<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Ny gevinst: I 2012 solgte Petter Olsen Edvard Munch-pastellen “Skrik” for nesten en milliard kroner. Nå har han solgt to Munch-bilder til for 220 millioner kroner. Foto: Linda Forsell/NTB

Petter Olsen solgte Munch-malerier for 220 millioner

Rederarving Petter Olsen har solgt mer av Munch-arven etter foreldrene. To Munch-bilder gikk for til sammen 220 millioner kroner på auksjon hos Sotheby’s i London 25. mars. 

Den 10. februar kunne Kapital avsløre at rederaving Petter Olsen skulle selge enda to Munch-malerier han hadde arvet etter foreldrene sine  for til sammen 190 millioner kroner. Som kjent fikk Olsen massiv oppmerksomhet da han solgte “Skrik”-pastellen for nesten en milliard kroner hos Sotheby’s i New York i 2012.

Bildene Petter Olsen kvitter seg med nå er: “Summer Day or Embrace on the Beach (The Linde Frieze)”, datert 1904, og “Self-Portrait with Palette”, fra 1926. Det første var vurdert til 105–140 millioner kroner. Det andre hadde prislapp på 53–76 millioner kroner.

Kapital kan fortelle at de to bildene er solgt for hhv. 177 og 43 millioner kroner på en auksjon hos Sotheby’s i London 25. mars. Det dyreste gikk altså over forventning, og det andre under det det var vurdert til i forkant.

Heftig budkamp: “Summer Day or Embrace on the Beach (The Linde Frieze)” fra 1904 var vurdert til 105–140 millioner kroner av Sotheby’s i London. Det ble klubbet for 177 millioner kroner til en kjøper i Hongkong. Foto: Sotheby's

Solgt til Hongkong

Kapital fulgte auksjonen live torsdag kveld før påske. “Summer Day or Embrace on the Beach (The Linde Frieze)” hang på veggen bak auksjonarius. Budgivningen startet på 83 millioner kroner og endte først på 177 millioner kroner. Det var en kjøper i Hongkong som til slutt fikk tilslaget. I tillegg kommer omkostninger. 

Det andre bildet, “Self-Portrait with Palette”, fra 1926, var det mindre interesse for. Auksjonarius bad om et åpningsbud på 35 millioner kroner. Budgivningen endte på 43 millioner kroner.

Under prisantydning: “Self-Portrait with Palette”, datert 1926, hadde prislapp på 53–76 millioner kroner. Det ble klubbet for 43 millioner kroner på Sotheby’s-auksjonen i London. Foto: Sotheby's

Petter kjøpte av Fred.

Gitt at de to Munch-bildene hadde blitt solgt for snittet av forhåndsvurderingene på til sammen 190 millioner kroner, hadde Olsen trolig fått utbetalt over 150 millioner kroner også etter at auksjonshuset har forsynt seg med sitt salær.

Med de faktiske tilslagene på til sammen 220 millioner kroner blir gevinsten større, men ender under 200 millioner kroner.

Det dyreste maleriet ble omsatt for 64 millioner kroner pluss omkostninger i 2006.

Da var det Petter Olsen som kjøpte bildet “Summer Day or Embrace on the Beach (The Linde Frieze)” av storebror Fred. Olsen. På norsk er motivet kjent som “Sommerdag/Omfavnelse ved stranden”.

Livsstil
Reportasjer