<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nordic Securities-gründerne med i omstridt selskap: – Varsellampene burde blinke

Flere norske amatørinvestorer har puttet sparepengene sine i det fornybare selskapet Cindrigo med bedrageridømte Endre Tangenes på eiersiden. Ekspert advarer sterkt mot å investere i selskapet. 

Skal på børs: Erik Egenæs (t.v.) og Endre Tangenes skal ha kommet inn på eiersiden i omdiskutert unotert selskap som nå sikter mot notering på London-børsen. Paul Bernhard
Reportasjer
PFU-logo PFU

KAPITAL INFORMERER: Denne artikkelen ble 31. mai felt i Pressens faglige utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk. Utvalget fant at bilde, tittel og ingress i kombinasjon gikk lengre enn Kapital hadde dekning for. Klager,  Nordic Securities-gründer Erik Egenæs, mente Kapitals vinkling skapte et feilaktig inntrykk av at varsellampene burde blinke på grunn av Nordic Securities-gründerne investeringer. Han fikk medhold i dette. Les hele PFUs redegjørelse her

RETTELSE: I en tidligere publisert versjon er Erik Egenæs sitert på at han ikke har noen kommentar om sine personlige investeringer. Dette sitatet ble gitt av hans forretningspartner Endre Tangenes og ble feilaktig tillagt Egenæs. Redaksjonen kontaktet også Egenæs før publisering, og han sa også at han ikke ville kommentere saken.

“Cindrigo Holdings Limited skal på London Exchange veldig snart, og er satt til en verdi på 2.67£/32 NOK pr. aksje. Aksjene overføres til din VPU-konto ved signering av sluttseddel mellom begge parter. Vi har en god del aksjer tilgjengelig.”

Det står i en annonse som dukket opp på Finn.no på tampen av 2022. Annonsen er lagt ut av en norsk amatørinvestor i Cindrigo, et fornybar energiselskap med svenske røtter.

Ut ifra informasjonen i annonsen kan potensielle investorer tilsynelatende gjøre et kupp. Selv om aksjene angivelig snart skal på børs til 32 kroner, selger Finn-brukeren aksjene for en brøkdel av noteringskursen. “Disse aksjene selges for tolv kr pr. aksje”, står det. Selskapets totale utstedte aksjekapital er på drøyt 143,4 millioner ordinære aksjer på 2,67 pund hver.

Hvor mange aksjer som nå selges på Finn, hvorfor de skal selges og hvorfor via markedsplattformen forblir uvisst. Vedkommende bak annonsen ønsker ikke å gi noen kommentar.

Knyttes til Nordic Securities-gründerne

Hobbyinvestoren er imidlertid langt ifra den eneste nordmannen som har hatt en finger med i det utenlandske selskapet med svenske røtter. Kapital erfarer at gründerne Endre Tangenes og Erik Egenæs, bak det fallerte meglerhuset Nordic Securities, kom inn på prosjektet for noen år siden.

Jeg kan ikke med sikkerhet si om dette er et ordentlig prosjekt eller svindel. Jeg kan bare konstatere at det lyser sterke varsellamper her.
Gründer og investeringssjef i spareplattformen Levler, Joakim Bornold

Kapital har spurt gründer og investeringssjef i spareplattformen Levler, Joakim Bornold, hva han mener om selskapet. Den tidligere spareøkonomen og talspersonen i svenske Söderberg & Partners stiller seg svært kritisk.

– Jeg kan ikke med sikkerhet si om dette er et ordentlig prosjekt eller svindel. Jeg kan bare konstatere at det lyser sterke varsellamper her, sier Bornold, som også har årelang erfaring som aksjemegler i SEB og som spareøkonom i Nordnet.

Kritisk: – Jeg kan ikke med sikkerhet si om dette er et ordentlig prosjekt eller svindel. Jeg kan bare konstatere at det lyser sterke varsellamper her, sier Joakim Bornold, gründer og investeringssjef i spareplattformen Levler. Foto: Levler

Skal bli størst i Europa

Cindrigo Holdings Limited er registrert med hovedkontor på Guernsey, som er en del av De britiske kanaløyene. Det er vanskelig å finne informasjon om hvem som grunnla selskapet og når det skjedde på selskapets hjemmeside, men administrerende direktør og styreformann er svenskene Lars Guldstrand og Jörgen Andersson.

På Cindrigos hjemmeside beskrives selskapet som en “koordinerende prosjekteier, klar til å bli en betydelig leverandør av fornybar energi”. De skriver at det fornybare selskapet nå er på vei til å bli den største aktøren i Europa med installert geotermisk kapasitet, som eies og drives gjennom “konsolideringen av europeiske geotermiske eiendeler”.

Så langt har det fornybare selskapet vært et uskrevet blad i norsk presse, men det er ikke tilfellet hos søta bror. Både Cindrigo, og flere av nøkkelpersonene bak, har vært omtalt i en rekke artikler i svenske medier. Blant annet ble selskapets administrerende direktør tiltalt for grov økonomisk kriminalitet i 2016, noe han ble frifunnet for senere. 

Allerede i 2020 skrev finansavisen Realtid at Cindrigo gikk mot notering på London-børsen, men ikke lenge etter kom nyheter om at flere store eiere solgte unna aksjer midt under noteringsarbeidet. Så langt har bjellene ennå ikke ringt for selskapet på London Stock Exchange, presiserer Bornold.

– Jeg kan konstatere at dette selskapet historisk har pratet veldig mye. Ikke minst om børsnoteringer i London, noe de fortsatt gjør. Jeg ville ventet for å se om børsnoteringen blir noe av, og om prosjektene de sier de har faktisk gjennomføres, før jeg eventuelt hadde investert, sier spareplattform-gründeren. 

Et kupp?: På tampen av 2022 dukket det opp en noe uvanlig annonse på Finn.no som tilbyr tilsynelatende billige aksjer i et selskap som snart skal på børs. Foto: Finn.no

Elleville avkastningsprognoser

Aksjonærer som flykter under noteringsarbeidet er langt fra det eneste problemet Cindrigo har støtt på de siste årene. Det har vært flere kritiske saker om Cindrigo-sfæren fra Realtid, senest om et høyrentelån. I starten av 2022 skrev den svenske finansavisen om Cindrigos datterselskap, Energy Co-invest Global Corp, som holdt på å reise et brolån på til sammen 22 millioner svenske kroner. Den årlige renten var på hele 48 prosent.

“Informasjonen er ufullstendig og spørsmålene er mange,” skrev Realtid. “Hold dere unna,” var rådet til Bornold, som da var spareøkonom i Söderberg & Partners.

Det er uvisst om de kritiske sakene og advarslene mot selskapet i Sverige har ført til at markedsføringen av Cindrigo-aksjene har blitt rettet mer mot andre land.

Kapital er kjent med at flere norske amatørinvestorer har latt seg lokke inn på eiersiden i Cindrigo den siste tiden. De har fått lovnader om snarlig børsnotering, samt presentasjonsmateriale og mailer som glimrer med stort oppsidepotensial og fravær av nedside. 

Kapital har foreholdt Cindrigo påstandene om at selskapet har levert ufullstendig informasjon, og at de har vært utsatt for betydelig kritikk i svensk presse. I tillegg har vi informert om Bornolds vurdering om at varsellampene bør blinke for Cindrigo. 

Administrerende direktør Lars Guldstrand velger ikke å kommentere vurderingen fra Bornold direkte, men gir uttrykk for at alle har rett til sin mening.  Hva angår kritikken som selskapet har mottatt i svenske medier, uttaler Guldstrand kort at han ikke skjønner hva Kapital refererer til. 

Bedrageridømte på eiersiden

Det er ikke bare ukjente norske hobbyinvestorer som er med på eiersiden. Gründerne Endre Tangenes og Erik Egenæs er som nevnt tidligere inne på prosjektet. Hva deres aksjebeholdning og eventuelle roller i Cindrigo forblir usikkert, da hverken Egenæs eller Tangnes ønsker å gi noen kommentar når Kapital slår på tråden.

– Jeg har ingen kommentar til mine personlige investeringer, svarer Tangenes kontant.

I høst ble duoen funnet skyldig i bedrageri, og ifølge dommen skal de ha påført 35 investorer et tap på 39,5 millioner kroner. I tillegg ble de fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet, være daglig leder og inneha styreverv de neste fem årene.

Selv om straffen var mildere enn Økokrims påstand, gikk det ikke mange timer etter at dommen var felt før Tangenes og Egenæs anket. Begge nekter straffskyld.

Guldstrand i Cindrigo ønsker heller ikke å gi noen kommentar når det gjelder relasjonen eller eierandelene til de to nordmennene.

– Vi kan ikke kommentere på individuelle aksjonærer annet enn det som har blitt rapportert til selskapet for aksjonærer med en beholdning på under fem prosent av aksjene, sier Guldstrand.

Tidligere tiltalt: Lars Guldstrand er daglig leder i Cindrigo og sitter på den nest største eierposten. I 2016 ble han tiltalt for grov økonomisk kriminalitet for svindel av pensjonister i Sverige, men retten fant ikke bevisbyrden tung nok, så han ble frikjent. Foto: Cindrigo

Har ikke konsesjon

Selv om Cindrigo mener at de er på vei til å bli den største aktøren i Europa innen geometrisk energi-feltet, bruker de ikke et etablert investeringsselskap med konsesjon hos det svenske myndighetstilsynet for å hente inn penger. Eder Förvaltning, som har fått oppdraget, har ikke konsesjon, forteller spareplattformsjefen Bornold.

På hjemmesiden til Eder Förvaltning kan man lese “om meg” og på LinkedIn får man kun treff på én person, daglig leder i selskapet Jimmy Edeldal, dersom man søker på ansatte i selskapet. Cindrigo-sjefen omtaler likevel det lille selskapet som om det er flere ansatte.

Cindrigo-sjefen har stått i noen stormer før

 

I 2013 ble Guldstrand, sammen med en tidligere forretningspartner, mistenkt for å ha fått et stort antall svenske pensjonister til å investere hundrevis av millioner kroner i blant annet gruvedrift med lovnader om svært god avkastning. Da gruveselskapene kollapset, gikk pensjonistenes penger opp i røyk ifølge en artikkel i Dagens Industri. Dette førte til at Guldstrand og partneren måtte stille opp i Stockholms tingrett, tiltalt for grov regnskapskriminalitet, grov skattekriminalitet og grov hvitvasking i i 2016. Duoen ble imidlertid frifunnet, da retten ikke mente bevisbyrden var sterk nok. Dette ble anket, men Høyesterett kom til samme konklusjon.

Noen observante lesere vil også kanskje kjenne igjen navnet hans fra Sol.nos glansdager på starten av 2000-tallet. Frem til 2001 tapte Sol stort på den nordiske satsningen frem til det ble solgt til Eniro, hvor Guldstrand satt som konsernsjef. Etter kjøpet snudde tapene til overskudd, og Sol var blitt en millionbutikk – i hvertfall i regnskapene. Men i 2004 ble det mørkt for Eniro-sjefen da det ble kjent at Sol-regnskapene var blåst opp. Avsløringen førte til at både Guldstrand og finansdirektøren måtte gå.

– Hvorfor bruker dere Eder Förvaltning og ikke et selskap som har konsesjon hos det svenske finanstilsynet?

– Eder Förvaltning hadde en god forståelse etter å ha vært involvert i selskapet og mange av dets aksjonærer tidligere. Vi har brukt Eder Förvaltning og andre konsulenter for spesifikke spørsmål, og det er korrekt at vi har brukt dem som hovedkontakt for våre nordiske investorer når selskapet gjorde en fortrinnsrettsemisjon. Det er ikke alle aksjonærene våre som er flytende i norsk, så de var gode mellommenn dersom det var spørsmål på svensk, sier Guldstrand, som er nest største aksjonær med 7,25 prosent av aksjene i selskapet.

Ser prising på 100 mrd. 

Kapital kjenner til at Eder Förvaltning har sendt ut flere mailer til de norske aksjonærene og potensielle investorer. Her står det blant annet hvorfor man bør investere i Cindrigo, og det nevnes en rekke kommende avtaler som angivelig skal få fart på aksjekursen.

Vi kan ikke, har aldri og vil ikke kommentere på spesifikke priser, bortsett fra når selskapet er involvert i for eksempel utstedelse av nye aksjer.
Lars Guldstrand, daglig leder i Cindrigo

I en mail som virker å være fra i fjor, informerer Edeldal om at aksjen på det tidspunktet står i 16–24 kroner, men med de kommende avtalene Cindrigo har, vil kursen stå i 300 kroner pr. aksje innen tre år, og innen åtte år skal aksjen angivelig være verdt 700 kroner pr. stykk. Med selskapets aksjebeholdning utgjør dette en markedsverdi på over 100 milliarder kroner dersom aksjekursen som Edeldal forespeiler oppnås. Det er imidlertid svært begrenset med informasjon å oppspore når det gjelder disse avtalene som skal gi aksjeverdiene en ellevill vekst.

Cindrigo-sjefen mener imdlertid at det fornybare selskapet aldri har formidlet disse aksjekursene.

– Vi kan ikke, har aldri og vil ikke kommentere på spesifikke priser, bortsett fra når selskapet er involvert i for eksempel utstedelse av nye aksjer, sier Guldstrand.

Kapital har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Eder Förvaltning, uten hell.

– Umulig å forstå

Investeringssjef Joakim Bornold har gått også igjennom mye av materialet som har blitt sendt til amatørinvestorer fra Eder Förvaltning. Bornold sitter igjen med flere spørsmål enn svar.

– For amatørinvestorer virker dette helt umulig å forstå, så dessverre tror jeg det er svært få av aksjonærene som faktisk skjønner hva de har kjøpt. Selv for meg, med over 20 års erfaring fra finansbransjen, er det altfor vanskelig å skjønne om dette er et prosjekt man bør investere i eller ikke, sier han.

Noe av materialet dreier seg om en svært positiv verdivurdering av det islandske selskapet GEG. Selskapet, med Cindrigo som største eier gjennom Energy Co-Invest Global Corp, driver med geotermisk utvikling. Rapporten om GEG er utarbeidet av KPMG på Island. Bornold stiller seg kritisk til verdivurderingen.

– Det er ikke noe galt med KPMG, men de er kanskje ingen bastion når det gjelder aksjevurderinger. Det er imidlertid viktig å bemerke seg at dette ikke er en uavhengig verdivurdering basert på egne funn. KPMG har fått betalt av GEG for å lage en vurdering basert på den informasjonen og de forutsetningene som selskapet selv har gitt. I mine øyne er denne verdivurderingen derfor ikke verdt noe.

Dersom man likevel har troen og vurderer å putte penger på Cindrigo, har Bornold et tips:

– Jeg ville jeg ventet for å se om børsnoteringen blir noe av og om prosjektene de sier de har faktisk gjennomføres, før jeg eventuelt hadde investert.