<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Gründerfylket Trøndelag

Odd Reitan og Gustav Witzøe. Trenger vi si noe mer? Trøndelag har fostret to av Norges mest suksessfulle gründere, som har bygd milliardverdier i to helt forskjellige bransjer.

På toppen: Reitangruppen er størst i Trøndelag, og Odd Reitan er nest rikest i landet.  Foto: Nielsen, Thor/NTB
Reportasjer

Odd Reitan har klatret stadig høyere på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer, og nå er det bare John Fredriksen som troner høyere enn den selvutnevnte ladejarlen. Reitangruppen er da også det overlegent største selskapet i Trøndelag, med en virksomhet som nå strekker seg langt utover dagligvarer og Rema 1000.

Norges største selskaper - fylke for fylke

 

Kapital har hvert år den mest komplette oversikten over landets 500 største selskaper i sommernummeret. Nå bringer vi de oppdaterte og komplette listene fylke for fylke.

Det samme mangfoldet – og den samme klatringen – er også et kjennetegn for Gustav Witzøe. Han var bilmekaniker før han ble laksegründer, men det var etableringen av Salmar, i dag en av verdens største lakseoppdrettere, som la grunnlaget. Witzøe er fortsatt den klart største aksjonæren i Salmar   med 52,5 prosent av aksjene.

Aksjeposten er eid av Kverva Industrier, som igjen er en del av Kvarv-konsernet. Kvarv har også en betydelig virksomhet utenfor Salmar, som i hovedsak også er knyttet til den marine verdikjeden. Her finner vi for eksempel analyseverktøy og utstyr til oppdrettsnæringen.

Startet med Salmar: På Frøya har Gustav Witzøe har bygd opp et imperium knyttet til sjøen like utenfor. Foto: Iván Kverme

I gult og sort

Det er flere gründerhistorier på Trøndelag-kartet, og det er ikke bare Odd Reitan som vet hvordan man skal lokke kundene frem til disken. Historien til selskapet I. K. Lykke går nesten to hundre år tilbake, men den gule og sorte Bunnpris-logoen er et resultat av etableringen som Trond Lykke, femte generasjon, gjennomførte på Øya i Trondheim i 1981. Nå er det over 250 Bunnpris-butikker spredt over hele landet.

Dagligvarehandel er en fellesnevner for gründerne fra Trøndelag, en annen er selvfølgelig fisk. Selskapet Sinkaberg-Hansen ble til da Sinkaberg Fisk og Bindalssmolt slo seg sammen i 1997. Finn Wilhelm Sinkaberg er største eier i selskapet med en post på drøye 53 prosent. På eierlisten finner vi også tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Dobbelt opp med Coop

Hvis vi blar oss tilbake igjen til toppen av Trøndelag-listen finner vi mye bank – og enda mer varehandel. Danske Bank har sitt norske hovedkontor i Trondheim, og banken økte omsetningen i 2019 med nesten 2,5 milliarder kroner. Sparebank 1 SMN klarte ikke den samme veksten i kroner, men hadde også en solid økning på over milliarden.

To Coop-selskaper har sitt hovedkvarter i Trøndelag. Coop Midt-Norge holder hus i Trondheim, og drev ved utgangen av 2019 detaljhandelsvirksomhet i 22 kommuner fra Nærøysund i nord til Røros i sør. Coop Nordvest er spredt over flere fylker enda lenger vest, men ledelsen sitter i Orkanger.

Hent på byggeplassen

På listen over merkenavn med sitt utspring i Trøndelag finner vi også Hent. Entreprenørselskapet har ikke en fargerik og gjenkjennelig logo, men Hent-navnet ser vi stadig oftere på byggeplasser over hele landet der selskapet vinner oppdrag. Med hovedkvarter i Trondheim har selskapet også etablert seg i både Sverige og Danmark. Men de største prosjektene finner vi i Norge, inkludert en rykende fersk avtale for bygging av den første entreprisen av Drammen sykehus.

Med NTNU som bakteppe holder selvfølgelig Stiftelsen Sintef også til i Trondheim, en annen spennende aktør innenfor ny teknologi er det danske vindmølleselskapet Vestas. Den første vindmøllen i Norge ble reist i 1989, den første vindmølleparken i 1991, og Vestas beskriver seg nå som den ledende leverandøren i det norske vindmøllemarkedet.

Bare 2 av 40: Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef utgjør den ene halvparten av kvinnelige toppsjefer i Trøndelag. Janne Sollie er den andre. Hun leder ATB, selskapet som administrerer kollektivtrafikken i fylket. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Fullt på Frøya

Trøndelag er et stort fylke, men det aller meste er samlet i trønder-hovedstaden. 29 av de 40 største selskapene har sitt hovedkvarter i Trondheim. For å finne flesteparten av de øvrige største bedriftene i det sammenslåtte fylket, må vi dra nordover.

Kvarv og Salmar er allerede nevnt, begge selskapene har sitt hovedkontor i øykommunen Frøya, ved innløpet til Trondheimsfjorden. På Frøya kan vi også fortsette historien om gründerfylket. Helge Gåsø står bak det relativt anonyme selskapet Gåsø Næringsutvikling, men i porteføljen til et selskap som jobber innen både eiendom og maritim virksomhet finner vi flere kjente navn. Frøy-gruppen er et rederi med brønnbåter, service- og fraktefartøyer, og dette selskapet ble tidligere i år fusjonert med børsnoterte NTS NTS.

Linken til børsnoterte selskaper stopper ikke der. Gåsø er også største aksjonær i Norway Royal Salmon NRS . På den samme aksjonærlisten, på plassen etter Gåsø og Frøy, står det enda et navn knyttet til Frøya. Måsøval Eiendom har snart drevet med fiskeoppdrett i 50 år, og Lars Måsøval er enda en trøndersk fiskemilliardær som vi finner igjen på listen over Norges 400 rikeste.