Ikke siden kursene stupdykket under finanskrisen har investorer som opererer på Wall Street hamstret større mengder salgsopsjoner enn nå. Da er kanskje aksjebunnen i USA nådd, da?
Høsten 1992 sprakk finansmarkedene fullstendig, særlig på grunn av ukontrollerbare valutakursbevegelser. Nå ser man konturene av at inflasjonsmarerittet spiller seg ut ikke bare på børsene, men også i valutamarkedet, for eksempel i form av en kronekurs under kraftig press. Mer dramatikk venter på Oslo Børs.
Så langt i 2022 har en portefølje bestående av 60 prosent aksjer og 40 prosent obligasjoner for første gang på nesten 50 år levert dårlige resultat både fra aksje- og rentesiden. Den gamle sammenhengen mellom aksjemarkedet og rentemarkedet har brutt sammen. Årsaken er kanskje ikke overraskende.
Mørke skyer henger over de globale aksjemarkedene. Men i det amerikanske opsjonsmarkedet er det nå en overvekt av investorer som sikrer seg kjøpsopsjoner og dermed posisjonerer seg for en real aksjeopptur på Wall Street utover i annet halvår.
Både i år og i et lengre tidsperspektiv har småselskapene på Oslo Børs gjennomgående levert svakere avkastningstall enn de største børsselskapene. Er det derfor blant miniputtene man finner de virkelige børsjuvelene når renteuroen etter hvert legger seg og børsen tar sats mot nye rekorder?
Stemningen er alt annet enn lystig i amerikanske Dark Pools, som er lukkede handelsplattformer myntet på de virkelig store aksjeproffene. Salgsvolumene tikker inn i ekspressfart, akkurat som i slutten av desember, rett før børsindeksen S&P 500 tok et realt svalestup.