er største aksjonær i Vaccibody med snaut 35 millioner aksjer. Aksjene hans er dermed verdt ca. to milliarder kroner i skrivende stund, før en notering som ventes å skje nå i begynnelsen av oktober.

Scatec i vinden

Det er ikke bare Haudemann-Andersen som har lykkes blant våre utvalgte bjellesauer i det siste. Scatec Solar SSO er et annet lyspunkt for porteføljen, med en oppgang på 45 prosent siden sist. Nylig flagget gigantfondet BlackRock at det er inne med nesten 6,9 millioner aksjer, tilsvarende 5 prosent av utestående aksjer, og både Nordea og ABG Sundal Collier ASC har vært ute med positive analyser på aksjen de siste ukene.

Scatec Solar SSO har vært inne i porteføljen på bakgrunn av postordrekongen Ivar S. Løge, som de siste årene har gjort det sterkt med sine aksjeinvesteringer. Løge har sittet med en post i Scatec en god stund.

– Jeg har en langsiktig horisont i Scatec Solar, som i alle selskaper jeg investerer i. Jeg har fortsatt 100.000 aksjer i selskapet, opplyser Løge til Kapital.

De viktigste nye investeringene Løge har gjort i år er i Nordic Semiconductor   , ContextVision COV og Vistin Pharma VISTIN, opplyser han. For øvrig har investoren vektet seg opp i Kahoot! KAHOOT-ME og Crayon Group CRAYON.

– Kahoot er nå min største norske aksjepost, forteller Løge, som har aksjeinvesteringer for totalt over en milliard kroner. 

Ivar S. Løge: Har over en milliard i aksjer. Foto: Eivind Yggeseth

Løge bruker ikke så mye tid på å vurdere alt som kan skje i aksjemarkedet fremover:

– Det kan jeg ikke få gjort noe med uansett. Hvordan det vil utvikle seg er i høy grad avhengig av faktorer som er vanskelig å spå om: USA/Kina-konflikten, valget i USA, Covid-19-utviklingen fremover osv., avslutter Løge.

I Kahoot! er for øvrig også Haudemann-Andersen tungt inne, med aksjer verdt over to milliarder kroner. Investoren har med andre ord en voldsom medvind om dagen, all den tid aksjekursen i Kahoot er doblet i år.

Lite sting i IT-mygg

Porteføljen vår tok utgangspunkt i handler til flere av de mest profilerte investorene på Oslo Børs gjennomført i 2019 og 2020. Våre utpekte “bjellesauer” er investorene Øystein Stray Spetalen , Arne Fredly , Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad. Porteføljen bestod opprinnelig av: Carasent   , Norske Skog   , Pareto Bank   , Scatec Solar, Vaccibody og Okeanis Eco Tankers  

Sistnevnte forsvant ut av porteføljen i april, etter at det ble kjent at Spetalen ikke lenger var blant de største aksjonærene. Men da Spetalen dukket opp blant storeiere i IT-selskapet Ayfie Group AYFIE-ME på Merkur-listen til Oslo Børs, tok vi inn den aksjen i august. 

Noen “bjellesau-effekt” har imidlertid ikke vært å spore i Ayfie Group så langt, selskapet rapporterte nylig om inntektsfall i første halvår, og aksjen er ned 2,7 prosent siden den kom inn i porteføljen.

Spetalen har i høst gjort noen flere mindre sprell i aksjemarkedet, blant annet har han dukket opp igjen på aksjonærlisten i Photocure   og kjøpt aksjer i Goodtech    for 13,6 millioner kroner. Det er kjent at det var Torstein Tvenge som solgte de fleste Goodtech-aksjene til Spetalen.

Norske Skog, der Tvenge og familien sitter med over to millioner aksjer, sliter stadig med å imponere investorene. Pareto nedjusterte nylig kursmålet til 35 kroner, men beholdt sin kjøpsanbefaling, og aksjen har falt tilbake 4,9 prosent siden forrige oppdatering.