<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De hellige tre lønnskonger

Norges tre nye superstjerner kommer til å dominere inntektstoppen innenfor sportsverdenen – og kanskje totalt – i mange år fremover. Samlet dro trioen inn over en halv milliard kroner i år.

Pengene renner inn: Golfesset Viktor Hovland og tennisstjernen Casper Ruud har begge lagt bak seg innbringende sesonger, men må likevel se seg slått på lønnstoppen av Erling Braut Haaland.  Foto: NTB
Næringsliv

Nylig har skattelistene for 2021 fått mye oppmerksomhet, men for noen er inntektene for inneværende år allerede klare, i hvert fall deler av dem. Ifølge Eurosport har golfesset Viktor Hovland spilt inn 107 millioner kroner i 2022. Hele 34 millioner mer enn året før. Og da er ikke sponsorinntekter fra utstyrsleverandøren PING, klesmerket J. Lindeberg, klokkeprodusenten Audemars Piguet, bilprodusenten Lexus eller meglerhuset Pareto Securities inkludert. Hovland, rangert som verden niende beste golfspiller, er fortsatt bare 25 år, og har mange gode år igjen i toppgolfen. I dette feltet har de aller beste, som Tiger Woods, skapt en milliardindustri rundt seg selv. Og prispengene øker stadig, ettersom pengesterke oljefolk i Midtøsten ønsker å bruke sporten til å bygge image for sine land. Totalt kjempes det om fire milliarder kroner i prispenger på PGA-touren.

– Vi kan nesten ikke forestille oss hvor dette vil ende økonomisk for Viktor Hovland – med den personligheten og den karismaen – hvis han fortsetter å spille så bra golf. Jeg tror vi vil se summer vi før ikke trodde var mulig, har kommunikasjonssjef Tom Rosenvinge i Norges Golfforbund uttalt til Kapital.

Vi kan nesten ikke forestille oss hvor dette vil ende økonomisk for Viktor Hovland – med den personligheten og den karismaen – hvis han fortsetter å spille så bra golf.
Tom Rosenvinge, Norges Golfforbund

Rosenvinge antydet årlige inntekter for Hovland i størrelsesorden “flere hundre millioner kroner”. Han peker på at nordmannen, uavhengig av nasjonalitet, på rekordtid blitt en av de virkelig store stjernene i PGA-sirkuset, delvis fordi han har en X-faktor.

– Det er noen utøvere som greier å tjene penger på idretten sin, og så er det noen utøvere som i tillegg greier å forvalte merkevaren sin på en slik måte at de tjener enda mye mer. Viktor vil nok være spesiell der, uten at jeg kjenner tallene.

Ruud spilte inn 80 mill.

Hovlands skolekompis fra NTG, tennisstjernen Casper Ruud, har også lagt et fantastisk år bak seg med blant annet to Grand Slam-finaler, en ATP-sluttspillfinale og tre titler i 2022. Ifølge ATP har Ruud spilt inn over 80 millioner kroner i år. Bare tre spillere i verden, Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Rafael Nadal, har dratt inn mer prispenger enn ham. Det er ganske oppsiktsvekkende, tatt i betraktning at Snarøya-gutten totalt har spilt inn 130 millioner kroner i hele karrieren. Og fortsettelsen kan også bli innbringende: Ruud har sagt til Kapital at han planlegger å spille topptennis i 10–15 år. 

Også for Ruud kommer et betydelig påslag i sponsormidler. Hvor mye vil ikke hans pressemedarbeider røpe.

– Vi kommenterer ikke spørsmål om Caspers økonomi, svarer Ruuds manager og tante, Tina Falster. 

Tidligere har Team Ruud opplyst til Kapital at to tredeler av proffspillernes inntekter generelt kommer fra sponsormidler og en tredel fra prispenger, men at Caspers sponsorinntekter foreløpig ligger bak dette skjemaet, selv om han bærer mange firmanavn på klærne. Godt synlig er ofte meglerhuset Arctic Securities, som Mads Syversen med flere etablerte i 2007.

– Er han verdt pengene, synes du?

– Det vil alltid være vanskelig å måle et sponsorat i penger. Arctic har store deler av verden som arbeidsplass, og det er gøy å se engasjementet hos våre kunder, samarbeidspartnere og ansatte rundt om i verden, svarer Syversen, som ikke vil røpe beløpet meglerhuset betaler for å få navnet sitt knyttet til det norske tennisesset.

Det vil alltid være vanskelig å måle et sponsorat i penger.
Mads Syversen, Arctic Securities

– Vår kontrakt løper ut 2023, så i øyeblikket gleder vi oss stort over å kunne ha en topp tre-spiller i “Team Arctic”, sier den arbeidende styrelederen. 

Han var selv på plass på Roland Garros i juni da Ruud tapte finalen i French Open.

– Etter å ha vært tett på Casper i mange år og sett hvor målrettet han og teamet jobber, så er det ingen tvil om at det var en stor opplevelse å se ham i finalen i Paris, forteller Syversen.

Haaland suveren

Med mindre de to kompisene Hovland og Ruud klatrer ytterligere på verdensrankingene og signerer eventyrlige sponsoravtaler, må de enn så lenge se seg slått av Erling Braut Haaland hva gjelder økonomi. Superspissen er rapportert å tjene 220 millioner kroner i året hos Manchester City, og i tillegg kommer personlige avtaler estimert til 150 millioner kroner pr. år. En bonusavtale tilknyttet antall scorede mål er også meldt som en faktor i høst, hvilket løfter Haalands lønn hos City til ytterligere absurde nivåer, ettersom jærbuen har levert til fulle i målprotokollen fra han begynte å spille i august. 

Nylig har flere internasjonale medier meldt at Haaland også er i ferd med å signere en ny skoavtale av det særs lukrative slaget. Hans forrige avtale med Nike utløp tidligere i år, og City-juvelen har siden prøvd ut sko fra både Adidas og Puma. Den nye avtalen skal visstnok sette ny rekord i fotballverdenen. 

– Det er den største sponsoravtalen i fotballhistorien, påstår Erling Braut Haalands agent Rafaela Pimenta, ifølge Globo.com.

En stor forskjell på økonomien til Haaland og Hovland/Ruud er at de to sistnevnte har store utgifter knyttet til turneringsvirksomhet i form av reiseutgifter, hoteller og lønn til trenere, assistenter og øvrig team. Et år med intens reising på deres respektive tourer koster betydelige summer, så nettoen de sitter igjen med blir dermed en helt annen enn samlede inntekter. For Haaland derimot dekker City reiser og treningsutgifter.

Mistet 400-listen

I høst foretok Kapital et konservativt formuesestimat på Haaland, basert på hans eksisterende formue og hans kontraktsfestede inntekter fra City i fem år, pluss sponsorer. Den bebudede skoavtalen var da ikke med i verdivurderingen. Den gang kom vi til 1,1 milliarder kroner, hvilket ikke var nok til en plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, hvor cut-en gikk på 1,2 milliarder. Men trolig suser Haaland inn på listen i 2023, når en av skogigantene har bladd opp for hans signatur. Uansett er formuesoppbyggingen hans enestående for en norsk 22-åring. Aldri før har noen nordmann greid å skaffe seg en så stor formue så raskt.

Derfor må nok herrene Hovland/Ruud treffe ballen uvanlig godt i årene fremover om de skal kunne hamle opp med inntjeningen til Braut’n, eller “Daemon”, som visstnok skal være superstjernens kallenavn i kulissene på Etihad Stadium.