<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Knallår for bjellesauene

Mens Hovedindeksen steg 17 prosent, endte Bjellesauporteføljen opp 102 prosent fra oppstarten i februar og ut 2020. Kan bjellesauene gjenta suksessen?

Stadig rikere: Jan Haudemann-Andersen nærmer seg tosifret antall milliarder i aksjeformue etter et stor suksess på børsen i 2020. Foto: Ivan Kverme
Investornytt

Hverken pandemi eller politisk uro i USA hindret 2020 i å bli et svært godt børsår etter hvert som rentene ble sakset og positive Covid-19-vaksinenyheter kom på løpende bånd. Særlig IT-sektoren, såkalte grønne aksjer og flere nykommere på Euronext Growth (tidl. Merkur Market) jaget stadig nye toppnoteringer utover høsten. 

Flere profilerte bjellesauer på Oslo Børs var riktig posisjonert foran oppturen, og det viste seg som et sjakktrekk å følge fotsporene deres gjennom året, slik Kapital forsøkte gjennom Bjellesauporteføljen.

Etter en sterk innspurt på året endte Bjellesauporteføljen altså opp 102 prosent, mens Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 17 prosent i perioden fra vi startet i slutten av februar og ut året.

Hittil i 2021 er utslagene små, med en oppgang i Bjellesauporteføljen på 1,9 prosent, mot 1,8 prosent for Hovedindeksen (se tabell). 

Medvind for Haudemann 

Kreftvaksineselskapet Vaccibody VACC ble porteføljens store stjerne med en oppgang på 326 prosent frem til årsskiftet.

Jan Haudemann-Andersen er største aksjonær i Vaccibody med snaut 35 millioner aksjer, og det var bjellesaustatusen hans på Oslo Børs som gjorde at det ble en av de utvalgte aksjene. 

Ellevill kursoppgang i Kahoot KAHOT og Vaccibody har sendt Haudemann-Andersens nettoformue opp fra 4,8 til nærmere 9 milliarder kroner i løpet av høsten.

Mot slutten av 2020 ble det kjent at Vaccibody jobber med utvikling av en coronavaksine med lovende prekliniske resultater hos mus. Og helt på tampen av året kom aksjen også med i aksjestrateg Peter Hermanruds nyttårsraketter

Nesten treganger’n

Carasent   er en god nummer to blant våre utvalgte, med oppgang på 186 prosent i fjor, eller nesten treganger’n. Den kjente aksjetraderen Ketil Skorstad sitter via selskapet Tigerstaden med aksjer verdt over 60 millioner kroner i det lille IT-selskapet, ifølge aksjonærutskrifter. 

Carasent var for øvrig i likhet med Vaccibody blant Sparebank 1 Markets-strateg Peter Hermanruds utvalgte nyttårsraketter.

Carasent, tidligere kjent som Apptix, trakk seg fra det amerikanske markedet i 2017. Året etter kjøpte Carasent svenske Evimeria EMR, som utvikler og leverer digitale e-helsetjenester til det private helsevesenet i Sverige. 

I desember ble det kjent at Carasent kjøper Avans Soma, som utvikler journalsystemer og IT-løsninger i det norske helsevesenet, så det er åpenbart Norden det satses mest på. Samtidig tok Dennis Höjer over som konsernsjef i Carasent. Han kommer fra samme stilling i Evimeria EMR.

En stor taper

Porteføljen vår tok utgangspunkt i handlene til flere av de mest profilerte investorene på Oslo Børs gjennomført i 2019 og 2020. Våre utpekte “bjellesauer” er investorene Øystein Stray Spetalen , Arne Fredly , Ivar Løge , Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad. Porteføljen bestod opprinnelig av: Carasent, Norske Skog   , Pareto Bank   , Scatec   , Vaccibody og Okeanis Eco Tankers   .

Sistnevnte forsvant ut av porteføljen i april, etter at det ble kjent at Spetalen ikke lenger var blant de største aksjonærene. Men da Spetalen dukket opp blant storeiere i IT-selskapet Ayfie Group   på Merkur-listen til Oslo Børs, tok vi inn den aksjen i august.

Ayfie ble den svakeste aksjen i vårt utvalg i fjor med nedgang på 23 prosent på Euronext Growth fra den kom med i Bjellesauporteføljen. 

Spetalen er største aksjonær med rundt 17,5 millioner aksjer gjennom Tycoon Industrier, mens Haudemann-Andersen er nummer tre med 5,3 millioner aksjer gjennom Datum. Tidligere Tandberg-styreleder Jan Christian Opsahl er nummer fire via Dallas Asset Management. 

IT-myggen ligner foreløpig mer på en døgnflue enn et nytt Tandberg, men vi smører oss med litt mer tålmodighet. De første dagene av januar har vært positive med en oppgang på 11 prosent.

Toppen nådd?: Scatec har vært en stjerne i Bjellesauporteføljen det siste året, mens i aksjestrateg Peter Hermanruds siste portefølje er den med som salgscase. Foto: Ole Christian Rønning

En plass i solen

Fornybarsektoren fikk en sterk avslutning på året, og har fortsatt i 2021 etter at Joe Biden først ble valgt til president i USA og demokratene så fikk kontroll i Senatet etter valg i Georgia. Biden vil som kjent slutte USA til Paris-avtalen. Samtidig har hele energisektoren fått et løft etter at Covid-19-vaksineringen kom i gang.

Scatec-kursen har dermed satt nye rekordnoteringer og passert den siste emisjonskursen på 230 kroner med god margin. Fra Scatec kom med i Bjellesauporteføljen steg aksjen 112 prosent i 2020. Scatec har vært inne på bakgrunn av postordrekongen Ivar S. Løge, som de siste årene har gjort det sterkt med sine aksjeinvesteringer. 

Inneværende år har også startet med nye kursrekorder. Hvor lenge kan Scatec-festen vare? Vi merker oss at aksjestrateg Peter Hermarud i Sparebank 1 Markets mener aksjen har gått i overkant mye, for han puttet nylig Scatec i sin salgsportefølje.

Men vi vil vente og se litt før vi gjør noen justeringer i Bjellesauporteføljen i 2021. Scatec blir dermed foreløpig med videre til tross for at høydeskrekken tilsynelatende begynner å bre seg.

Komplisert i Pareto Bank

Norske Skog-aksjen, der Torstein Tvenge er inne, endte med en oppgang på 3,6 prosent i vårt årsregnskap, etter å ha vært ned over 20 prosent på et tidspunkt – uten de store overskriftene.

Pareto Bank var på sin side en gjenganger i finansmediene, men aksjekursen gjorde til syvende og sist ikke så mye ut av seg, og endte ned 4,1 prosent.

Mot slutten av 2020 skapte nye vektingsregler hodebry for bankene – særlig mindre banker med kunder i eiendomsbransjen, som Pareto Bank. Investor Arne Fredly er nest største eier etter Pareto selv. 

I et intervju med Finansavisen i romjulen lanserte Fredly en plan om å selge banken til en av storbankene.  En analytiker tviler på Fredlys plan, men Bjellesauporteføljen dilter med videre i et nytt år.